S kolesom na 888 metrov k sv. Petru

Planinsko društvo Polet Šentrupert je 9. maja organiziralo turnokolesarski izlet na sv. Peter, 888 m visok hrib nad Dvorom, ki je vse bolj priljubljena izletniška točka na tromeji občin Žužemberk, Dolenjske Toplice in Kočevje. Preživeli so lep dan na kolesih, v prihodnjih dneh in tednih pa se obeta še vrsta turnokolesarskih tur, zato objavljamo svež napovednik.
Turnokolesarski izlet na sv. Peter (foto Mojca Starič)
V soboto, 9. 5. 2015, smo v PD Polet Šentrupert izpeljali letošnji turnokolesarski izlet. Na izhodišču na Dvoru se nas je zbralo trinajst, in sicer pet deklet in osem fantov. Po začetnem veselju zaradi ponovnega snidenja, okrepčilu z orehovo rolado, navodilih in skupinskem fotografiranju smo se odpravili na pot. Domačin Anže, ki je predlagal to traso, je vozil spredaj, jaz pa sem bila metla.

Iz Dvora smo se spustili mimo ostankov Auerspergove livarne, prečkali Krko in se povzpeli do kraja Jama, kjer smo zavili levo v Podgozd, kjer se na koncu vasi prične makadamska pot nad Krko, ki smo ji sledili vse do žage v Soteski. Ta del poti je bil najbolj idiličen, sploh tam, kjer smo se čisto približali Krki v kateri so se v od sonca bleščeči vodi ogledovala drevesa. Nad žago smo zavili desno v hrib in se ob zložnem vzponu in nato še spustu pripeljali do Lašč, kjer smo se pri Rojcu okrepčali in odpočili. Nato smo nadaljevali proti sv. Petru, ki je bil cilj naše ture. Sv. Peter je 888 m visok hrib nad Dvorom, ki je vse bolj priljubljena izletniška točka. Na vrhu, ki leži na tromeji občin Žužemberk, Dolenjske Toplice in Kočevje, ki jo obeležuje tromejnik, je nekoč stala podružnična cerkev sv. Petra. Ko smo prispeli na vrh, so marljivi člani planinske skupine Dvor ravno končevali z vlivanje tlakov za novo zavetišče, ker je prejšnje po lanskem božiču pogorelo. Na vrhu so se nekateri povzpeli na trinadstropni lesen razgledni stolp in uživali v razgledih, ostali pa počivali na številnih klopcah. Nato smo naredili skupinsko fotografijo in si nadeli ščitnike ter se spustili v dolino. Lidija je za spust uporabila makadamsko pot do Soteske, nato pa se po glavni cesti vrnila na izhodišče malo za nami.


Turni kolesarji na sv. Petru (foto Mojca Starič)

V Gruntarjevem hramu, kjer imajo izredno poceni in dobro točeno pivo, smo imeli zaključek ture, na katerem sta se nam pridružila še Lili in Toni, ki sta prišla s cestnimi kolesi, ker se zjutraj zaradi službe nista mogla udeležiti ture. Vremenska napoved za soboto je napovedovala možnost neviht na kar je kazala tudi jutranja oblačnost v kateri smo pričeli turo, vendar je kmalu posijalo sonce, ki nas je spremljalo celo turo. Udeleženci smo bili s turo zadovoljni, saj smo v lepem vremenu in predvsem prijetni družbi preživeli lep dan, zaradi česar se vsem lepo zahvaljujem in jih vabim tudi na naslednje ture.

Mojca Starič, PD Polet Šentrupert

Več fotografij v galeriji Mojce Starič

NAPOVED KOLESARSKIH TUR IN USPOSABLJANJ

16. in 17. 5. 2015 S kolesi v Goriška Brda (TKO PD Slivnica pri Celju)
17. 5. 2015 Kolesarski izlet do Ruške koče (TKO PD Ruše)
17. 5. 2015 Izletniško-kolesarski izlet Svečina in Plački vrh (TKO PD Maribor Matica)
17. 5. 2015 Kolesarski izlet v Črešnjice (TKO PD Dramlje)
17. 5. 2015 Šisernikovi travniki (TKO PD Mislinja)
30. 5. 2015 6. dan Alpske konvencije - s kolesom v Krmo, Vrata in Radovno (KTK PZS)
6. 6. 2015 Gora Oljka (TKO PD Mislinja)
13. 6. 2015 Dan slovenskih planinskih doživetij na Krvavcu (KTK PZS)
13. in 14. 6. 2015 Banovci - krožna dvodnevna tura (TKO PD Maribor Matica)
20. 6. 2015 Seminar tehnike vožnje na Krvavcu (TKO PD Kranj)
20. 6. 2015 Menina planina (PD TAM Maribor)
12. 7. 2015 Kolesarjenje po Pohorju (TKO PD Slivnica pri Celju)
25. 7.-17. 8. 2015 Pamir Highway (TKO PD Maribor Matica)
11.-16. 8. 2015 7. turnokolesarski tabor KTK Kranjska Gora 2015 (KTK PZS)

Za podrobnejše informacije spremljajte koledar na spletni strani Komisije za turno kolesarstvo PZS in spletna mesta posameznih planinskih društev.

---------------------
Povezane novice:
Tečaj tehnike turnega kolesarjenja pred pomladnimi kolesarskimi podvigi (napoved tur)
Turnokolesarska pomlad na Koradi in Sabotinu
Razpis 7. turnokolesarskega tabora KTK – Kranjska Gora 2015
Slovenska turnokolesarska pot – javna obravnava
Turnokolesarski vodnik I – razpis usposabljanja