Movraška turnokolesarska pot

To je prva planinska pot v Sloveniji, ki je bila urejena in označena z modro črto pod Knafeljčevo markacijo po merilih Planinske zveze Slovenije za odpiranje planinskih poti tudi za kolesarje. Gre za izredno slikovito pot,  ki poteka po kolovozih, gozdnih cestah in deloma tudi po planinskih poteh, podlaga je tipično kraška, precej robata in idealna za polnovzmetena kolesa. Večina poti nas vodi po razglednih slemenih, kar nam posebno ob jasnem vremenu ponuja izredne razglede na Julijske, Karnijske Alpe in Dolomite, Koprski in Tržaški zaliv, bližnje vrhove Čičarije in velik del Istre od Pirana na zahodu  pa vse do Učke na vzhodu. Skratka tura, ki primerno zaposli telo in dodobra napolni dušo, za dolgočasenje ni bojazni.

Izhodišče poti je pri cerkvi Sv. Nikolaja v vasi Gračišče v Istri. Iz vasi se v ključih mestoma strmo vzpenjamo po grajeni gozdni vlaki po pobočju Lačne do vršnega slemena, kjer se v bližini razglednega stolpa priključimo markirani planinski poti. Nato sledimo razglednemu travnatemu slemenu v jugovzhodni smeri na Kuk ter do Treh očk, kjer si lahko ogledamo zanimivo kraško tvorbo. Malo pred Rakitovcem zavijemo desno navzdol in sledi dolg  spust po travnatem in kamnitem kolovozu v vas Dvori tik ob slovensko-hrvaški meji. Od tu se lahko vrnemo po asfaltu na izhodišče in turo razdelimo na dve polovici.

Mi nadaljujemo po vodoravni prečki v območje znamenitih spodmolov nad Mlini (do katerih se odcepi pešpot, kjer pa moramo hoditi ob kolesu, saj ni dovoljeno kolesariti) in se pričnemo vzpenjati po zmerno strmem slemenu najprej skozi gozd, nato pa po goličavah preko Velikega Badina do starodavne cerkvice sv.Kvirika nad Sočergo. Vzpon je zaradi zahtevnejše podlage nekoliko bolj naporen, mestoma je potrebno potisniti kolo. Nato se spustimo po gozdni cesti do regionalne ceste Gradišče-Movraž, jo prečkamo in se po poljskih poteh vrnemo v izhodišče v Gračišču, kjer prijetno utrujeni zaključimo zanimivi kolesarski potep.

Pot so s precejšnjimi napori uredili prostovoljci Obalnega planinskega društva Koper, otvoritvena vožnja pa je potekala  v soboto 24.8.2013 v okviru prireditev »Dneva planincev 2013«.


Skrbnik: OPD Koper
Karta Istra, 1:50.000, Planinska založba PZS, z vrisanimi markiranimi planinskimi potmi (rdeče)
Dvonamenska markirana planinska pot (vijolična) 16.701 m, kolesarska markirana pot (modra) 4.646 m