Grosupeljska pot

Na domači strani PD Grosuplje lahko preberemo: "Vedno in vsem ni mogoče zahajati v visoke gore, zato smo se člani Planinskega društva Grosuplje kmalu po ustanovitvi odločili, da po gričih in dolinah okrog Grosupljega označimo pot, ki bo planincem različnih starosti in sposobnosti v vseh letnih časih omogočala sproščeno gibanje v naravi."
In še lahko beremo: "Našo zamisel smo s prostovoljnim delom uresničili leta 1989, ko smo pot dokončno uredili. Pri urejanju poti nas je vodila tudi želja, da spoznate naše kraje, našo mirno dolenjsko pokrajino.

Skupna dolžina poti je ca 80 km in se jo zlagamo lahko prehodi v štirih delih. Danes pot ne vodi samo po občini Grosuplje ampak posega tudi na področje občin Ivančna gorica, Ljubljane, Škofljice in Velikih Lašč.
Spoznali boste najpomembnejše znamenitosti Grosupeljske kotline in se povzpeli na najvišje vrhove , ki obkrožajo to kotlino. Pogledi pa vam bodo segli tudi daleč naokoli od Snežnika preko Gorjancev, Zasavskih gora, Kamniških planin, Karavank do Julijcev."

Vabilo, ki se mu težko upreš. Tiste konce poznam še iz študentskih časov, ko sem markiral traso Ljubljanske mladinske krožne poti na Kuclju, v zadnjih letih pa sem posamezne odseke prevozil na priljubljenih turah Kolesarskega kluba Grosuplje, imenovanih Grosupeljski kuclji.

Pobuda za Grosupeljsko planinsko pot, odprto za pohodnike in kolesarje, se je razvila iz burne razprave leta 2011 na spletišču Gore in ljudje med pohodniki in kolesarji o tem, katere planinske poti so primerne za vožnjo s kolesi. Sredi razprave me je prijetno presenetilo pismo predsednika PD Grosuplje Franca Štibernika, v katerem je predlagal, da Grosupeljsko pot uredimo kot t. i. dvonamensko pot, torej pot namenjeno tako pešcem kot kolesarjem. Seveda smo na Komisiji za turno kolesarstvo PZS to pobudo z veseljem sprejeli

Še isto leto sem se s kolesom odpravil na pot in jo zlagoma prevozil v dveh dneh. Pot me je vodila po cestah, kolovozih, po udobnih stezah. Z izjemo vzpona na Stari grad nad Čušperkom je pot v celoti lepo vozna, pestra pokrajina pa kot ustvarjena ne le za pešce ampak tudi za kolesarjenje. Prometa na cestnih odsekih je malo, tako da ni preveč moteč.

Najprej rečeno - po dveh letih pa bo tudi storjeno. Vse ni šlo gladko, najprej je bilo potrebno v okviru PZS pripraviti kriterije za odpiranje dvonamenskih poti. Sledil je ogled poti in potrditev skupne komisije KPP, KVGN in KTK, da pot izpolnjuje kriterije. Šele nato so se člani PD Grosuplje in KK Grosuplje lahko lotili dela, pregledali smo zahodni del poti, postopoma čistimo posledice žledoloma, pred tednom dni smo obnovili markacije na odseku Grosuplje-Magdalenska gora in dodali na križiščih še dvonamenske markacije, ki opozarjajo planince, da je pot namenjena tako za hojo kot tudi za kolesarjenje. Čaka nas še veliko dela, toda če bo šlo vse po načrtih bomo zahodni del poti (okoli 40 km) odprli 1. junija, na dan ko KK Grosuplje organizira že tradicionalni Kolesarski maraton treh občin. Tura bo hkrati tudi Spomladanska tura KTK.

Grosupeljska planinska pot je označena s Knafelčevimi markacijami, na status dvonamenske poti pa na križiščih opozarjajo dvonamenske markacije, to so Knafelčeve markacije, pod katerimi je potegnjena morda črta.

Zapisal: Jože Rovan

Domača stran PD Grosuplje: http://www.pdgrosuplje.si/pd-grosuplje/grosupeljska-pot/

Odprtje dvonamenske Grosupeljske planinske poti: https://www.pzs.si/novice.php?pid=9405

Urejanje Grosupeljske planinske poti za dvonamensko rabo Galerija>>>

Grosupeljska planinska pot bo odslej namenjena tudi turnim kolesarjem: https://www.pzs.si/novice.php?pid=9254

FOTOGALERIJA fotografij s prireditve in poti, polni zanimivih utrinkov in tudi slastnih dobrot TUKAJ >>>

Grosupeljski mtb maraton 2014 from tablaš on Vimeo.

Maraton treh občin 2014 from tablaš on Vimeo.