Odprtje dvonamenske Grosupeljske planinske poti

Leta 1989 smo člani PD Grosuplje imeli odprtje poti po vrhovih grosupeljske kotline. Skupna dolžina poti je ca. 80 km in se jo zlagamo lahko prehodi v štirih delih. Danes pot ne vodi samo po občini Grosuplje, ampak posega tudi na področje občin Ivančna gorica, Ljubljane, Škofljice in Velikih Lašč.
Na maratonu treh občin 2014 in odprtju Grosupeljske planinske poti za dvonamensko rabo, foto arhiv PD Grosuplje
Prostovoljci in markacisti društva smo na poti določili 14 kontrolnih točk in jih opremili z vpisnimi knjigami in žigi. Izdali smo tudi vodnik po Grosupeljski poti in Dnevnik poti, v katerega pohodniki odtisnejo žig osvojene kontrolne točke.

Za celotno prehojeno pot društvo izreka priznanje in podeljuje spominsko značko. Letno prehodi pot nekaj deset pohodnikov, ki prihajajo iz vseh delov države in tudi iz tujine. Domačini radi obiskujejo posamezne markantne točke, manj pa so navdušeni nad zbiranjem žigov za pridobitev priznanja za celotno prehojeno pot.

Že kmalu smo na posameznih odsekih Grosupeljske planinske poti opazili tudi kolesarje. Ko se je med planinci pričela razprava o kolesarjih na planinskih poteh, je predsednik društva predlagal, da pot namenimo tudi kolesarjem in jo v skladu z veljavno zakonodajo uredimo kot dvonamensko. Predlog je dobil podporo tako na občnem zboru članov, kot na Komisiji za turno kolesarstvo (KTK) PZS in Upravnem odboru PZS. Posebna komisija PZS je preverila, ali pot ustreza kriterijem, in prostovoljcem društva prižgala zeleno luč za uresničitev cilja.

Člani PD smo februarja letos pričeli s čiščenjem posledic žleda, istočasno pa je stekla tudi akcija dogovarjanja s Kolesarskim društvom Grosuplje in načelnikom KTK PZS za odprtje dvonamenske poti.

Desetega aprila 2014 smo, skupaj z načelnikom KTK PZS Jožetom Rovanom, narisali prve dvonamenske markacije (Knafelčeva markacija z modro črto pod markacijo) na poti od Grosupljega do Magdalenske gore. S tem se je pričela uresničevati zamisel, da skupaj s kolesarji na dan, ko Kolesarsko društvo Grosuplje organizira Kolesarski maraton treh občin, pripravimo tudi ca. 40 km zahodnega dela Grosupeljske planinske poti za vožnjo turnih in gorskih kolesarjev. Kar zahtevna naloga kompletnega čiščenja in markiranja 40 km poti, ki pa so jo člani PD Grosuplje v 255 urah prostovoljnega dela uspešno opravili.

Prvega junija 2014 je 45 turnih oziroma gorskih kolesarjev pod vodstvom načelnika KTK PZS Jožeta Rovana opravilo otvoritveno vožnjo po zahodnem delu poti. Kolesarji so se odločili, da bo za premagovanje strmih vzponov najbolj primerna vožnja od Grosupljega na Spodnjo Slivnico in naprej na Cerovo, Tabor, Sloko goro, Ahac. Od tu je sledil spust proti Medvedici, kjer so si privoščili prvi postanek in dodali nekaj energije za spust do Udja in uživaško vožnjo naprej do Vina in Hude police, kjer so imeli možnost izbire, da se do cilja v Grosupljem pripeljejo preko vasi Sela in Brezje. Tisti, ki so imeli dovolj moči, pa so nadaljevali po označeni poti do Šmarja Sap, se povzpeli na Magdalensko goro in nato spustili proti cilju v Grosupljem.


Na Grosupeljski planinski poti za dvonamensko rabo (oznaka na desni - Knafelčeva markacija z modro črto pod njo), foto arhiv PD Grosuplje

Po odzivih sodeč so bili kolesarji navdušeni nad potjo. Navdušen pa je bil tudi Miro Eržen, podpredsednik PZS , ki je v imenu PZS prišel pozdravit prizadevanje Planinskega društva Grosuplje za sožitje kolesarjev in pohodnikov na Grosupeljski planinski poti.
Prostovoljce PD sedaj čaka še urejanje ca. 40 km vzhodnega dela poti in računamo, da bomo to delo opravili do meseca oktobra, ko društvo praznuje 30 let delovanja.

Upamo, da bodo prizadevanje članov društva znali izkoristiti predvsem v grosupeljskih šolah in vrtci, ki smo jim ustvarili idealne pogoje za organiziranje športnih dni za spoznavanje naravnih lepot, rekreacijo in uživanja v naravi. Naj bo Grosupeljska pot tudi izziv vodstvom šol, da v času šolanja otroci prehodijo oziroma prekolesarijo tudi celotno 80 km pot.

Vsem pohodnikom, kolesarjem in ljubiteljem narave želimo varno uporabo označene poti in veliko izpolnjenih Dnevnikov poti.

Franc Štibernik

---------------------------------------------------
Povezana novica:
Grosupeljska planinska pot bo odslej namenjena tudi turnim kolesarjem

FOTOGALERIJA fotografij s prireditve in poti, polni zanimivih utrinkov in tudi slastnih dobrot TUKAJ >>>

Spodaj si oglejte FOTOGALERIJO z urejanja Grosupeljske planinske poti za dvonamensko rabo, foto arhiv Franc Štibernik

Oglejte si tudi dva videa z letošnjega Maratona treh občin:

grosupeljski mtb maraton 2014 from tablaš on Vimeo.

maraton treh občin 2014 from tablaš on Vimeo.