Peti dan Alpske konvencije v čudovitem vremenu in družbi visokih gostov

Osrednji namen dneva Alpske konvencije v Mojstrani v soboto, 24. maja 2014, je bil opozoriti na občutljiv alpski prostor, predstaviti pomen Alpske konvencije in posebnosti alpskih dolin, pomen ohranjanja narave in kulturne dediščine ter spodbuditi obiskovalce, da alpske doline obiskujejo na okolju prijazen način. Ta dan so obeležili tudi evropski dan parkov.
S kolesom v Krmo, foto Jože Rovan
Za obiskovalce so organizatorji pripravili rekreativno kolesarjenje v osrčju gora, iz Zg. Gorij in Kranjske Gore v Mojstrano in iz Mojstrane v Radovno in Krmo ter pohod do Pocarjeve domačije z bogatim mednarodno obarvanim spremljevalnim programom pri Slovenskem planinskem muzeju (SPM). Skupno se je udeležilo dogodka 35 kolesarjev in 80 pohodnikov ter prek 100 ostalih obiskovalcev iz vse Slovenije, ki so bili navdušeni nad lepotami, pestrim dogajanjem, organizacijo in odličnim vzdušjem. Kolesarjenja in dogodka so se udeležili tudi generalni sekretar Alpske konvencije Markus Reiterer in njegova namestnica Simona Vrevc, z Ministrstva za infrastrukturo in prostor državni sekretar Bojan Babič in Jana Lenarčič iz službe za mednarodne zadeve, župan občine Kranjska Gora Jure Žerjav ter v. d. direktorja Javnega zavoda Triglavski narodni park Peter Skoberne.

FOTOGALERIJA >>>
(Foto Jože Rovan, Jaro Skantar, Robi Hočevar, Peter Šilak, Zdenka Mihelič)

V nagovoru zbranim pred SPM je Markus Reiterer dejal: »Z današnjim kolesarjenjem, pohodom in uporaba javnih prevoznih sredstev smo na najboljši način pokazali, kaj pomeni trajnostno upravljanje z našim prekrasnim okoljem. Hvala vsem organizatorjem, ki vedno znova, tokrat že petič zapored, z organizacijo enkratnega dneva Alpske konvencije, kot ga drugod ne poznajo, pripeljejo Alpsko konvencijo k ljudem in med ljudi.« V. d. direktorja TNP Skoberne pa je dodal, da »je doživljanje narave tisto, ki nas v časih krize drži pokonci in nam kaže pravo pot.«


Peš smo se potepali po Radovni - s pogledi na najlepše vršace, foto Zdenka Mihelič

V okviru dogajanja pred SPM v Mojstrani so otroci izdelovali planinske cvetlice, naredili bivak, spoznavali Zlatorogovo kraljestvo, določevali rastline in se preizkusili v plezanju na plezalnem stolpu. Obiskovalcem so se predstavili pihalni orkester in folklorne skupine treh dežel (domača folklorna skupina KUD Jaka Rabič, folklorna skupina iz Naravnega parka Julijsko predgorje iz Rezije (I) in folklorna skupina iz avstrijskega Narodnega parka Nockberge) ter pevski zbor Triglavski zvonovi. Načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Jože Rovan je predstavil nastajajočo Slovensko turnokolesarsko pot, ki bo potekala po celi Sloveniji, Gorski reševalci Društva GRS Mojstrana pa so uprizorili reševalno akcijo. SPM je podelil tudi nagrade najboljšim na literarnem natečaju Moje največje veselje je na gorah na temo planinske koče, saj letos praznujemo 120-letnico postavitve Orožnove koče, prve koče Slovenskega planinskega društva. Mladi ustvarjalci so napisali pesmice in zgodbice ter pripravili ilustracije o planinskih kočah, izdelki pa bodo razstavljeni v SPM. Tekom kulturnega dela v popoldanskem času so mladi iz Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra (GSŠRM) iz Kamnika predstavili mladinski parlament Alpske konvencije, katerega primarni cilj je združevanje mladih iz različnih alpskih regij, ki z združenimi močmi poskušajo najti rešitve za problematiko, s katero se soočajo alpska mesta. Naslednje leto bo mladinski parlament Alpske konvencije gostil ravno GSŠRM, Kamnik.


Pred Slovenskim planinskim muzejem so plezali, plesali, peli, se igrali, ustvarjali ..., foto Zdenka Mihelič

Dogodek, ki je potekal v organizaciji Planinskega društva Dovje-Mojstrana, Občine Kranjska Gora, LTO Kranjska Gora, Triglavskega narodnega parka, Planinske zveze Slovenije, Slovenskega planinskega muzeja in Gornjesavskega muzeja Jesenice  ob sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo in prostor ter Stalnim sekretariatom Alpske konvencije, in je v Sloveniji potekal petič, je EDINI dan Alpske konvencije na območju alpskih držav in primer vzornega sodelovanja različnih deležnikov na območju Alp z lokalnim okoljem. 

V času prireditve so se obiskovalcem pred Slovenskim planinskim muzejem na stojnicah predstavili: CIPRA Slovenija, Triglavski narodni park, Planinska zveza Slovenije, izdelovalka papirnatih rož Francka Murn, Krajinski park Logarska dolina, Naravni park Julijsko predgorje, Narodni park Krka, Narodni park Nockberge, Park Škocjanske jame, Stalni sekretariat Alpske konvencije, trgovina Židana marela, Turistično društvo Kamnik, Turistično društvo Mojstrana, Turizem Bohinj, založba Narava, zavod Ad pirum in WWF Dinaric Arc Parcs.

(Foto Jože Rovan, Jaro Skantar, Robi Hočevar, Peter Šilak, Zdenka Mihelič)

Na letošnji dan Alpske konvencije smo obeležili tudi evropski dan parkov. 24. maja leta 1909 je bilo na Švedskem ustanovljenih prvih devet evropskih narodnih parkov, zato je Evropska zveza naravnih in narodnih parkov EUROPARC ta dan razglasila za evropski dan parkov z namenom izboljšati ozaveščenost širše javnosti o ciljih zavarovanih območjih. Z Dnevom Alpske konvencije v Mojstrani smo opozorili na pomen ohranjanja narave in kulturne dediščine ter spodbudili obiskovalce, da alpske doline obiskujejo na okolju prijazen način.

Alpska konvencija
je prva mednarodna pogodba na svetu, ki zadeva gorsko območje. Sklenile so jo države alpskega loka: Avstrija, Francija, Italija, Kneževina Monako, Liechtenstein, Nemčija, Slovenija in Švica, ter Evropska unija. Pomeni skupno odgovornost in skupno strategijo za sožitje med varovanjem narave in gospodarjenjem z njenimi viri. Cilj pobudnikov konvencije je varovati Alpe kot življenjski in gospodarski prostor, kulturno, jezikovno in krajinsko raznovrstnost. Alpe so s svojo biotsko raznovrstnostjo, vodnimi in lesnimi viri, naravno, kulturno in gospodarsko okolje, prebivališče za skoraj 14 milijonov ljudi in privlačna turistična destinacija za približno 120 milijonov obiskovalcev letno. Alpska konvencija si prizadeva za trajnostni turizem in trajnostni razvoj Alp z vsemi svojimi značilnostmi. Prav tako si prizadeva za zmanjšanje prometnih obremenitev, zato spodbuja naravi prijaznejše obiskovanje Alp z uporabo javnih prevozov in s posebnimi ureditvami prometa v alpskih dolinah. Uresničevanje prizadevanj konvencije v praksi je zagotovo tudi prireditev Dan Alpske konvencije.

Pripravila Zdenka Mihelič