Jesenska tura KTK 2013 navdušila, župan pozdravil kolesarje

V soboto, 12. oktobra 2013, so se kolesarji znova podali na turnokolesarsko potepanje, že tradicionalno jesensko turo KTK, tokrat proti Bohorju.
Jesenska tura KTK 2013 navduša, foto Jože Kamenšek
Predpreteklo nedeljo je slaba vremenska napoved preprečila kolesarki izlet po Kozjanskem. To soboto, ko je bila vremenska napoved le nekoliko bolj obetavna, se je na zbornem mestu v Lesičnem zbralo devet turnih kolesarjev. Čeprav je vas Pilštanj nekoliko s poti proti Kozjem, so se kolesarji najprej podali do glavnega trga v Pilštanju. Tu jih je čakalo presenečenje, ki so ga v organizaciji Alenke Planinc Rozman pripravili domačini. Postregli so z domačim ajdovim kruhom - parjekom in s sveže stisnjenim kozjanskim jabolčnim sokom. Najprej je kolesarje pozdravil župan Občine Kozje Dušan Andrej Kocman, zatem so udeleženci z zanimanjem poslušali kratko predstavitev teh krajev, ki jo je podal turistični vodič Andrej Kolar, domačin iz Pilštanja in član Turističnega društva Pilštanj.


Pogled po dolini proti Kozjem, ki je bilo še v jutranjih meglicah, je vabil na kolo. Po nekaj kilometrih glavne ceste se je pričel vzpon na Veternik. Sprva je bil vzpon strm, vendar so bili ti začetni napori hitro pozabljeni. Pot je zatem vodila po zložnih cestah pod grebeni v smeri Bohorja. Razgledi proti gričevju na jugu so bili zares lepi. Kasneje se je vreme pričelo slabšati in vodja izleta Jože Rovan se je odločil turo nekoliko skrajšati, kar se je izkazalo primerno odločitev.

Po postanku na čaju v Koči na Bohorju, se je pričel spust, ki so ga zaznamovale prve kaplje dežja. Kljub poslabšanju vremena to ni pokvarilo razpoloženja, saj dež še ni bil tako močan, da bi oviral varen spust. Tudi v Bister grabnu, kjer je bila možnost turo še enkrat skrajšati, so turo nadaljevali po originalni začrtani smeri vse do Lesičnega, kamor so prispeli ob petnajsti uri.

Turo so zaključili v nekaj kilometrov oddaljeni Bistrici ob Sotli v gostilni Šempeter. Ob odlično pripravljeni hrani so bili udeleženci enotni, da je potrebno to turo ponoviti in omogočiti vsem ljubiteljem turnega kolesarstva, ki morda ta dan niso imeli časa ali jih je prestrašilo vreme, da spoznajo te kraje. Za spomin so bili udeleženci obdarjeni še z namizno igrico »Čez griče Kozjanskega in Obsotelja«, ki jo je izdalo podjetje Kip vizija v okviru Programa za razvoj podeželja z namenom promocije tega dela Slovenije.

Igor Rozman