Usposabljanje za turnokolesarske vodnike PZS 2013

Komisija za turno kolesarstvo PZS vsako leto konec meseca junija izvede tečaj za turnokolesarske vodnike. Letošnjega, že šestega tečaja, se je udeležilo 27 tečajnikov iz planinskih društev in drugih organizacij širom po Sloveniji. Osnovni cilj tečaja je usposabljanje bodočih vodnikov za varno in do okolja prijazno vodenje kolesarskih tur v gorskem svetu
Na Zabreški planini, foto Jože Rovan
Letošnji tečaj je prvič potekal po posodobljenem programu za Turnokolesarskega vodnika I, ki vključuje kolesarska, vodniška in splošna planinska znanja. Program je potrjen s strani Strokovnega sveta za šport Republike Slovenije, prinaša naziv Strokovni delavec v športu 2 in omogoča tako prostovoljsko kot tudi poklicno vodenje kolesarjev.

Tečaj smo organizirali v dveh delih, prvi dvodnevni del tečaja je potekal na Mozirski koči na Golteh, kjer smo preverili kolesarsko znanje in opremo tečajnikov in podali osnovna teoretična in predvsem praktična znanja iz tehnike vožnje kolesa. Natanko smo preverili tudi obsežen nabor splošnih planinskih znanj, potrebnih za varno gibanje v gorskem svetu, ki jih tečajniki osvojijo na podlagi predpisane literature.

Drugi štiridnevni del tečaja pa je potekal v Valvasorjem domu pod Stolom. Namenjen je bil pridobivanju znanj in izkušenj s področja vodenja kolesarske skupine. Nosilna tema je seveda Vodenje turnokolesarske skupine. To je izpeljal Aldo Zubin, ki je svojimi dolgoletnimi izkušnjami pri vodenju, ob teoretičnih osnovah predavanje oplemenitil z mnogo praktičnimi nasveti in primeri. Že na prvi turi na Zabreško planino so ta znanja tečajniki uporabili pri samostojnem vodenju ob nadzoru inštruktorjev. Drugi dan so udeleženci sami pripravili turo na Doslovško planino, ob tem so izpopolnjevali znanje iz orientacije. Sobotni izlet na Ajdno je bil kombinirana tura, s kolesom dokler je moč in v nadaljevanju peš na Ajdno. Zadnji dan je bil za udeležence zagotovo najbolj naporen. Najprej so pisali teoretični izpit, sledila je samostojna priprava in vodenje izpitne ture. Na izpitni turi so udeleženci simulirali različne situacije, s katerimi se bodo kot bodoči vodniki zagotovo srečali: popravilo koles, primerno ukrepanje v primeru malce »napornih« udeležencev tur, prva pomoč pri poškodbah ipd.

Tečaj so izvedli vodniki TK inštruktorji: Igor Rozman (vodja tečaja), Luka Gratej, Jure Martinjak, Marjan Pučnik-Maac, Jože Rovan, Peter Šilak, Blaž Šmid in Aldo Zubin ter predavatelji Tina Jeromen, Matej Majerič, Damjan Omerzu, Janez Primožič in Matjaž Šerkezi.

Vsi tečajniki so uspešno zaključili tečaj vendar to še ni konec usposabljanja. Sledi izdelava seminarske naloge s čimer bodo postali vodniki pripravniki. Kot pripravniki bodo pod vodstvom mentorja pripravili, organizirali in vodili še 5 kolesarskih tur z udeleženci ter napisali poročila o turah. Vse to je pogoj za pridobitev licence Turnokolesarski vodnik I.

Jože Rovan

P.S. Ob tej priliki se želimo posebej zahvaliti oskrbniku Mozirske koče na Golteh Filipu Vrabiču in oskrbniku Valvasorjevega doma pod Stolom Alešu Štefetu za njun pomemben prispevek k uspehu tečaja.