Spomladanska KTK tura 2012 obsijana s soncem

V ponedeljek, 9. 4. 2012, je bila izpeljana sedaj že tradicionalna, spomladanska tura Komisije za turno kolesarstvo PZS. Navkljub poslabšanju vremena v dnevih pred turo smo verjeli v napoved sončnega dneva in ob 9. uri smo se že začeli zbirati v Poljanah.
V hladnem jutru se je zbralo 23 ljubiteljev gorskih koles in kmalu smo se odpravili na pot. Dobre 4 kilometre s soncem obsijanega asfaltnega vzpona nas je dovolj ogrelo za nadaljevanje po lepi gozdni poti proti vrhu Sv. Primoža, kjer smo si ob cerkvici privoščili prvi daljši postanek. Izkoristili smo ga za dopolnitev zalog moči, fotografiranje okolice in Blegoša, ki se je, sveže zasnežen, ponujal kot na dlani, pa tudi za nabiranje regrata. Nato smo se počasi odpravili proti Javorju po poti, ki smo jo že predhodno izbrali, če bodo vremenske razmere primerne. Nizka temperatura je namreč poskrbela za odlično podlago in lahko smo nadaljevali do Plešavnikovega vrha, kjer se je skupina razdelila.

Štirje udeleženci so izbrali lažji spust, ostali pa smo uživali na serpentinasti gozdni vlaki do stičišča s cesto, kjer smo se zopet združili. Nadaljevali smo po asfaltu do vasice Javorje, kjer smo si privoščili še malce oddiha pred vzponom proti Žetini, kjer smo nato zavili levo proti Malenskemu vrhu oz. cerkvi Marijinega vnebovzetja na Gori. Najvišja točka ture je bila tako dosežena in prepustili smo se sončnim žarkom. Občudovali smo nov kozolec, ki je nadomestil prejšnjega in pod katerim se da tudi lepo posedeti, zgoraj na podu pa tudi udobno bivakirati. V pisali smo se še v vpisno knjigo in sledil je še glavni spust do vasice Zakobiljek. Del skupine je zopet izkoristil lažjo možnost, ostali pa smo testirali brezhibnost zavor na na trenutke kar zahtevnem spustu.

Še malce gor in dol do vasi Volče in pričakala nas je asfaltna cesta, ki nas je pripeljala do izhodišča v Poljanah. Odlično razpoloženi smo druženje zaključili v gostilni Pr' sedmic v Gorenji vasi.

Mirjan Bernetič