Osnove vodenja turnih kolesarjev - seminar

Seminar o osnovah vodenja turnih kolesarjev je potekal v soboto, 24., in nedeljo, 25. marca 2012, v prostorih Razvojne agencije Kozjansko v Šentjurju.
V predavalnici, foto Dora Košak

Predavalnica se nahaja na podstrešju izjemno lepo urejene malomeščanske hiše v trškem delu Šenjturja, kjer so tudi sodobno urejeni prostori RRA Kozjansko, v pritličju pa še lično urejen muzej z zgodovino Rifnika in TIC.

Seminar je nastal na pobudo RRA Kozjansko v okviru evropskega projekta Wellnes 3+. Bil je brezplačen in namenjen vsem, ki jih zanima turno kolesarsko vodenje. Udeleženci so se seznanili s tematiko izobraževanj za turnokolesarske vodnike - vodenje in varnost skupine, tehnika vožnje, kolesarska oprema, orientacija, planinske in kolesarske poti, varstvo narave, pravne osnove in zakonska ureditev, ter organiziranost turnih kolesarjev.

Seminarju je prisostvovalo 12 udeležencev, med njimi štirje lokalni turistični vodniki. Vsi so imeli kolesarske izkušnje, večina pa se je doslej srečevala predvsem s cestnim in treking kolesarjenjem.

V soboto, po koncu teoretičnih predavanj, smo na bližnjem parkirišču izvedli vaje iz tehnike vožnje, kjer so udeleženci ob skrbno izbranih vajah vidno izboljšali svojo tehniko vožnje. Nedelja je postregla s turo na Resevno po trasi, ki jo je v okviru projekta pripravila RRA Kozjansko. Tokrat je bil poudarek na tehniki vodenja skupine.

Udeleženci so ob zaključku izrazili zadovoljstvo nad seminarjem in nekateri izrazili zanimanje za udeležbo na izobraževanju za Turnokolesarske vodnike, ki ga bo Komisija za turno kolesarstvo PZS izvedla v letošnjem poletju.

Zahvala in pohvala gre tudi organizatorjem za izredno gostoljubnost, predvsem Dori Košak, ki nam je bila oba dneva seminarja vedno na voljo in je poskrbela za napitke ter prigrizke. Za povrh pa nas je na koncu popeljala še skozi muzej Rifnika in v rojstno hišo zelo znanih skladateljev Ipavcev.

Predavatelji na seminarju smo bili Aldo Zubin, Luka Gratej, Jože Rovan in Peter Šilak.

Vodja seminarja
Peter Šilak

Foto Na Resevni pri razglednem stolpu, foto Aleksander Kralj