Jesenska turca KTK PZS v zimskem vzdušju

V nedeljo, 23. oktobra 2011, je Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije izpeljala tradicionalno Jesensko skupno turo. Kljub slabi vremenski napovedi se je zgodaj zjutraj v Slovenski Bistrici zbralo kar 10 pogumnih turnih kolesarjev iz različnih krajev Slovenije.
Jesenska turca Komisije za turno kolesarstvo PZS je bila v pravem zimskem vzdušju, foto Marjan Pučnik-Maac
Turnokolesarska vodnika David Starovasnik in Marjan Pučnik-Maac sta jih po krajšem začetnem ogrevanju popeljala po obronkih Bistriškega Pohorja v smeri proti Trem kraljem. Vzpon je večinoma potekal presenetljivo tekoče, saj je bila skupina tokrat zelo homogena, tako da daljše pavze k sreči niso bile potrebne. V hladnem in deževnem vremenu le-te namreč ne bi bile najbolj zaželene med udeleženci. Ko smo dosegli vas Planina pod Šumikom, je dež že prešel v sneg. Tako je jesenska tura postala enkratno zimsko doživetje, saj smo vse do cilja - doma na Treh kraljih - nadaljevali v pravem snežnem metežu. Po dobrih treh urah vzpona smo nato le prispeli do doma na Treh kraljih, kjer smo se pogreli in okrepčali z domačimi pohorskimi slaščicami. Sledil je povratek v dolino, v zgornjem delu dodatno začinjen s sveže zapadlim snegom. V nadaljevanju je pot postala tudi nekoliko blatna, vendar je spust potekal povsem brez težav. Pri tem se je še enkrat izkazalo, da so bila opozorila organizatorjev za primerno kolesarsko opremo povsem na mestu, saj so bili pogoji za vožnjo res zahtevni.

 

Zjutraj v Slovenski Bistrici, foto David Starovasnik


foto Marjan Pučnik-Maac
 

V sneženju ni bilo enostavna vožnja,
foto Marjan Pučnik-Maac

 

Srečali smo tudi planince in z njimi poklepetali,
foto Marjan Pučnik-Maac


Na veliko zadovoljstvo obeh vodnikov so bili udeleženci kolesarskega izleta kljub slabemu vremenu zelo zadovoljni, saj je tura potekala po res lepem koščku Pohorja. Z obljubo, da turo ponovimo v lepšem vremenu ter boljših pogojih, smo se nato polni novih vtisov razšli.

Na turi smo opravili 1200 višinskih metrov vzpona, prekolesarili smo dobrih 30 kilometrov. Zaradi vremenskih razmer pa smo izpustili še prvotno načrtovani obisk Črnega jezera.

Marjan Pučnik - Maac,
vodja ture