Uspešno zaključeno usposabljanje za Turno kolesarskega vodnika

Avtor fotografij: Jože Rovan
Od 30. 6. 2011 pa do 3. 7. 2011 je Komisija za turno kolesarstvo na Valvazorjevem domu pod Stolom izvedla usposabljanje za turno kolesarske vodnike. To je bil že četrti tečaj zapored. Letošnjega tečaja se je udeležilo 17 tečajnikov in različnih društev po Sloveniji.

Iz izkušenj preteklih usposabljanj se je pokazalo, da so bili urniki tečajev prenatrpani, istočasno pa je komisija ugotavljala, tečajniki pa izrazili žejo, da je potrebno več pozornosti posvetiti tehniki vožnje kolesa. Komisija za turno kolesarstvo je letošnje usposabljanje izvedla po nekoliko prilagojenem učnem načrtu. Prvi del tečaja, ta je bil v Mozirski koči na Golteh, je imel dva učna smotra: preveriti znanje in opremo tečajnikov in podati osnovna teoretična in predvsem praktična znanja iz tehnike vožnje kolesa. Kljub temu, da je bila tehnika vožnje tečajnikov na zelo različnih nivojih in kljub temu, da so bila kolesa vse od malo boljših treking koles pa vse do zelo dobrih polno-vzmetenih koles, so vsi tečajniki podarjali, da je bil ta del tečaja izjemno koristen. Udeleženci so ob koncu tečaja izrazili posebno zahvalo Luki Grateju, inštruktorju, ki je na prijeten in hkrati učinkovit način prenašal svoje znanje in spretnosti tehnike vožnje kolesa na tečajnike.

Glavni del tečaja je bil predvsem namenjen pridobivanju znanj in izkušenj s področja vodenja kolesarske skupine. Tečajniki so že prvo turo na Zabreško vodili samostojno, seveda pod nadzorom vodnikov inštruktorjev. Drugi dan so udeleženci sami pripravili turo na Doslovško planino, ob tem so izpopolnjevali znanje iz orientacije. V soboto je bil izlet na Ajdno. To je bila kombinirana tura, s kolesom dokler je moč in nadaljevanje peš.

Zadnji dan je bil za udeležence morda najbolj naporen. Najprej so pisali teoretični izpit, sledila je samostojna priprava in vodenje izpitne ture. V skupino so dobili nekaj neznanih udeležencev, ki so simulirali nekaj različnih situacij, na katere bodo kot vodniki naleteli. Pri vodenju izpitne ture so bodoči vodniki, popravljali kolesa, imeli opravka s »posebnimi« udeleženci in nudili prvo pomoč pri poškodbi.

Tečaj so izvedli vodniki inštruktorji: Igor Rozman (vodja tečaja), Jaka Rovan, Jože Rovan, Peter Šilak Aldo Zubin in Luka Gratej; ter predavatelji: Stojan Burnik (vodja usposabljanja), Matjaž Šerkezi, Blaž Kovač, Vesna Homar in Nika Radjenovič.

Učni proces je zelo zgoščeno od jutra do poznih večernih, nekajkrat tudi nočnih ur. Da so udeleženci lažje prenašali vse napore, je za odlično počutje in dobro hrano poskrbelo osebje Valvazorjevega doma z oskrbnikom Emilom na čelu.

Vsi tečajniki so uspešno zaključili ta del tečaja, vendar to za njih še ni konec usposabljanja. Šele po oddani seminarski nalogi bodo postali vodniki pripravniki. Kot pripravniki bodo pod vodstvom mentorja pripravili, organizirali in vodili še pet turno kolesarskih izletov z udeleženci. Vse to je pogoj za pridobitev licence Turno kolesarski vodnik.

Igor Rozman, vodja tečaja

Povezave do ostalih fotografij:

Avtor: Boštjan Golež

1. dan - Zabreška planina
2. dan - Doslovška planina
3. dan - Ajdna
4. dan - Izpitna tura

Avtor: Jože Rovan