Spomladanska TK tura: Štanjel na Krasu

Samo veselje, foto Tomaž Lesnjak
V soboto 9. aprila 2011 je Komisija za turno kolesarstvo PZS organizirala tradicionalno spomladansko turo. Tokratno središče in izhodišče dogajanje je bila vasica Štanjel na Krasu, namen ture pa je bil s kolesom spoznati lepote Krasa. Dejstvo je namreč, da je peš težko najti vse te kotičke in spoznati toliko kraških vasi v enem samem dnevu.

Oglejte si VIDEO s spomladanske ture KTK PZS: TUKAJ.

Čudovit dan, atraktivna tura, druženje in vodenje TK vodnikov je pritegnilo nepričakovano množico in tako se nas je v Štanjelu zbralo rekordnih 39 udeležencev iz prav vseh koncev Slovenije in tudi s Hrvaške. Po uvodnem pozdravu in napotkih se je tura začela odvijati in nekaj čez 10. uro je bila na poti celotna kolesarska druščina.Uvodni del smo odpeljali v eni skupini. V tem delu smo ob vožnji skozi gozdove, med travniki in vinogradi spoznali kraške vasi: Ponikve, Avber, Gradnje in Dobravlje. Sledil je daljši postanek na travniku ob »luži«, ter nadaljevanje do cerkvice sv. Lovrenca v Kazljah. Tod smo se prvič razdelili, ena skupina se je po zahtevnejši poti spustila v dolino Raše, druga pa je pot nadaljevala v isti smeri in se v dolino spustila po asfaltni cesti. Tod sta nastali dve skupini. Lažja se je po dolini Raše vrnila proti izhodišču, težja pa je opravila vzpon do Griž in nato po nekdanji povezavi po kolovozu do zaselka Tabor. Sledila je vožnja po lokalni cesti do cerkvice sv. Ane in naprej do spomenika na Vrheh. Sledil je zanimiv in atraktiven spust v dolino Raše in nato nazaj proti izhodišču. Za zaključek ture smo se skozi stražni stolp zapeljali v slikovito in eno najlepših kraških vasic, Štanjel.

Tradicionalni kolesarki zaključek ture je potekal ob dobri hrani in kraški kapljici v Turistični kmetiji Grča, ki zelo podpira in razvija kolesarski turizem, saj je ta v teh koncih v velikem porastu.


Čudovit dan in atraktivna tura sta privabila številne turne kolesarje, foto Jasminka Vlahovič

Tura je v popolnosti uspela, saj so udeleženci izrazili veliko zadovoljstvo nad dogodkom in izrazili željo, da se nam še pridružijo. Z zadovoljstvom tudi ugotavljamo, da smo pritegnili precej novih udeležencev, ki se naših tur še niso udeleževali. S tem se širi prepoznavnost KTK med turno kolesarsko srenjo in je vzpodbuda za nadaljnje aktivno delo.

Za konec še zahvala Mojci, Janji in Jožetu, ki so pomagali pri uspešni izvedbi in vodenju.


Vsi zadovoljni, foto Marjan Jemec

Peter Šilak,
Turno kolesarski vodnik II