Festival gorniškega filma ob polnoletnosti z najbogatejšim programom do zdaj

18. Festival gorniškega filma praznuje polnoletnost z najnovejšo domačo in svetovno gorniško filmsko produkcijo, v spremljevalnem programu pa z vrsto zanimivih gostov, kolikor jih v 18 letih še ni bilo, s predavanji, pogovori, razstavo in aktualno gorniško literaturo. Med 12. in 17. februarjem 2024 vse poti ljubiteljev gora vodijo v Cankarjev dom v Ljubljani, Mestni kino Domžale, Linhartovo dvorano v Radovljici in Kino Metropol v Celju.  
18. Festival gorniškega filma

18. Festival gorniškega filma čez mesec dni v dolino pripelje svet najvišjih gora, kjer zmanjkuje kisika, in svet, kjer temperatura pada do vrtoglavih globin podzemlja Francoskih Alp, svet dih jemajočega plezanja v Verdonu in Lake Districtu, lepote kanadskih, himalajskih in patagonskih gora, skok in prelet karakorumskih stolpov, spust po reki Grand Canyon in borealni gozd čarobne Mongolije. Popelje nas prek švedskih smučin do afriških višin, od samotarja Vakha v zapuščeni vasi kazbeških gora do pastirja Joseja iz španskih Pirenejev, od tihih risov in nočnih volkov do prelepe narave, ki je še vedno močnejša od človeka, ko lahko ta kljub moderni opremi in helikopterskemu reševanju pusti svoj davek nedaleč od planinske koče, ko zmrzne sedem ljudi …

V središču pozornosti bo letos kultna smer Eternal Flame v karakorumskem stolpu Nameless Trango Tower v Pakistanu – dvakrat v filmu in enkrat v predavanju. Švicarski film Večna lenoba je dih jemajoča pustolovščina plezanja in BASE-skoka, v ameriškem filmu Goreči plamen pa spremljamo prosto plezanje več kot 1000 metrov dolge smeri. Vanjo nas bo na predavanju popeljal tudi španski alpinist Edu Marin, ki je leta 2022 opravil drugi prosti vzpon v smeri Eternal Flame z oceno 7c+/8a. V njej imamo podpis tudi Slovenci – prvi enodnevni vzpon Silva Kara in Andreja Grmovška, ki sta leta 2006 za vzpon in sestop potrebovala 24 ur.

Trenutnih družbenopolitičnih razmer na Bližnjem vzhodu se dotakne ameriški film Plezanje kot upor, saj je v Palestini plezanje ena redkih stvari, ki nadvse raznoliki skupini plezalcev omogoča, da vsaj za trenutek pozabijo na izraelsko okupacijo. V zgodovino alpinizma gledalce odpeljejo slovenski film Viharnik z roba, 100 let Skalašev, ki odstira zgodbo Turistovskega kluba Skala in njegovih osrednjih akterjev: Klementa Juga, Joža Čopa, Pavle Jesih in drugih; bosanski dokumentarec Himalajska bojevnika o 50-letnem prijateljstvu med alpinistoma Stipetom Božićem in Vikijem Grošljem ter švicarski film Pajek v Patagoniji, ki oriše zgodovino osvajanja patagonskih gora.

Poleg alpinističnih, plezalnih in športnih filmov bo tudi na letošnjem festivalu na ogled prgišče izjemnih etnografskih dokumentarnih filmov – poljski film Sanje strica Vakha, italijanski Darovi čakanja in španski film Gora spominov –, ki jih bogati kar nekaj presežkov kinematografije. Jamarje bo pritegnil slikovit francoski film Raziskovalci podzemlja, francoski celovečerec Mongolija: Dolina medvedov pa predstavi barvitost prostrane nomadske Mongolije.

Na letošnji festival je bilo prijavljenih kar 78 filmov, v tekmovalni program pa izbranih 35, od tega osem alpinističnih, devet plezalnih, devet filmov o gorah, športu in avanturi in prav toliko o gorski naravi in kulturi. Na velikem platnu bo na ogled kar sedem slovenskih filmov: dokumentarno-igrani film Viharnik z roba, 100 let Skalašev Igorja Vrtačnika, kratki risani film Divji petelin: Skrivnostno življenje v letu in četrt Jerneja Myinta, dokumentarni film projekta LIFE Lynx Skupaj za rise Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika, kratki film Na, v in pod Savo Rožleta Bregarja, filmska zgodba gorskih tekačev na Julian Alps Trail Run Tam, kjer tečejo kozorogi Aliasha Tepine, film o kolesarskem vzponu Nike in Andreje na Kilimandžaro Tiha moč Petra Vrčkovnika ter kratki film o strastnem deskarju D A NN O Č Mitje Legata.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: nekdanja ustvarjalka oddaje Gore in ljudje in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel, alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič ter nemški novinar, gorniški publicist in filmski ustvarjalec Tom Dauer.

Spremljevalni program bo postregel s kopico zanimivih gostov, kolikor jih v osemnajstih letih še ni bilo, s predavanji, pogovori, razstavo in najnovejšo gorniško literaturo. Ob obletnici prvega zimskega vzpona na Everest bosta spomine na zgodovinski 17. februar 1980 obudila velikana poljskega alpinizma Krzystof Wielicki in Leszek Cichy. Svojo alpinistično pot bo orisal v Sloveniji živeči ukrajinski alpinist Mikhail Fomin, prejemnik dveh zlatih cepinov – za novo smer na Talung v masivu Kangčendzenge in za vzpon v jugovzhodnem grebenu Anapurne III. Španski alpinist Edu Marin bo predstavil drugi prosti vzpon v kultni smeri Eternal Flame v Karakorumu, ki ga je opravil z bratom in očetom, mladi Italijan Matteo Della Bordella, tudi protagonist filma Pajek v Patagoniji, pa bo spregovoril o minimalističnih kajakaških odpravah na Grenlandiji, izzivih na Bagiratiju IV in zanj najlepših gorah – Patagoniji.

Nekdaj najuspešnejša slovenska športna plezalka Mina Markovič po koncu skoraj 20-letne vrhunske mednarodne tekmovalne kariere združuje svojo ljubezen in profesijo – skalo in psihologijo športa. Dušan Škodič, avtor knjige Triglav je naš, na podlagi nepričakovano odkritih arhivov na novo vznemirljivo osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem. Večkrat nagrajeni snemalec, fotograf in filmski režiser Rožle Bregar je na Islandiji našel svoj drugi dom, kotiček za raziskovanje ter dokumentarno in komercialno ustvarjanje. Eden najboljših plezalcev osemdesetih Rado Fabjan, član znamenite postojnske četvorke, navdušuje s svojo iskrenostjo, globino in preprostostjo. V Cankarjevem domu bo na ogled tudi fotografska razstava enega glavnih akterjev zlate dobe slovenskega alpinizma – Silvo Karo: Od lesenega do zlatega cepina.