16. BOFF s 26 filmi, kar 9 domačimi

Tradicionalni bovški festival filmov o naravi in športih v njej Bovec Outdoor Film Festival (BOFF) v zadnjih dnevih leta zopet na platnu v Bovcu. Šestnajsta izvedba festivala BOFF bo potekala v Stergulčevi hiši v Bovcu od četrtka, 28., do sobote, 30. decembra 2023.
BOFF 2023
V četrtek se BOFF začenja z dvema pogovoroma in predavanjem: obiskovalci bodo pobliže spoznali Natalijo Štular, avtorico prvega slovenskega alpinističnega stripa, posvečenega Miri Marko Debelak - Deržaj, pa oblikovalko outdoor opreme Nežo Peterca ter eko-letalca Matevža Lenarčiča, tudi na temo njegove knjige Točka brez vrnitve.

Prvega dne bo tako na sporedu le en sklop filmov z začetkom ob 21. uri, v petek in soboto pa se projekcije začnejo ob 17. uri.

Med 26 filmi je letos najverjetneje rekorden delež slovenskih, kar devet jih je. Med njimi bosta dva premierno pred občinstvom: prvi je Tiha moč avtorja Petra Vrčkovnika o podvigu dveh slovenskih gorskih kolesark na Kilimandžaru, drugi pa DANNOČ avtorja Mitja Legata z deskarjem na snegu Matevžem Mačkom v prvem planu.

Med domačimi filmi je dobro zastopana tudi ekološka plat, izpostavimo film Temni pokrov sveta avtorja Amirja Muratovića o raziskavi o prisotnosti črnega ogljika v ozračju s pilotom Matevžem Lenarčičem ter film Skupaj za rise avtorjev Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika o naseljevanju risov.

Veliko število domačih filmov pomeni tudi številne pogovore z avtorji in akterji, prav vsi so namreč potrdili udeležbo.

Tuji filmi tudi tokrat pokrivajo široko paleto tem o športih na prostem, od vodnih do snežnih in plezalskih. Posebno aktualen bo prvi od dveh filmov iz plezalske serije Reel Rock, ki bosta v soboto zvečer zaključila spored - film Resistance Climbing (Odporniško plezanje) o palestinski plezalski skupnosti. Tako rekoč čisto vsak film pa je za del publike lahko vrhunec festivala.

Vsi filmi na boff.si.

Ob filmih

Otvoritveni četrtkovi pogovori in predavanje so brezplačni, prav tako tudi petkov in sobotni izlet v jamo Srnica ter prvič »ledeni izziv«, delavnica ledenega kopanja. Organizirano bo tudi varstvo otrok.

Celoten festivalski spored na boff.si.

Vstopnice so na voljo na shop.boff.si.