Slovenska turnokolesarska pot ali kako jo prevoziti v enem dnevu

Lepo število kolesarjev, ki so se na praznik slovenskega športa podali novemu izzivu nasproti in se udeležili turnokolesarskega športnega dogodka Slovenska tunokolesarska pot, ki ga je organizirala Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije.
Slovenska turnokolesarska pot (STKP) je razdeljena na 41 etap, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obide 112 kontrolnih točk, med njimi je 53 planinskih koč. Najvišja točka STKP je Poštarski dom na Vršiču (1688 m), najnižji pa sta Piran in Sečoveljske soline (1 m).

Konec tedna smo tako že petič zavrteli pedale in se pod vodstvom izkušenih turnokolesarskih vodnikov Planinske zveze Slovenije (PZS) podali po kolesarskih etapah. Namen kolesarsko-planinskega izleta je predstaviti Slovensko turnokolesarsko pot (STKP) javnosti in omogočiti prvo izkušnjo vožnje po njej turnim kolesarjem, ki je še ne poznajo. Dogodek je bil letos organiziran na praznik slovenskega športa in se ga je udeležilo preko 1000 kolesarjev po celi Slovenniji.


Priljubljenost turnega kolesarstva iz leta v leto narašča, narašča pa tudi priljubljenost STKP. Kot ena mlajših planinskih panog se je turno kolesarstvo že dodobra uveljavilo med športno aktivnim prebivalstvom. Kakšna so torej pravila obnašanja s kolesi v gorah?


A četudi Slovenska turnokolesarska pot ni zahtevna, je pa vsekakor ne smemo podcenjevati, zato je fizična pripravljenost nujna!

Več o Slovenski turnokolesarski poti in predstavitev posameznih etap >>> www.stkp.pzs.si.

Vabimo vas k ogledu spletne kolesarske delavnice Varneje v gore s kolesom.