Brati gore 2023 | Triglav je naš ob 130. obletnici PZS | video in foto

V dneh okrog 11. decembra, mednarodnega dneva gora, se pod krovom festivala Brati gore 2023 po Sloveniji vrstijo številni dogodki, na katerih slavimo alpsko književnost in kulturo. Slovenska izvedba festivala Alpske konvencije je svoj zenit doživela v Kamniku, kjer so se ob letošnji 130. obletnici Planinske zveze Slovenije o knjigi Triglav je naš in sodobnih planinskih izzivih pogovarjali Dušan Škodič, Jože Rovan in Matjaž Šerkezi. Vabljeni k ogledu videa!
Dušan Škodič, Matjaž Šerkezi in Jože Rovan na dogodku Brati gore 2023 v Kamniku (foto Luka Maček)
Osrednji dogodek projekta Alpske konvencije, festivala Brati gore 2023, je bil 11. decembra 2023 v dobro obiskani Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik. Pogovoru z avtorjem knjige Triglav je naš Dušanom Škodičem in predsednikom Planinske zveze Slovenije Jožetom Rovanom je kazal smer in mu dajal tempo strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi. Zbrane je nagovoril mag. Emil Ferjančič, predsedujoči Stalnemu odboru Alpske konference.Knjiga Triglav je naš osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem. Gre za obdobje, v katerem so slovenske gore zaznamovali najprej posamezniki, od druge polovice 19. stoletja pa zlasti Nemško in avstrijsko planinsko društvo (DÖAV), ki je v našem prostoru pustilo globoke sledi, tudi v povezavi s Slovenskim planinskim društvom (SPD). Razvoj organiziranega planinstva in alpinizma v Avstroogrski monarhiji je bil prepleten s prebujanjem narodne zavesti, ki je trčila ob hotenja tukaj živečih Nemcev, ki so te gore prav tako imeli za svoje.

Ob letošnji 70. obletnici Slovenske planinske poti je v čitalnici kamniške knjižnice do 15. januarja 2024 na ogled tudi razstava, posvečena sami poti ter življenju in znamenitostim na in ob njej.

Dogodek sta v sklopu predsedovanja Slovenije Alpski konvenciji in ob 130. obletnici organiziranega planinstva na Slovenskem soorganizirala Planinska zveza Slovenije in Ministrstvo za naravne vire in prostor.