Novosti na Slovenski turnokolesarski poti

Turno kolesarje je vedno bolj priljubljen način aktivnega preživljanja prostega časa. Člani Komisije za turno kolesarstvo PZS so bili v zadnjem času zelo dejavni in pripravili številne novosti na Slovenski turnokolesarski poti.
Slovenska turnokolesarska pot (foto Manca Ogrin)
Turno kolesarjenje je odličen način uživanja v naravi in pobeg od vsakodnevnega stresa. S kolesom se lahko podate na prelepe gozdne poti, prečkate reke in obiščete različne naravne znamenitosti. To vam omogoča, da se povežete z naravo, se sprostite in uživate v svežem zraku.

Vse to smo imeli v mislih, ko smo pred leti trasirali Slovensko turnokolesarsko pot (STKP), ta tehnično ni posebej zahtevna, saj želimo z njo privabiti širok krog turnih kolesarjev. Pot vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah. V priporočeni smeri je za dobro pripravljene kolesarje vozna skoraj v celoti. Kolesarji boste na poti spoznavali pestrost slovenske pokrajine in številne pomembne točke vseslovenske zgodovine. Speljana je po vseh pomembnejših slovenskih gorskih skupinah.

Kjer pot preči državne ceste oziroma celo pelje po njih, jo je treba primerno označiti. Člani Komisije za turno kolesarstvo PZS so pregledali celotno 1800 kilometrov dolgo traso in označili točke, kjer bodo potrebne cestne označbe. Pripravili so tudi projekt, ki ga bodo poslali na Ministrstvo za promet. Ob ugodni rešitvi bo namreč država sofinancirala postavitev označb.


Partner pri vzdrževanju Slovenske turnokolesarske poti je zavarovalnica Generali.

STKP je razdeljena na 43 etap in kar tri peljejo po površju Pohorja, od Mariborske koče do Doma na Košenjaku. V sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo za Podravje smo primerno označili pot na tem območju. Na območju Pohorja, kjer se STKP prepleta s krožnimi kolesarskimi potmi Pohorja in Pohorsko transverzalo, je z logotipom STKP označena na rdečih kolesarskih tablah. Drugje pa z modrimi tablami in markacijami.

V severovzhodni Sloveniji je STKP to poletje dobila še dodatne označbe. Študentska delovna brigada Študentske organizacije Univerze v Mariboru je namreč med poletnimi počitnicami markirala STKP med kočo Planinc na Pohorju in Košenjakom na Kozjaku.

V jesenskem času smo začeli označevati STKP med Cerknim in Golaki nad Ajdovščino, na Solčavskem in v Smrekovškem pogorju. Do zdaj je trasa potekala iz Luč preko Florjana v Bočno. Po novem pa pred Lučami zavije preko Savinje in se vzpne do planine Loka pod Raduho, prečka Smrekovško pogorje in Golte in se nato spusti v Šentjanž in do Bočne.

Pot poteka mimo 115 kontrolnih točk, kolesarji boste z odtisom žigov v Dnevnik STKP dokazali obisk. Obiskati morate tiste točke, ki so navedene v vašem dnevniku, dodatne tri točke, ki so določene zaradi spremembe trase, so obvezne le za lastnike novih dnevnikov. Med kontrolnimi točkami je tudi okoli 50 planinskih koč v večinoma manj obiskanih predelih gora. Pot je speljana tako, da pogosto vodi mimo železniških postaj, s čimer želimo spodbuditi obiskovalce, da se do izhodišč večdnevnih etap pripeljejo in tudi vrnejo z vlakom.

Kolesarji se lahko na poti orientirate s pomočjo GPX-sledi ki jih najdete v spletnem vodniku, s pomočjo zemljevidov, na terenu pa je pot že v velikem deležu označena z markacijami in usmerjevalnimi tablami.

Partner pri vzdrževanju Slovenske turnokolesarske poti je zavarovalnica Generali.

Projekt je sofinanciran s strani Fundacije za sofinanciranje
športnih organizacij v Republiki Sloveniji