#video | Na gorsko kolo ob mednarodnem dnevu gora - Turno kolesarstvo danes in jutri

Ob letošnjem mednarodnem dnevu gora je Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Otona Župančiča 13. decembra pripravila pogovorni večer Na gorsko kolo ob mednarodnem dnevu gora - Turno kolesarstvo danes in jutri.
Na gorsko kolo ob mednarodnem dnevu gora. Foto: Manca Ogrin

Vsealpski festival ob mednarodnem dnevu gora Brati gore je letos zaživel že sedmič. In čeprav je letošnja tema praznovanje alpske kulturne dediščine, pa lahko rečemo, da so vse aktivnosti v gorah še kako povezane s kulturno dediščino, njenim izročilom in lepoto doživljanja. Turni kolesarji so veliki zagovorniki trajnostnega razvoja, varovanja in spoštovanja narave, gora in njene kulture, zdravega načina življenja, lepih doživetij, hkrati pa se soočajo s številnimi izzivi in posebno problematiko.

Gosta večera sta bila:
  • predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, hribovec, dolgoletni mladinski vodnik in markacist PZS ter seveda turni kolesar, turnokolesarski vodnik. Je tudi pobudnik Slovenske turnokolesarske poti, ki je bila odprta leta 2016.
  • načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Atila Armentano, turnokolesarski vodnik PZS in prav tako zaprisežen hribom na tak ali drugačen način, vedno pa v njihovem objemu.

Z njima je niti pogovora pletla Zdenka Mihelič.

Pogovor si lahko pogledate na FB profilu Mestne knjižnice Ljubljana - Knjižnice Otona Župančiča.