Visokogorske planinske koče so zaprte!

Konec indijanskega poletja, konec letošnje sezone za visokogorske planinske koče! V sredogorju nas bo prijazno osebje planinskih koč sprejelo večinoma le ob koncih tedna in praznikih.
Od jeseni do zgodnjega poletja so visokogorske koče zaprte. Foto: Matej Ogorevc

JULIJSKE ALPE

V visokogorju Julijskih Alp bomo zaman iskali odprto kočo, le na Kredarici nas lahko zasilno oskrbita dežurna vremenoslovca (postelja in odeje v neogrevani sobi). V najvišjem slovenskem gorstvu do začetka poletja lahko prenočite le še v zimskih sobah Staničevega domaZasavske koče na Prehodavcih, pri Krnskih jezerih, na Planini Pri Jezeruna Krnu in na Kriških podih. Odprti so tudi vsi bivaki - izjema je le Bivak pod Luknjo, ki bo odprt 15. oktobra.

Na zgornji meji sredogorja nas vsak dan še vedno pričakajo oskrbniki Doma na Komni, koče na UskovniciPlaninskega doma v Tamarju in Erjavčeve koče na Vršiču. V oktobru bo vsak dan odprta še koča na Vojah.

Blejski koči se lahko pogrejemo že v sredo, na Planini za Liscem pod Črno prstjo v četrtek popoldne, v petek pa v kočah pod Vršičem (Mihov domKoča na Gozdu) in v Krnici. Ob koncih tedna smo na topel čaj in okusne planinske jedi vabljeni na Vogar in Ratitovec, do konca oktobra pa tudi na Črno prst nad Baško grapo in na Planino Razor nad Tolminom (a le v primeru lepega vremena).


KARAVANKE

Dom PristavaValvasorjev dom, Andrejev dom na SlemenuKoča na Ljubelju ter Poštarski dom pod Plešivcem nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno pribežališče žejnim in lačnim planincem.

Priljubljene postojanke na Golici (le še v mesecu oktobru), Kofcah, Uršlji goriNaravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na Peci oskrbniki odklenejo ob koncih tedna in praznikih (zadnji dve le v primeru lepega vremena). Trenutno zaradi obnove zaprt Roblekov dom bo (predvidoma) po 27. oktobru odprt ob vikendih in praznikih.

KAMNIŠKO-SAVINJSKE ALPE

Od četrtkovega dopoldneva nas bodo veseli na Dobrči in Kriški gori, pod Storžičem pa od petkovega opoldneva. Ob sobotah, nedeljah in praznikih bo dišalo še iz kuhinj doma Čemšenik in koč na Kamniškem sedlu (le v primeru lepega vremena), Loki pod RaduhoMenini planiniSmrekovcuMali planini in pod Hudičevim borštom (le v primeru ugodnih plazovnih razmer). Do konca oktobra ob koncih tedna obratujejo še koče na TravnikuKorošiciKlemenči jami in Grohotu pod Raduho.

Zatočišče najdete tudi v zimskih sobah Češke koče in koč na Kokrskem in Kamniškem sedlu ter v bivakih pod Grintovcem in Skuto. Zimska soba na Ledinah je zaradi obnove koče letošnjo zimo zaprta!

Lastniki Domžalskega planinskega doma na Veliki planini (odprt le še do 29. oktobra) in trenutno zaprtih koč na Kališču in Golteh iščejo novega najemnika oz. oskrbniško ekipo. Obratovanje teh treh koč bo tekom letošnje zime odvisno od rezultatov objavljenih razpisov.POHORJE, PREDALPSKI SVET IN OSTALI PREDELI SLOVENIJE

Na Pohorju, v predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, predvsem v nižjeležečih kočah v bližini večjih naselij pa iz kuhinj diši prav vsak dan.


Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč na spletni strani pzs.si/koce.

Priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot.

Marsikatera koča je lahko v slabem vremenu zaprta, še posebej če slabo vreme, globok sneg ali razglešena velika nevarnost snežnih plazov onemogočajo normalen in varen dostop do koče.