Zakaj postati turni kolesar?

Ta konec tedna so bo zopet lepo število kolesarjev odpravilo po 41 etapah Slovenske turnokolesarske poti in skupaj bodo prevozili 1850 kilometrov zvezne poti. S posebnim dogodkom v PZS nagovarjamo široko plast turnih kolesarjev, promoviramo obiskovanje gora s kolesom, na naravi prijazen način.
Turni kolesarji so planinci na kolesu in trend priljubljenosti tovrstnega kolesarjenja je iz leta v leto večji tudi med Slovenci. Letos se je število rekreativce, ki se ukvarjajo s to zvrstjo planinstva, povečala za 50 odstotkov, saj je bilo opaziti, da se je povečala prodaja gorskih in treking koles. Kot je povedal načelnik Komisije za turno kolesarstvo Atila Armentano lahko turno kolesarstvo primerjamo s porastom priljubljenosti planinstva. »Ker se na splošno s planinstvom vseh zvrsti ukvarja vedno več ljudi, ki nimajo predhodnih izkušenj oziroma planinske vzgoje, je namen izvedbe takih dogodkov, kot je Sprejmi Migimigi izziv. Prevozimo Slovensko turno kolesarsko pot v enem dnevu, tudi vzgojno izobraževalni.«

Trasa STKP je razpeljana preko celotne Slovenije in povezuje vse pomembne gorske. Pot je speljana mimo planinskih postojank in naravnih ter kulturnih znamenitosti. Privlačnost STKP je kolesarjenje po odmaknjenih stranskih cestah, poljskih poteh in gozdnih kolovozih z malo prometa. 

Pravilno turno kolesarstvo ni nič drugega, kot upoštevanje planinskega bontona, prilagojenega za planince, ki za svoje napredovanje po cestah in kolovozih uporabljajo kolo.


Foto: Manca Ogrin

»Pri turnem kolesarstvu so obremenjene predvsem mišice, krepi se srčno-žilni sistem, sklepi ne trpijo. Tudi zabava je pri vožnji večja kot pri hoji. Z vožnjo kolesa izboljšujemo ravnotežje in reflekse. Ker smo obenem obdani še s čudovito naravo, nam kolesarstvo pomaga zmanjšati vsakodnevni stres,« dodaja Atila Armentano. 
Smo vas navdušili nad turnim kolesarstvom?

Sprejmite Migimigi izziv! Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu! Prijave so številčno omejene in jih sprejemamo do 11. septembra do 10. ure na strani www.migimigi.si/stkp1dan.