Zaživela nova turnokolesarska pot Trans Karavanke

Preteklo soboto, 21. septembra, sta v kolesarskem duhu projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken uradno odprtje doživela nova turnokolesarska pot Trans Karavanke in Gorskokolesarski učni center Pristava, v okviru razvoja turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank pa so v Žirovnici že pred tem odprli tudi adrenalinsko kolesarsko progo Predigra.
Zaživela nova turnokolesarska pot Trans Karavanke (foto Andrej Remškar)
Nova turnokolesarska pot Trans Karavanke se razteza od Jezerskega do Tromeje oziroma Korenskega sedla, označena in vozna pa je tudi v nasprotni smeri. Večinoma poteka po gozdnih cestah na prisojnih pobočjih Karavank, do grebena in meje z Avstrijo se povzpne le na svoji najzahodnejši točki na Peči oz. Tromeji. Pri ureditvi in označevanju poti na terenu so se izkazali markacisti PZS in ostali prostovoljci lokalnih planinskih društev. V soboto, 21. septembra, je novo turnokolesarsko pot s simboličnim rezom kolesarske verige odprl predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Jože Rovan, Gorskokolesarski center Pristava pa župan občine Jesenice Blaž Račič. V Žirovnici se veselijo tudi nove adrenalinske kolesarske proge Predigra. Trojček kolesarskih pridobitev je nastal pod okriljem triletnega projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken, ki združuje dvanajst partnerjev, sedem iz Slovenije in pet iz Avstrije, njegov glavni namen je razvoj turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank, predvsem na področju pohodništva, kolesarjenja in zimskega turizma.

Predsednik PZS Jože Rovan (v sredini) ter turnokolesarska vodnika Andrej Remškar in Atila Armentano ob odprtju poti Trans Karavanke (foto Matjaž Šerkezi)

"Na 132 kilometrih, ki so razdeljeni v pet etap, turnokolesarska pot Trans Karavanke premaga 5.500 višinskih metrov. Z Jezerskega nas popelje prek planin pod Košuto proti Tržiču, od tam čez Zelenico v dolino Završnice in na planine pod Stolom, nadaljujemo nad Jesenicami prek Javorniškega Rovta in Planine pod Golico proti Mojstrani, v zadnjem delu pa gremo po Zgornjesavski dolini do Rateč in se vzpnemo še na Peč," traso oriše turnokolesarski vodnik Andrej Remškar, ki je v dneh ob odprtju tudi vodil dvodnevno turo po novi turnokolesarski poti, ki med drugim obišče Slovenski planinski muzej v Mojstrani ter nekaj priljubljenih planinskih koč: Dom na Kofcah, Planinski dom na Zelenici, Dom pri izviru Završnice, Valvasorjev dom pod Stolom in Dom Pristava v Javorniškem Rovtu.

Trasa in kontrolne točke nove turnokolesarske poti Trans Karavanke

"Ob poti srečamo številne naravne in kulturne znamenitosti: proti Tržiču se peljemo skozi Dovžanovo sotesko, nato skozi tržiško staro mestno jedro, v dolini Završnice gremo ob Završniškem jezeru, ob vzponu na Zabreško planino mimo Turške jame, blizu je tudi arheološko nahajališče Ajdna. Nad Planino pod Golico lahko obiščemo Savske jame, v Zgornjesavski dolini pa velja omeniti vsaj še Zelence, kjer izvira Sava Dolinka. Kljub vsem znamenitostim pa bodo za kolesarje največja nagrada čudoviti razgledi in uživanje v neokrnjeni naravi," slikovito nadaljuje Remškar in predstavi tudi zahtevnost nove poti: "Turnokolesarska pot Trans Karavanke je primerna za kondicijsko dobro pripravljene gorske kolesarje, saj so dnevne etape praviloma dolge od 25 do 35 kilometrov, največ pa v enem dnevu premagamo 1.650 višinskih metrov." Za lažjo orientacijo kolesarja na poti usmerjajo turnokolesarske ali dvonamenske markacije in usmerjevalne table z znakom Trans Karavanke, ljubitelje zbiranja žigov pa bo razveselil tudi dnevnik te poti.

 Vodeno vrtenje pedalov ob odprtju turnokolesarske poti Trans Karavanke (foto Andrej Remškar)

Pot Trans Karavanke je dobrodošla dopolnitev mreže turnokolesarskih poti po Sloveniji, dobršen del katere predstavlja krožna Slovenska turnokolesarska pot (STKP), ki v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in številne pomembne planinske in turistične znamenitosti. "Turno kolesarstvo je netekmovalna zvrst gorskega kolesarstva, načrtovana vožnja po utrjenih poteh v naravnem okolju. Leta 2007 je bilo turno kolesarstvo uvrščeno med planinske dejavnosti, delež planincev med člani planinske zveze, ki turno kolesarijo, pa že presega eno četrtino. Planinci postopoma urejamo tudi turnokolesarske poti, pričeli smo s potjo OPD Koper Movraški krog, nato z Grosupeljsko planinsko potjo in leta 2016 s Slovensko turnokolesarsko potjo. Letos pa smo od Korenskega sedla do Jezerskega prek južnih pobočij zahodnih Karavank speljali novo kolesarsko pot, imenovano Trans Karavanke," razvejanost turnega kolesarstva opiše predsednik PZS Jože Rovan, idejni oče tako STKP kot Trans Karavank. 

Za lažjo orientacijo kolesarje na poti usmerjajo markacije in table z znakom Trans Karavanke

Kot pojasni strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar, se projekt Alpe Adria Karavanke/Karawanken izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija in je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj: "Na področju kolesarjenja je glavni turistični produkt projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken turnokolesarska pot Trans Karavanke, ki poteka na območju občin Jezersko, Tržič, Radovljica, Žirovnica, Jesenice in Kranjska Gora. V okviru projekta se ureja infrastruktura in oprema za izboljšanje ponudbe pohodništva, kolesarjenja in zimskega turizma. Poleg vidnih investicij na terenu - poleg omenjenih, vezanih na kolesarjenje, še izboljšanje pohodniških poti, ureditev nekaterih planinskih koč, izhodiščnih in tematskih točk za hojo, opreme za mehki zimski turizem - se v projektu razvijajo konkretni turistični produkti in paketi, ki bodo podprti s promocijo na različnih ravneh. Poudarek pa je tudi na izobraževanju in informiranju ciljnih skupin."

Žig v dnevnik turnokolesarske poti Trans Karavanke (foto Matjaž Šerkezi)

Občina Jesenice je v okviru Alpe Adria Karavanke/Karawanken preuredila nekdanji kurirski dom NOB v Gorskokolesarski učni center Pristava, kjer sta na voljo tudi kolesarska oprema in lesen kolesarski poligon. Občina bo predvidoma v roku meseca dni objavila povabilo za upravljavca kolesarskega centra, ki bo izvajal učni in turno- oz. gorskokolesarski program, da bo center začel delovati naslednjo sezono.

Gorskokolesarski center Pristava (foto ekipa Foto Vidmar)

Prihajajoči konec tedna, 28. in 29. septembra, v Tržiču pripravljajo Vikend tržiških poti, rekreativno gorskokolesarsko druženje, v okviru katerega bo tudi vodena tura od Jezerskega do Tržiča, ki jo po delu turnokolesarske poti Trans Karavanke organizira Komisija za turno kolesarstvo PZS.

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
S kolesom po Karavankah (Slovenske novice)
S kolesi po Karavankah (Gorenjski glas)
Vikend tržiških poti | video (Tržič.net)