Jesenska tura KTK PZS Snežniška planota, Velika Milanja – Šestanov hrib PRESTAVLJENA

Jesenska tura Komisije za turno kolesarstvo PZS je zaradi slabe vremenske napovedi s 27. oktobra prestavljena na nedeljo, 4. november. Tura nas bo peljala po novo označenem odseku STKP, za katerega bo prispevala sredstva tudi zavarovalnica AS, kjer ima PZS zavarovano članstvo.
Jesenska tura KTK PZS: vrh Velika Milanja, na katerega se vzpnemo peš, fotografija: Boštjan Primc
Datum: 4. 11. 2018 ob 9.30

Zbirno mesto: Črne Njive nad Ilirsko Bistrico, pri baru Črne njive, 3 km iz Ilirske Bistrice v smeri Sviščakov, ob 9.00 uri

TEHNIČNI PODATKI O TURI:
Trajanje ture: 5-6 ur (s postanki).
Skupna razdalja: 35 km
Vzpon: 895 m
Najvišja točka: 1.170 m
Podlaga: makadam, utrjena gozdna pot, vlaka, steza
Zahtevnost: težka, vzpon V3 (mestoma V4), spust S3 (mestoma S4)

OPREMA:
Glede na letni čas so priporočena toplejša oblačila v slojih - dolgo majico, kolesarsko jakno in vetrovko, zaščito proti vetru za glavo in dodatno suho perilo. Na turi je obvezna uporaba zaščitne opreme (čelada, rokavice, kolenčniki, vetrovka), osebna oprema turnega kolesarja (prva pomoč, hrana, zadostna količina pijače). S seboj imejte osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Možnost za okrepčilo je na Črnih Njivah.

OBVEZNA TEHNIČNA OPREMA:
Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami, priporočamo polno vzmeteno kolo ali vsaj kolo s sprednjim vzmetenjem, tlačilka, vsaj ena rezervna zračnica in komplet za krpanje.

KRATEK OPIS:
Iz Črnih njiv se tura priključi Slovenski turno kolesarski poti, po kateri se po slikovitih visokih travnikih po 9 km peš vzpnemo do Velike Milanje (1.099) in do skalnega osamelca Zoba, kjer bomo imeli krajšo pavzo za počitek in okrepčilo. Pot se nadaljuje proti Trnovski bajti in skozi Mrzli dol do Bistrške bajte, nato po glavni cesti v smeri Sviščakov. Po treh kilometrih zavijemo na gozdno cesto mimo Mrzlih dolin do gozdnega roba ob vznožju Šestanovega hriba. Pot nato spušča po travnatem pobočju Šestanovega hriba po starodavnih skalnatih poteh (S4) do gozdnega roba, kjer preide v gozdno pot pod grebenom. Sledi 300 m strmega klanca po katerem se vzpnemo v travnate doline za grebenom Kozleka, kjer po makadamskih poteh nadaljujemo pot skozi več zmernih vzponov in spustov do glavne ceste. Pred cesto zavijemo na staro Vrbovsko pot, po kateri se spustimo do gozdne jase, kjer po makadamski cesti nadaljujemo v dolino Sela in se priključimo gozdni poti v smeri Črnih njiv. Spust do črnih njiv poteka po gorsko kolesarski poti Borovci.

Zaključek ture bo na Črnih njivah, kjer je možnost kosila, katerega je potrebno naročiti na začetku ture.

Vodji ture: Boštjan Primc, pripravnik TKV1, GSM 041 616 641 in
Mitja Kristan, pripravnik TKV1, GSM 041 925 499

Zaradi lažje organizacije prosimo za predhodno prijavo na bostjanprimc@gmail.com oz. GSM 041 616 641, ali mtjkristan@gmail.com oz. GSM 041 925 499.

OPOMBE:
Priporočljivo je nezgodno zavarovanje, oziroma članstvo v Planinski zvezi Slovenije. Izlet bosta vodila kolesarska vodnika pripravnika.

S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture in da izpolnjujete zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje.

Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodij ture.

V primeru slabe vremenske napovedi bo tura preložena za en teden. O tem vas bomo obvestili po SMS ali e pošti, najkasneje v petek 26.10. 2018.

 višinski profil. png 27kB

 trasa
.jpg 267k