ponedeljek, 17. februar 2020
POIŠČI
Vodnik Slovenske turnokolesarske poti
Karta Slovenske turnokolesarske poti
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

ARHIV NOVIC  

torek, 25. julij 2017 ob 12:00, ogledov: 4636

Poškodovani odsek STKP v Davči spet varno prevozen

Objavil(a): Manca Ogrin
Velik podor na tretji etapi Slovenske turnokolesarske poti (STKP) na povezavi med Jurežem in Petrovim Brdom v Davči, na odseku Majdelc-Podhočar, je saniran in pot je spet lepo prehodna. Iskrena zahvala občini Železniki ter Majdelcu in Podhočarju, da so prisluhnili naši prošnji in poskrbeli za sanacijo.
Planinska zveza Slovenije je junija lani odprla vezno pot, imenovano Slovenska turnokolesarska pot, namenjeno turnim gorskim kolesarjem. Pot vodi prek vzpetega sveta po vsej Sloveniji v dolžini 1800 kilometrov in premaga preko 50.000 metrov višinske razlike. Nastala je kot spodbuda in nujna infrastruktura za razmah turnega kolesarstva, odziv je izjemen, v letu dni je bilo prodanih že več kot 1400 dnevnikov STKP, sedem kolesarjev pa je pot že v celoti prevozilo.

Pri načrtovanju poti smo v precejšnji meri sledili že uveljavljenim kolesarskim potem, v Loškem pogorju predvsem Loški kolesarski poti. Pri pregledu načrtovane trase pa smo naleteli na resno težavo. Na 3. etapi STKP na povezavi med Jurežem in Petrovim Brdom v Davči, na odseku Majdelc-Podhočar, je prišlo do velikega podora na sicer široki in udobni poti. Po ogledu terena smo ocenili, da je prehod na omenjenem mestu zelo izpostavljen in zato nevaren za pohodnike, povsem neprimeren pa za prečenje s kolesom v rokah. O omenjeni poškodbi smo obvestili občino Železniki, kjer so prisluhnili naši prošnji in v proračunu za letošnje leto namenili potrebna sredstva za sanacijo poti, svoje pa sta pridala še Majdelc in Podhočar, stroški sanacije so znašali 6000 evrov. Pot je zdaj spet lepo prehodna, za kolikšen obseg del je šlo, pa je dobro vidno na fotografijah.

Želimo si, da bi tudi drugod v Sloveniji v podobnih primerih naleteli na tolikšno razumevanje lokalnega okolja. Vsem udeleženim prav lepa hvala.

Jože Rovan, načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS

-------------------------
Povezane novice:

V celoti urejen 120-kilometrski odsek STKP od Rajhenava do Premagovcev pri Kostanjevici
Prve usmerjevalne table na Slovenski turnokolesarski poti
Prečenje Save s cicko odslej mogoče s kolesom tudi samostojno
Slovenska turnokolesarska pot (STKP) - zloženka

Fotogalerija

 Božo Prezelj

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
 ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
mtb.si
Odprimo poti (Urejati - ne prepovedati)