V visokogorju čaj in malica le še iz nahrbtnika - planinske koče zaprte

Jesen je čas, ko se k počitku ne odpravlja le narava. Je tudi čas umirjanja v gorah - z upadanjem obiska in s krajšimi dnevi se zapirajo tudi koče. Visokogorske do poletja, vrata ostalih planinskih koča pa bodo zaklenjena med delovniki.
Visokogorske koče vas pričakajo z zapahnjenimi vrati in zaprtimi naoknicami. Foto: Matej Ogorevc

Julijske Alpe
Visokogorje Julijskih Alp je praktično zaprto. Včeraj, 5. oktobra 2016, so se zaklenila tudi vrata Vodnikovega doma na Velem polju. Koče, ki je še zadnja sprejemala obiskovalce v okolici Triglava. Od danes naprej vas lahko zasilno oskrbijo le še meteorologi na Kredarici, kar pomeni, da vam lahko priskrbijo posteljo in odeje v neogrevanih sobah taiste koče.

V okoliških gorah se tako čez noč lahko spočijete le še v zimskih sobah Staničevega in Vodnikovega doma, Zasavske koče na Prehodavcih, koče pri Triglavskih in Krnskih jezerih, na planinah Razor in Pri Jezeru, pod vrhom Krna ter na Kriških podih in v Vratih nedaleč stran od Aljaževega doma. Prav tako so odprti vsi bivaki, vključno z novim Bivakom II.

Kljub bližajoči se zimi pa vas bodo prav vsak dan z okusnimi dobrotami ter toplo sobo razvajali na Komni, Lipanci ter v Tamarju. V času ugodnih snežnih razmer pa še na Voglu, Vršiču, Uskovnici ter v Krnici. Če se boste na planinski izlet ali pa kar na pravo planinsko turo odpravili ob koncih tedna, pa vas bodo toplo sprejeli še na Orožnovi koči pod Črno prstjo, na Vogarju, Ratitovcu, pod Vršičem (Mihov dom in Koča na Gozdu) ter na Petrovem Brdu in Planini Stador.

Karavanke
Dom Pristava, Valvasorjev dom, koči na Ljubelju in na Pikovem ter Poštarski dom pod Plešivcem nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno zatočišče svojim obiskovalcem. Priljubljene postojanke na Peci, Uršlji gori, na Naravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na Robleku, Kofcah in Zelenici vam oskrbniki odklenejo ob koncih tedna ter praznikih. V primeru ugodnih snežnih razmer za turno smuko pa na zadnje omenjeni Zelenici, obljubljajo tudi vsakodnevno obratovanje. Velja še opozorilo, da na območju Karavank bivakov ali zimskih koč NI!

Bivaki in zimske sobe - dobrodošla zatočišča in prenočišča. Foto: Matej Ogorevc

Kamniško-Savinjske Alpe
Med Kamniškimi in Savinjskimi gorami je stanje na področju koč podobno kot v ostalih slovenskih Alpah. Edino na Mali planini in na Golteh vas bodo postregli prav sleherni dan. Nad Jezerskim že obe koči samujeta (Češka in Kranjska), prav tako nad Kamniško Bistrico koča na Kokrskem sedlu. Na Kamniškem bo koča odprta med lepimi konci tedna in prazniki, prav tako tudi na Okrešelju, Loki pod Raduho, na Menini planini, Smrekovcu, Dobrči, Kriški gori, Kališču, pod Storžičem, v Kamniški Bistrici in v primeru ugodnih lavinskih razmer tudi pod Hudičevim borštom.

Na Klemenči jami in na Grohotu bosta koči odprti le še nekaj vikendov, nakar bosta do pozne zime utonili v zimsko spanje. Na Korošici spanje že traja in bo tudi vse do pozne pomaldi. 

Zatočišče pa lahko najdete v nekaterih zimskih sobah in bivakih. Z ležišči in odejami opremljene zimske sobo boste našli na Kokrskem in Kamniškem sedlu, pa na Okrešlju, Korošici, Ledinah in pri Češki koči. Poleg naštetega je počitek možen tudi v bivakih pod Grintovcem in pod Skuto.

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije
Na Pohorju, v  predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, nekaj pa je tudi takih, ki so odprte vsak dan.

Napisanemu navkljub priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot. Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena - marsikatera koča je lahko v takem primeru zaprta, še posebej, če slabo vreme in globok sneg onemogočata normalen in varen dostop do koče.

Nekatere koče pa oskrbniki zaprejo tudi v primeru povečane nevarnosti snežnih plazov, saj bi bil dostop oskrbnika in obiskovalcev do koče lahko smrtno nevaren.

Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč na spletni strani pzs.si/koce.


Pripravil Matej Ogorevc