Jesenska tura KTK PZS 2016 po odseku STKP na Veliko Milanjo

Jesenska tura Komisije za turno kolesarstvo nas bo tokrat popeljala na obronke Rebri nad Ilirsko Bistrico, natančneje na najvišji vrh Volovje rebri, Veliko Milanjo. Celoten vzpon z obrobja Ilirske Bistrice do vrha Milanje bo potekal po trasi Slovenske turnokolesarske poti (STKP), ki je od svojega formalnega odprtja letošnjega junija že pošteno zaživela in razgibala kolesarsko srenjo. Lepo vabljeni!
Jesenska tura KTK PZS (foto Matic Klanjšček)
Volovja reber (Velika Milanja)

Kolesarska tura po odseku STKP Ilirska Bistrica - Velika Milanja

Datum izvedbe: sobota, 1. 10. 2016
Ura: zbor od 9:00 dalje, start 9:30
Izhodišče: terasa Gostilne in pizzerie Triglav na Cankarjevi ulici 26 v centru Ilirske Bistrice
Dodatne možnosti parkiranja (v primeru zaprte ceste zaradi sejma):
za stavbo Občine Ilirska Bistrica
nasproti stavbe Občine Ilirska Bistrica. 


OSNOVNE ZNAČILNOSTI TURE:

- dolžina: 27 km
- višinska razlika: ~900 m
- skupna težavnost (1-7): 3
- težavnost vzponov: do V3
- težavnost spustov: do S4
- podlaga: kolovozi, makadam, enoslednice

 
OPIS POTEKA TURE:

Jesenska tura Komisije za turno kolesarstvo nas bo tokrat popeljala na obronke Rebri nad Ilirsko Bistrico, natančneje na najvišji vrh Volovje rebri, Veliko Milanjo. Celoten vzpon z obrobja Ilirske Bistrice do vrha Milanje bo potekal po trasi Slovenske turnokolesarske poti (STKP), ki je od svojega formalnega odprtja letošnjega junija že pošteno zaživela in razgibala kolesarsko srenjo.

Z vožnjo bomo pričeli ob 9:30, najprej vzdolž Cankarjeve, Prešernove in Gregorčičeve ulice, nato pa Ilirsko Bistrico zapustimo in kmalu sledi začetek strmega vzpona skozi Gabrje preko Rebrnic in naprej mimo Črnih njiv (v prvih ~4 km se trasa vzpne dobrih 300 višinskih metrov).

Nadaljujemo za Stražico ter po izravnavi mimo Klobuka, ob stiku z makadamsko cesto levo iz smeri Šembij pa se prične daljši, zmerno strm vzpon pod grebenom Volovje rebri v smeri Milanje (mestoma mehka, gruščnata podlaga). Na zaključku vzpona se odcepimo levo na kolovoz, ki mu sledimo v smeri od daleč vidnega skalnatega osamelca (Zob), pod katerim se po strmem travnatem kolovozu peš vzpnemo čisto na vrh Velike Milanje, ki predstavlja tudi eno izmed kontrolnih točk STKP (skrinjica z žigom in vpisno knjigo). Tik pod vrhom Milanje, v okolici razglednega skalnega Zoba, je predviden daljši postanek za počitek in okrepčilo.

Ob povratku se najprej spustimo preko travnate planote vzdolž linije bunkerjev Alpskega zidu, zatem nadaljujemo najprej v rahlem spustu, nato pa rahlem vzponu po makadamski cesti nad Mrzlim dolom, vse do Bistriške bajte v križišču z asfaltno cesto Ilirska Bistrica - Sviščaki.

Asfaltno cesto zgolj prečkamo in se usmerimo desno po ravninski gozdni stezici, čez cca. 250 m pa ostro levo na kolovoz/vlako, ki predstavlja začetek lepega spusta mimo Štange in Kozleka v vasico Jasen oz. v smeri izhodišča (vmes krajša izravnava in kratek vzpon čez Vrbiški dol). Večji del spusta poteka po lepih in razgibanih stezah in vlakah!

OPREMA:

- tehnično brezhibno gorsko kolo (zaželjeno z vsaj prednjim vzmetenjem),
- zaščitna oprema (čelada, rokavice, vetrovka),
- osebna oprema turnega kolesarja (prva pomoč, hrana, zadostna količina pijače),
- zaradi mestoma značilnega kraškega terena (kamenje, trnje) so v osebni opremi nujni tlačilka, vsaj ena rezervna zračnica in komplet za krpanje.
 

KORISTNE INFORMACIJE:

- Tura je srednje zahtevna, zgolj daljši vzpon v prvem delu nekoliko prezrači pljuča in zapeče v nogah
- Na sami turi ni planinske koče ali druge postojanke, tako da je vsa hrana in pijača iz nahrbtnikov. Po zaključku ture bo na voljo kakovostna regeneracija v Gostilni in pizzerii Triglav!
- Predviden neto čas vožnje je ~3 ure. Z zadostnim številom postankov bomo turo ustrezno podaljšali.
- Vsi udeleženci vozimo na lastno odgovornost in smo dolžni upoštevati navodila in priporočila vodij ture.
- V primeru dežja bo tura prestavljena za en teden (sobota, 8. oktober 2016). Vse morebitne spremembe bodo pravočasno objavljene (Spletna stran KTK, FB dogodek).
- Zaradi lažje organizacije so prijave zaželjene. Prijave in vsa dodatna vprašanja na: matic222@gmail.com, 031 809 871 ali preko FB dogodka.
- Udeležba na turi je brezplačna.

Lepo vabljeni!

-------------------------
Povezane novice:
Slovenska turnokolesarska pot
Spletni vodnik STKP je pripravljen

Dnevnik Slovenske turnokolesarske poti
Slavnik za uvod v turnokolesarsko pomlad
Turnokolesarska jesen na Strojni in v Jamnici
Turnokolesarska pomlad na Koradi in Sabotinu