Razpis usposabljanja za turnokolesarskega vodnika I - podaljšan rok prijave

Usposabljanje je namenjeno kandidatom, ki bi želeli voditi kolesarske ture v gorski svet v okviru planinskih društev in drugih organizacij. Obsega turnokolesarski tečaj (sprejemni izpit, preizkusno turo, predavanja in praktične vaje, teoretični izpit in izpitno turo), seminarsko nalogo in pripravništvo. Nekaj mest je še prostih, rok prijave je podaljšan do 26. maja 2016.

 

Turnokolesarski tečaj je razdeljen na:
  • kolesarsko-tehnični del (2 dni) in 
  • vodniški del (4 dni).
V prvem delu tečaja je pozornost namenjena tehniki vožnje in servisiranju kolesa, na preizkusni turi pa preverimo fizične in tehnične sposobnosti kandidatov za nadaljnje vodniško usposabljanje. Vključuje tudi teoretični sprejemni izpit iz programa Planinske šole.
V drugem delu tečaja pa je poudarek na vodniških znanjih, kot je vodenje skupine, orientacija, nudenje prve pomoči ipd. Tečaj se zaključi s teoretičnim izpitom in izpitno turo.

 

Prvi del tečaja bo izveden 4. in 5. junija  2016 na Mozirski koči na Golteh, drugi del pa od 23. do 26. junija 2016 na Valvasorjevem domu pod Stolom. Rok prijav je podaljšan do vključno 26. maja 2016.

Prijave z vsemi prilogami pošljite do 26. maja 2016 na naslov: Planinska zveza Slovenije, Dvorakova ulica 9, SI-1000 Ljubljana ali na e-naslov v formatu PDF: turno.kolesarstvo@pzs.si; pod Zadevo obvezno vpišite: TKV 1 prijava 2016 in zahtevajte potrdilo o prejemu e-pošte.

Predvidena višina stroškov tečaja znaša 290,00 €. Vključuje stroške predavanj, nezgodnega zavarovanja ter hrane in prenočišča (4 polni penzioni in dve dodatni kosili).

Kandidatom, ki ne bodo uspešno opravili preizkusne ture ali teoretičnega sprejemnega izpita in se zato ne bodo mogli udeležiti 2. dela tečaja, se zaračuna 100,00 €, ostanek pa vrne v roku 30 dni. Teoretični sprejemni izpit je mogoče enkrat ponavljati, in sicer teden dni po 1. delu tečaja.


Prijave, ki bodo prišle po 26. 5. 2016, bodo neveljavne!

Pogoj za udeležbo na tečaju  je popolna tehnična oprema turnega kolesarja (gorsko kolo, kolesarske rokavice, čelada, zaščitna očala, nahrbtnik, rešilna folija, komplet prve pomoči, kompas, geografska karta Stol PZS, kolesarski komplet za popravila na terenu, mobilni telefon). Priporočamo tudi ročni GPS sprejemnik ali mobilni telefon z GPS sprejemnikom.

Pogoj za udeležbo na drugem delu tečaja je uspešno opravljena preizkusna tura z zahtevnostjo vzpona do V5 in spusta do S4 in opravljen teoretični sprejemni izpit (glej Prilogo) iz programa Planinske šole. Pohodniški vodniki PZS in drugi strokovni kadri PZS, katerih programi vključujejo vsa znanja iz programa Planinske šole, so oproščeni teoretičnega sprejemnega izpita.
Po  tem, ko kandidat uspešno opravi tečaj za TKV I in napiše seminarsko nalogo postane pripravnik za TKV I. Nato mora v treh letih pod mentorskim vodstvom voditi pet TK tur in napisati pripadajoča poročila, s čimer izpolni še zadnji pogoj za uspešno končano usposabljanje za TKV in prejme naziv TKV I.

Dodatne informacije >>> 

Priloge:
 Razpis usposabljanja (376 kB)
 Prijavni obrazec (158 kB)
 Seznam tur (160 kB)
 Zdravniško potrdilo (138 kB)