Slovenska turnokolesarska pot v 1 dnevu

Kraj: Slovenska turnokolesarska pot
Vrsta dogodka: Turnokolesarska tura
Tri leta po tem, ko je Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije junija 2016 uradno odprla krožno Slovensko turnokolesarsko pot (STKP), 1. junija v okviru akcije Migimigi predstavlja dogodek STKP v 1 dnevu.

Slovenska turnokolesarska pot v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč, in doseže skupni vzpon preko 50 tisoč višinskih metrov. Najvišja točka STKP je Poštarski dom na Vršiču (1688 mnv), najnižja točka STKP pa so Piranske soline (1 mnv).

Edinstven projekt pri nas in širše v Evropi lahko spoznate v soboto, 1. junija 2019, ko se bomo istočasno podali na vseh 41 etap in tako prekolesarili Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu. Etape so različnih zahtevnosti, večina trase pa tehnično ni posebej zahtevna, saj nagovarja širok krog turnih kolesarjev, vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah. Speljana je tako, da pogosto vodi tudi mimo železniških postaj. V povprečju so etape dolge med 40 in 50 kilometrov s predvidoma šestimi urami vožnje v eno smer.

Dogodek v sodelovanju pripravljajo planinska društva oz. turnokolesarski odseki in njihovi turnokolesarski vodniki ter Komisija za turno kolesarstvo PZS (KTK PZS) ob podpori partnerja, zavarovalnice Adriatic Slovenica.

S tem dogodkom želimo predvsem približati vsem obiskovalcem naših gora še to možnost rekreacije, ki jo goji Planinska zveza Slovenije s partnerji in s tem navdušiti k odkrivanju turnega kolesarstva v Sloveniji in Slovenske turnokolesarske poti.

Nadaljnje informacije o prijavi na dogodek predstavimo prav kmalu, za zdaj pa si prvo junijsko soboto rezervirajte za edinstveno turnokolesarsko doživetje! Število udeležencev je omejeno.

Kaj: SLOVENSKA TURNOKOLESARSKA POT V 1 DNEVU
Kdaj: sobota, 1. junij 2019
Zakaj: Obveščanje javnosti o novih možnostih rekreacije, ki jih goji Planinska zveza Slovenije s partnerji ter promocija turnega kolesarstva v Sloveniji in STKP - Slovenske turnokolesarske poti.
Kdo: Planinska društva oz. turnokolesarski odseki s svojimi vodniki, Komisija za turno kolesarstvo PZS (KTK PZS) ob podpori zavarovalnice Adriatic Slovenica.