Planine pod Košuto - izpitna tura za TKV I

Vrsta dogodka: Turnokolesarska tura
Podali se bomo na turo, speljano skozi senčne gozdove, ob hladu voda in čez travnate terene v vznožju južnega pobočja Košute. Greben Košute je dolg okoli 10 km in ima kar šest velikih samostojnih vrhov visokih prek 2000 m. Severna stran je po vsej dolžini spodrezana v ogromno steno, južni travnati hribi, pod katerimi bo potekala naša tura, pa se strmo spuščajo do gozdne meje na višini okoli 1500 m, ki spremlja ves masiv od Kofc prek Šije do Dolge njive pod Tolsto Košuto.

Datum: nedelja, 22.7.2018, zbor: ob 7:15, odhod 7.30

Zbirno mesto: Tržič, parkirišče pri Dvorani tržiških olimpijcev, Šolska ulica 7, Tržič (N46° 21.900' E14° 18.709')

Predviden čas: od 5 do 6ur

Vodja ture: Andreja Jagodic, turnokolesarska vodnica - pripravnica

Podatki o turi:
- zahtevnost: kondicijsko zahtevna / tehnično srednje zahtevna (vzponi
do V3, spusti do S3)
- dolžina: 35 km
- višinska razlika: 1280 m

Potek ture:
Tržič - Jelendol - Medvodje - Košutnik - Planina Šija - Planina Kofce - Kal - Podljubelj - Tržič

OPIS TURE:
Izhodišče kolesarske ture je v Tržiču, pri Dvorani Tržiških olimpijcev. Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Že na začetku se dobro ogrejemo na vzponu skozi vas Slap in Čadovlje pri Tržiču, vse do Doline, pri čemer nam dih jemlje čudovita soteska in hladi Tržiška Bistrica. Pot nas pelje skozi Jelendol, kjer se klanec položi in z asfaltne podlage preidemo na zelo dobro urejeno makadamsko cesto. V Medvodju zavijemo levo, proti Košutniku, do tam nas čaka nekoliko težji vzpon. Pri mali HE zavijemo levo proti Šiji, po krajšem položnem delu sledi strm vzpon in nato prijeten del ceste po gozdu, odpirajo se nam razgledi na Košuto, Kamniško-Savinjske in Julijske Alpe. Pri odcepu za Pungrat/Šijo zavijemo desno in po dobrem kilometru zagledamo kuliso Košute in Planino Pungart. Po cesti nadaljujemo proti Šiji, čaka nas nekoliko težji, vendar ne dolg vzpon. V Taborniškem domu Šija bo postanek, po okrepčilu nas bo pot vodila po kolovozu preko Planine Ilovica in kmalu bomo na Planini Kofce. Spust se začne pod Domom na Kofcah, naravnost navzdol proti Ravnem. Na dnu vlake zavijemo levo na gozdno cesto, po kateri peljemo do odcepa za Kal. Na Kalu je veliko možnosti/poti, mi se bomo odločili za smer Podljubelj, do tja nas čaka spust po vlaki. Od Podljubelja do Tržiča se spuščamo po asfaltni cesti, vse do Tržiča.

Obvezna tehnična oprema:
- tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami
- zaščitna oprema (čelada, rokavice, očala, vetrovka/anorak)
- osebna oprema turnega kolesarja (vremenskim razmeram primerna
oblačila)
- rezervna oprema (zračnica, tlačilka ali CO2 kartuša, osnovno orodje ...)
- hrana in zadostna količina pijače (glede na vaše potrebe in trajanje
ture)
- prva pomoč

Prijava je obvezna na: andreja_jagodic@t-2.net, 040 294 515. Število udeležencev je omejeno, potrebna je predhodna najava, najkasneje do četrtka, 19.7.2018.

V primeru slabe vremenske napovedi tura odpade oziroma bo prestavljena. O tem vas bomo obvestili po SMS ali e-pošti, najkasneje do sobote, 21.7.2018 do19h.

Opombe: Udeležba na turi je brezplačna.

S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture.

Priporočljiva nezgodna zavarovanja, članstvo v Planinski zvezi Slovenije.

Turo bo vodila turnokolesarska vodnica pripravnica v sodelovanju s kolesarskim vodnikom PZS.


Informacije: https://www.pzs.si/forum.php?pid=43798#43798