Z gorskim kolesom na Trstelj

Kraj: v Komnu na Krasu, v središču vasi pri bencinski črpalki. Tam je tudi možnost parkiranja avtomobila (zbor)
Vrsta dogodka: Tura
Organizator: Turnokolesarska vodnika Andrej Bandelj in Pia Peršič
Tokrat se odpravljamo na skrajni severni rob Krasa, kjer se nad Komnom dviga niz vrhov, ki ponujajo čudovite razglede proti morju na eni in Alpam na drugi strani. Tudi sama vožnja do vznožja ponuja obilo zanimivosti: kraške gmajne, trasa nekdanje vojaške železnice, drugi ostanki iz prve svetovne vojne.

Potek kolesarjenja:
Skozi gozd Draga bomo odkolesarili do bližnje vasi Sveto, kjer so zanimiva osmerokotna cerkev, vojaško pokopališče in stara lipa. Nadaljevali bomo po trasi nekdanje vojaške železnice iz prve svetovne vojne do Temnice. Od tam nas bodo kolovozi in gozdne ceste vodili po grebenu, ki na severu omejuje Kras. Najvišjo točko, 643 metrov, bomo dosegli na razglednem vrhu Trstelja. Sledi kratek, nekoliko zahtevnejši spust na severno stran in vožnja naprej do prevala Železna vrata.

V drugem delu ture bomo prekolesarili območje, ki mu domačini pravijo Šumka. Pred leti ga je opustošil velik gozdni požar, zato se nam danes tudi odtod odpirajo prostrani razgledi.Čisto za konec si bomo privoščili lep spust po pozabljenih kolovozih in stezah mimo vrha Svetega Martina ter se skozi Sveto vrnili v Komen.

Zemljevid:


Zemljevid ture:


Višinski profil:


Informacije: Turnokolesarska vodnika Andrej Bandelj, 031 234 613, in Pia Peršič, 041 724 747