Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Izpitna tura TKV1: Osmica po Paškem Kozjaku

Simon Zečiri, torek, 26. september 2023 ob 20:36

Slika, ki vsebuje besede besedilo, simbol, pisava, logotip

Opis je samodejno ustvarjenSlika, ki vsebuje besede besedilo, skica, simbol, risanje

Opis je samodejno ustvarjenTurnokolesarski izlet: Osmica po Paškem Kozjaku

KDAJ: Nedelja, 01.10. 2023, ob 9:00.

ZBIRNO MESTO: Parkirišče pred nakupovalnim centrom Interspar v Šaleku (Velenje).

TRAJANJE TURE: Cca. 4,0 ure. Vključno s krajšim postankom pri planinskem domu na Paškem Kozjaku (957 m).

DOLŽINA POTI: 24,3 km.

SKUPNI VIŠINSKI METRI: 902 m (najvišja točka Visoko, 991 m).

POTEK TRASE: Velenje–Paški Kozjak–Visoko–Tuševo–Vinska Gora–Velenje.

PODLAGA: Asfalt, makadam, gozdna pot.

ZAHTEVNOST: Vozniško tehnična S1, vzdržljivostna K1, tehnična nevarnost G1 (ocenjevanje zahtevnosti po DAV-lestvici).

OBVEZNA OPREMA: Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem, kolesarska čelada (obvezna za vse), kolesarske rokavice, zaščitna očala, rezervna zračnica in osebni dokument. Tura je primerna tudi za gorska e-kolesa. Tempo vožnje bo prilagojen navadnim kolesarjem. V primeru neustrezne opreme udeležba na turi ne bo mogoča.

OBLAČILA: Primerna glede na vremenske razmere, vetrovka, rezervna oblačila.

HRANA IN PIJAČA: Iz nahrbtnika. Planinski dom na Paškem Kozjaku je zaprt, zato vzemite s seboj dovolj hrane in pijače.

OPIS TURE: S parkirišča pred nakupovalnim centrom Interspar v Šaleku v Velenju se bomo odpravili po kolesarski stezi po dolini reke Pake. Pri prvem odcepu bomo zavili desno s kolesarske steze in nadaljevali pot po cesti proti Paškemu Kozjaku. Nad kamnolomom se bomo priključili na glavno cesto, ki vodi proti planinskemu domu na Paškem Kozjaku. Po približno dveh urah kolesarjenja bomo prispeli do planinskega doma na Paškem Kozjaku, kjer si bomo privoščili počitek in malico iz nahrbtnika (planinski dom na Paškem Kozjaku je zaprt).

Pred domom na Paškem Kozjaku se nam odpre lep razgled na Šaleško dolino, Velenje, Šoštanj, Golte, Smrekovec, Ojstrico in Savinjske Alpe. Po Paškem Kozjaku poteka Tematska kolesarska pot Paški Kozjak (https://www.visitsaleska.si/app/uploads/2019/09/Kolesarska-pot-Paski-Kozjak-visitsaleska.pdf), katere velik del bomo prevozili na našem izletu.

 

Pot nazaj proti Velenju bo nekoliko bolj razgibana. Na prvem križišču pod planinskim domom na Paškem Kozjaku bomo zavili na stransko cesto in nato travniško pot, ki vodi do najvišje točke našega izleta, do vrha Visoko (991 m). Z vrha Visoko se bom spustili po gozdni pot do kmetije, kjer se nam odpre pogled na Celjsko kotlino. Spust od kmetije bomo nadaljevali po asfaltirani cesti in se nato po cca. 3,5 km odcepili levo proti Tuševem. Po krajšem makadamskem vzponu naš čaka spust po gozdni poti do Vinske Gore. Iz Vinske Gore bomo pot nadaljevali po asfaltirani cesti do Velenja in našega izhodišča.

Prijava na izlet je obvezna:

-        Na e-mail simon.zeciri@gmail.com ali mobilno številko 041 617 291. Prijave sprejemam do zapolnitve mest. Udeležba na izletu je brezplačna.

-        Ob prijavi navedite ali vozite navadno ali električno kolo.

-        Število udeležencev je omejeno na maksimalno 8 oseb.

 

Vodnik: Simon Zečiri, pripravnik TKV1

Pomočnik: Davor Srebot, pripravnik TKV 1

 

V primeru slabega vremena se izlet prestavi na drug datum.