Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Izpitna tura: Popoldanski izlet na planino Pungrat

Marijan Vešligaj - Tuši, četrtek, 6. julij 2023 ob 10:23

Popoldanski izlet na planino Pungrat


Pungrat je prostrana planina in ena najlepših, ki se nahaja v osrčju Košute, najmogočnejšega in najhomogenejšega masiva v osrednjem delu Karavank. Tokrat jo bomo obiskali s kolesom.Kdaj: torek, 11.7.2023 ob 15h (v primeru slabega vremena bo izlet prestavljen na naslednji dan)

Zborno mesto in zaključek: parkirišče ob športnem igrišču Športnega društva Jelendol, Jelendol 7, N46° 23.898' E14° 20.737' (Link na Google maps)

Predvidena trasa: Jelendol - Medvodje - Planina Pungrat - Jelendol


Osnovni podatki:

Dolžina poti: 22 km makadamske poti

Višinska razlika: 700 m

Najnižja točka: 760 m, Jelendol

Najvišja točka: 1447 m, Planina Pungrat


Trajanje ture: približno 3,5 h


Zahtevnost: tura tehnično ni zahtevna, je pa potrebno suvereno voziti po zrahljani podlagi, S1, K1, G1 po DAV lestvici


Obvezna oprema

Izpravno gorsko kolo s širokimi in profiliranimi gumami, čelada, rokavice, rezervna zračnica.

Priporočena so tudi očala, zaradi vožnje na višini pa priporočamo tudi vetrovko ter zaščito proti soncu. S seboj imejte dovolj tekočine, kak prigrizek ter rezervna oblačila. Ture se lahko udeležite tudi z e-kolesom, vendar bo tempo vožnje prilagojen tempu klasičnega kolesa.


Vodnik: Marijan Vešligaj, pripravnik TKV1, Pomočnik vodnika: Miha Küzmič


Opis ture: Iz parkirišča odrinemo proti Medvodjam po položni makadamski poti do razcepa, kjer se obrnemo proti Košutniku. Vzpon nas bo popeljal do križišča (levo Šija in Planina Pungart, desno Planšarija Dolga njiva). Turo nadaljujemo levo in po krajšem ravninskem delu pričnemo s strmejšim delom vzpona, ki se vsake toliko zravna in od zadnjega razcepa v smeri Pl. Pungrat/Šija znova povzpne višje do Planine Pungart. Na planini bomo imeli krajši postanek za okrepčilo, nato pa se bomo začeli vračati nazaj do zadnjega večjega križišča, kjer se bomo usmerili desno proti Dolžanki, ob kateri se bomo spustili nazaj na izhodišče.


Obvezne prijave: Do 9.7.2023 na LINK (Google Forms), število udeležencev je omejeno na 6 oseb.


Udeležba na turi je brezplačna, s seboj pa imejte kak € za okrepčilo na planini.


Vabljeni!