Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Izpitna tura za TKV1 : Planina nad Vrhniko

Tanja Metličar - TanjaM, sreda, 26. oktober 2022 ob 18:51

PLANINA NAD VRHNIKO


KDAJ: 31.10.2022

ZBIRNO MESTO: parkirišče ob športnem parku na Vrhniki (gps koordinate 45.9652201311495, 14.297922754441933) ob 10:00, štart predvidoma ob 10.30


PREDVIDENA TRASA
: Vrhnika – Strmica  – Ulovka – Planina nad Vrhniko (Špica) – Kuren – Vrhnika

OSNOVNI PODATKI: 22 km, 715 višinskih metrov (najvišja točka 736 m)     

TRAJANJE IZLETA: 3,5 – 4 h

PODLAGA: asfalt, makedam,utrjena pot

OCENA TEŽAVNOSTI PO MTB DAV LESTVICI: S1, K1, G2


OBVEZNA OPREMA
: Izpravno gorsko kolo s širokimi in profiliranimi gumami, kolesarska čelada, kolesarske rokavice, zaščitna očala, rezervna zračnica. Tura je primerna tudi za e-kolesa. 

PRIPOROČLJIVA OPREMA: Prva pomoč, ščitniki za kolena

OBLAČILA: primerna glede na vremenske razmere, vetrovka, rezervna oblačila

HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika, možen tudi nakup v koči na Planini nad Vrhniko 


VODNICA
: Tanja Metličar, pripravnik TKV I

POMOČNIK: Luka Omahen, TKV I

PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE: najkasneje do sobote 29.10.2022, na tanja.metlicar@gmail.com ali 040/540-288.Število prijav je omejeno na 8 udeležencev.

Tura je brezplačna, s seboj pa imejte osebne dokumente in nekaj denarja za okrepčila v koči.

OPIS TURE:

Izhodišče ture je na Vrhniki na parkirišču pri Športnem parku, kjer bomo tudi pustili avtomobile in pričeli našo turo.

Zapeljali se bomo mimo Cankarjevega trga in po Robovi cesti še pred Staro Vrhniko zavili levo na široko makedamsko cesto. Nekaj časa ji bomo sledili pod vznožjem Storževega hriba, ki jo bomo zapustili in končno zavili v gozd. Po nekaj vzponih in spustih bomo skočili do Starega Malna, kjer si bomo privoščili krajši počitek. Nato bomo po isti poti nadaljevali proti vasi Strmica, ki jo bomo obšli po lepih in zložnih gozdnih poteh. Sledil bo vzpon po asfaltirani cesti, kjer bomo na naši levi opazili turistične table za Rimski zid, v Jerinovem griču pa se nam bodo na obe strani odprli lepi razgledi, med drugim tudi na naš cilj in pobočja, kjer poteka Rupnikova linija. Po dobrih 4 km bomo prišli do Ulovke, do našega cilja pa bo sledil še krajši vzpon po gozdni cesti. Na domu na Planini se bomo po želji okrepčali, obvezno pa se bomo povzpeli še na vrh razglednega stolpa, ki nudi razglede na ljubljansko kotlino, Ljubljanski vrh s svojo okroglo kupolo, Krim in Kamniško-Savinjske alpe.

Spust v smeri Kurena bo potekal delno po slabšem kolovozu, delno po poteh enoslednicah. Pri večjih hitrostih nas lahko preseneti erozija terena, v tem času pa tudi že (mokro) listje, zato pozornost pri spustu ne bo odveč. V primeru mokrega terena bomo prvi del trase obvozili po gozdni cesti. Dva kratka skalnata odseka (G2) bomo zaradi večje težavnosti premagali peš.

V primeru slabe vremenske napovedi bo tura prestavljena na termin po dogovoru. Prijavljeni na turo bodo o tem pravočasno obveščeni.

Vabljeni!