Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Izpitna tura - Lisjačkova tura okoli Kislice in Stenice

Matej Višnjar - Lisjaček, ponedeljek, 29. avgust 2022 ob 09:46

ZBIRNO MESTO: Zberemo se pri Lisjačku doma na naslovu Selce 12, 3203 Nova Cerkev ob 16:15
   
PREDVIDENA TRASA: Selce – Strnadov travnik – okoli Kislice v Lindek – okoli Stenice – Grad Lindek – Selce (krožna tura)
   
OSNOVNI PODATKI: 21 km, 960 višinskih metrov
(najvišja točka cca. 990 m)
   
TRAJANJE IZLETA: 3,5 h (vožnja cca. 2,5 h z vmesnimi postanki)
   
PODLAGA :
OCENA TEŽAVNOSTI:
Asfalt (20%), makadam (60%), utrjena pot (20%)
S1, K1, G1
   
OBVEZNA OPREMA: Izpravno gorsko kolo s širokimi in profiliranimi gumami, kolesarska čelada, rokavice, pijača, topla rezervna oblačila.
   
PRIPOROČLJIVA OPREMA: Zadostna količina vode, prva pomoč, nekaj malega hrane/energijska tablica, zaščitna očala, naglavna lučka (v primeru, da se tura zavleče), rezervna zračnica.
   
VODNIK: Matej Višnjar, pripravnik TKV I
Dražen Travnik, pripravnik TKV I (pomočnik)
   
PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE: Prijave in dodatne informacije na matej.visnjar@gmail.com ali 051/358-386, najkasneje do 07.09.2022.
  Prijave na turo so obvezne, zaradi omejenega števila udeležencev(maksimalno 8).


Izhodišče ture je
Selcah, manjšem zaselku v Socki, natančneje pri meni doma. Tukaj bomo pustili avtomobile in se odpravili na turo.

Po krajšem ogrevanju se pot kmalu začne vzpenjati po makadamski gozdni poti proti
Strnadovemu travniku, kjer bomo najprej šli mimo njega proti vznožju Kozjeka. Tam se ponuja čudovit razgled na Spodnjo Savinjsko dolino in Posavsko hribovje. Od tam bomo nadaljevali pot mimo Strnadovega travnika in po poti okoli Kislice in Špičastega vrha, kjer se bo ob poti ponujalo mnogo razgledov na Celjsko kotlino.

Po tej poti bomo po približno 7 km prišli v
Lindek, manjši dolini med grebenoma Kislice in Stenice. Pot bomo nadaljevali po pretežno makadamski cesti okoli ravno omenjene Stenice, ki je z svojimi 1091 metri nadmorske višine najvišji vrh v občini Vitanje. Po približno 1,5 km vzpona iz Lindeka se nam bo ponudil čudoviti razgled na Vitanje in Nordung center. Na poti okoli Stenice pa bomo tudi dosegli najvišjo točko naše ture, ki znaša slabih 990 m nmv. Iz te smeri se nam bodo tudi ponujali razgledi na severno stran, torej proti Rogli in Pohorju.

Nato sledi spust okoli preostanka grebena Stenice. Spust poteka na začetku pretežno po utrjeni makadamski cesti, ki postopoma preide na asfaltirano cesto. Iz te smeri se ponuja še razgled proti
Stranicam in Slovenskim Konjicam.

Ob koncu spusta pridemo do izhodišča poti do
gradu Lindek, kjer ga bomo šli obiskati, v kolikor nam bo čas to omogočal. Sicer se bomo po asfaltni cesti vrnili v Lindeško dolino, kjer se bo začel končni spust proti izhodišču ture.

Spusta bo za približno 3 km, spustili pa se bomo za cca. 280 m. Spust poteka delno po utrjenem kolovozu skozi gozd, delno po poteh
enoslednicah. Odsekoma bo spust malo strmejši, vendar nikjer pretirano strašen. Pričakujemo lahko grušč, kamenje in malo utrjene zemlje/ilovice, zato previdnost ne bo odveč. V primeru obilice padavin v predhodnih dneh bomo spust prilagodili razmeram in izbrali drugo pot, isto uporabljeno za prvotni vzpon.

Izbira oblačil naj bo primerna poletnim temperaturam v popoldanskih urah. Zaželeno je imeti vetrovko, rezervno funkcijsko majico in toplejše oblačilo. Alkoholne pijače pred in med turo niso dovoljene!

DODATNO
Tura je kondicijsko in tehnično zmerno zahtevna. S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture in da izpolnjujete vse zgoraj naštete pogoje pristopa k turi. Vsak udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila vodnika in pomočnika ture.
 
V primeru slabe vremenske napovedi bo tura prestavljena na termin po dogovoru. Prijavljeni na turo bodo o tem pravočasno obveščeni.

Vabljeni,
Matej Višnjar