Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

S KOLESOM NA SLAP ŠUMIK (izpitna tura TKV1)

Tadej Kosmačin, torek, 6. april 2021 ob 09:23

- DATUM: 17.04.2021 

- ZBOR: Turnerjeva ul. 107, 2313 Fram ( parkirišče pred gasilskim domom v Framu ) 

- ODHOD: 7.30 

- TRAJANJE TURE: cca 7 ur / 4-5 ur efektivnega kolesarjenja 

- DOLŽINA TURE: 45-50 km 

- VZPON: 1.100 v.m. ( najnižja točka: Fram 321 m / najvišja točka: Areh 1.246 m )

- PODLAGA: asfalt (40%), makedam (40%), gozdne vlake (20%) 

- ZAHTEVNOST: vozniško tehnična zahtevnost, vzdržljivostna zahtevnost, tura je primerna za vse v DOBRI fizični                                  pripravljenosti, lestvica težavnosti S1-K1-G1

- OBVEZNA OPREMA:

  • Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem,
  • Kolesarska čelada, rokavice, zaščitna očala, primerna oblačila (rezervna / topla / termo),
  • Rezervna zračnica (primerna kolesu), tlačilka, osnovno kolesarsko orodje,
  • Dovolj tekočine in hrane (po lastni-dobri presoji),
  • Osebni dokument, planinska in zdravstvena izkaznica,

- KRATEK OPIS TURE: 

Kolesarsko turo bomo začeli v Framu (321 m) in se do Areha (1246 m) povzpeli po vzhodni trasi naše nove turno kolesarske poti. Po kratkem postanku bo sledilo nekaj kilometrov lažjega kolesarjenja do naše končne točke (slap Šumik, 950 m).        

Veliki Šumik je 24m visok slap na rečici Lobnica, ki izvira v Falskem ribniku. Veliki Šumik je s svojim velikim pretokom tudi najmogočnejši slap na Pohorju, obenem pa tudi največji slap v Sloveniji, ki se nahaja na nekarbonatnih tleh. Dostop do slapu nam omogoča planinska pot, ki pa zahteva ustrezno obutev, saj zaradi vlažnih strmih pobočij obstaja velika nevarnost zdrsa. Zato bomo odločitev o ogledu slapa sprejeli na turi sami.

Po ogledu slapa (če bodo razmere dopuščale) bomo s kolesarjenjem nadaljevali po vzhodni strani pohorskega grebena in mimo Žigartovega vrha prišli do razcepa, kjer nas pot lahko spet pripelje nazaj na Areh ali na Šmartno na Pohorju. Mi bomo s spustom nadaljevali proti Frajhajmu in se kaj kmalu znašli ob Polskavskem potoku. Pot nas bo nato vodila po gozdnih vlakah mimo plezališča Buncove skale, kjer bomo lahko videli tudi nekaj starih pohorskih zgradb, mlin, lovsko kočo… Če bo čas dopuščal, si bomo ogledali še en pohorski slap, in sicer slap Šum, ki se nahaja v soteski Polskavskega potoka. V zaključku ture bo sledilo še nekaj cestnih vzponov čez vas Loka nad Framom in nato še zadnji spust do naše izhodiščne točke. 

- OBVEZNE PRIJAVE: E-mail: npetelinsek@gmail.com / tel.: 040-801-212

- MAX. ŠT. UDELEŽENCEV: 8 oseb, prijave sprejemam do zapolnitve prostih mest

S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture ter da izpolnjujete zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno udeležbo na turi. Vsak udeleženec je dolžan upoštevati navodila in napotke vodij ture. Vsak udeleženec vozi na lastno odgovornost.

Člani PZS so nezgodno zavarovani preko veljavnega članstva v PZS, ostali si morajo nezgodno zavarovanje priskrbeti sami.

Tura je brezplačna.

V primeru slabe vremenske napovedi bo tura prestavljena. Prijavljeni udeleženci bodo pravočasno obveščeni po E-pošti in preko SMS.

VODNIK: Nejc Petelinšek, pripravnik TKV I

POMOČNIK: Nejc Bobovnik, vodnik TKV I