Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

S KOLESOM V AMFITETER POD KOŠUTO – izpitna tura TKV1

Jernej Šarkan, sreda, 7. oktober 2020 ob 14:18

TKO Tržič vabi na izpitno turno kolesarsko turo po planinah nad Tržičem. Pedala bomo v amfieteatru pod Košuto skupaj vrteli v nedeljo 18.10.2020. Prisrčno vabljeni!

Udeležba na turi je brezplačna, obvezne prijave. Maksimalno število udeležencev na turi je 8. Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest.

Zbirno mesto: Jelendol 9, parkirišče ob športnem igrišču športnega društva Jelendol – Dolina (46.398543, 14.345681) ob 8:00

Čas odhoda: 8:30

Tura je primerna za kondicijsko dobro pripravljene kolesarje. Tura je primerna tudi za e-gorska kolesa.

Vodnik 1: Jernej Šarkan; pripravnik TKV1

Vodnik 2: Uroš Ribič; TKV1

Prijave in dodatne informacije na jernej@grasca.si ali 040839114

Klik --> Podrobnejši podatki o turi


Opis poti

Izhodišče ture je v vasici Jelendol, ki leži na nadmorski višini 766m in je 10km oddaljena iz centra Tržiča. Cesta do izhodišča vodi skozi slikovito Dovžanovo sotesko*.

Parkiramo takoj ob desnem razcepu pri Bornovi graščini (na parkirišču ob športnem igrišču športnega društva Jelendol – Dolina).

Iz »Putrhofa« (poimenovanje Jelendola do leta 1955) se bomo po razmeroma ravninski makedamski poti, ki poteka vzporedno z reko Tržiško Bistrico odpravili po dolini proti Medvodju. Pri razcepu bomo sprva zavili desno v smeri proti Stegovniku  in po približno kilometru prispeli do Stegovniškega slapu.

Po ogledu slapu se bomo vrnili do razpotja in pot nadaljevali proti Košutniku. Vzpon nas bo popeljal do križišča pod malo hidro elektrarno (levo Šija / Pungrat, desno Planšarija Dolga njiva). Pot oz. turo nadaljujemo levo in po krajšem položnem delu pričnemo s strmejšim delom vzpona, ki se mestoma zravna in od zadnjega razcepa v smeri Pungrat/Šija znova povzpne višje do planine Pungrat. Na planini se znajdemo v samem objemu oz. »amfiteatru« grebena Košute, ki nas ob slikovitih razgledih pospremi vse naprej do najvišje točke ture – Tabornškega doma na Šiji (1528m).

Najvišja točka ture kot nalašč ponudi z najlepšimi razgledi vse od Grintavca, preko Storžiča, Tolstega vrha s Kriško goro in ob vznožju Tržičem, ki odpira »vrata« naprej proti Ljubljanski kotlini. Seveda ne pozabimo pogled usmeriti nazaj proti severu kjer se lahko z očmi hitro sprehodimo po celotnem grebenu Košute – vse od Velikega vrha na zahodni strani pa do Košutnikovega turna na vzhodni.

Po počitku in okrepčilu se poslovimo od taborniškega doma na Šiji in pot s krajšim spustom preko planine Ilovica po vlaki nadaljujemo s složnim vzponom proti Kofcam. Malce pod domom pričnemo še z zadnjim dejanjem ture – spustom.

Sam spust na turi ni zahteven, je pa vsaj na začetku le tega potrebno biti še dodatno previden (grušč, kamenje, …). Najprej se spustimo »naravnost« po vlaki, ki nas pripelje na Ravni. Na koncu vlake se usmerimo levo na gozdno cesto po kateri se mino Kala po makedamu spustimo nazaj do izhodišča ture v vasici Jelendol.

*Zaradi zapore ceste in gradbenih del je cesta na relaciji Tržič – Jelendol zaprta med ponedeljkom in soboto. Prost dostop za motorna vozila je mogoč zgolj ob nedeljah. Ob večji frekvenci prometa, ožini ceste in semaforju je izhodišče in zaključek ture zaradi varnosti in drugih razlogov prestavljen višje v vas Jelendol.

 

Osnovni podatki o turi

Izhodišče/cilj: Jelendol; 766m (krožna tura)

Najvišja točka: 1550m oz. Taborniški dom Šija, 1533m

Višinska razlika (vzpon): 890vm

Dolžina ture: 25km

Okvirno trajanje ture: 3,5-4,5 ure

Vozniško tehnična zahtevnost: S1 (Možna zrahljana podlaga, majhne korenine in kamni. Male ovire, vodni jarki, poškodbe zaradi erozije. Potrebno je znanje tehnike vožnje, ovire je mogoče prevoziti.)

Ocena vzdržljivostne zahtevnosti ture: K1 (blagi do zmerno strmi vzponi na trdni in zmerno zrahljani podlagi < 15 %., možne so daljše strme pasaže, potrebna je sprejemljiva osnovna kondicija.)

Lestvica tehnične težavnosti posameznih odsekov: G1 (Na osnovi terena in ustroja poti (skale, grušč, štori, potoki) so ob padcu možne poškodbe.)


Oprema

Obvezna oprema

Običajna oprema za gorsko kolesarjenje. Brezhibno in izpravno gorsko kolo s široko profiliranimi plašči (nad 2.0), kolesarska čelada, zaščitne rokavice, nahrbtnik, rezervna zračnica, priročno orodje, set prve pomoči in osebni dokument. Zaradi makedamske podlage, grušča in kamenja je priporočljiva uporaba ščitnikov za kolena.

Glede izbora oblačil in jesensko obdobje naj bo v nahrbtniku prisotna vetrovka, rezervna funkcijska majica, tehnični pulover oz. jopa. Kljub vsemu pred turo preverite vremensko napoved in ob nizkih napovedanih temperaturah ne pozabite še na kak kos toplejših oblačil.

V nahrbtniku naj bo tudi kak sendvič, oreščki, kos sadja, energijska tablica oz. čokolada. Poleg prehrane ne pozabite tudi na hidracijo. Priporočjivo vsaj 1-1,5l tekočine.

Za dodatna okrepčila bo poskrbljeno v Taborniškem domu na Šiji.

Alkoholne pijače pred in med turo niso dovoljene!


Dodatno

S prijavo na turo udeleženec potrjuje, da se zavedata zahtevnosti ture, da izpolnjujete zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno udeležbo na turi. Vsak udeleženec je dolžan upoštevati navodila in napotke vodnikov na turi. Vsak prijavljen se ture udeleži na lastno odgovornost.

Udeleženci na turi, ki so člani PZS so nezgodno zavarovani preko veljavnega članstva v PZS.

V primeru slabe vremenske napovedi bo tura prestavljena na termin 25.10.2020. Prijavljeni na turo bodo o tem pravočasno obveščeni.

 

Vabljeni,

Jernej Šarkan, načelnik TKO PD Tržič