Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

STKP 27.ETAPA PLANINSKI DOM NA BOČU-GORIŠNICA

Marjan Jagodič - Jagoda, nedelja, 30. avgust 2020 ob 12:24

IZPITNA TURA TKV I –

 

Planinski dom na Boču – Gorišnica

 

DATUM:                               sobota, 12. 09. 2020

ZBOR:                                   Planinski dom na Boču, 8.30

ODHOD:                               09:00

TRAJANJE TURE:            6-8 ur

DOLŽINA:                           62 km

VZPON (skupaj):                 1600 skupnih višinskim metrov

NAJVIŠJA TOČKA:           807 m. n. v.

NAJNIŽJA TOČKA:          205 m. n. v. (parkirišče spodnje postaje pohorske vzpenjače)

PODLAGA:
                          makadam, asfalt, kolovoz, utrjena gozdna pot

ZAHTEVNOST:                  Kondicijsko srednje zahtevna tura, vzpon V2 , spust S2

OBVEZNA OPREMA:

  • Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem,
  • Kolesarska čelada, rokavice, zaščitna očala, primerna oblačila (rezervna / topla),
  • Rezervna zračnica (primerna kolesu), tlačilka, osnovno orodje za zamenjavo zračnice,
  • Dovolj tekočine in hrane za lastne potrebe,
  • Osebni dokument, planinska in zdravstvena izkaznica,
  • Denar za transport

 

 

KRATEK OPIS TURE:

Planinskega doma na Boču (STKP žig), ki stoji na prostrani planoti Na Ravni na zahodnem pobočju Boča, zraven cerkvice sv. Miklavža iz začetka 16. stoletja. Prvo skromno kočo je na vrhu Boča postavila in 18. septembra 1899 odprla Savinjska podružnica SPD. Od doma se podamo nekaj metrov po asfaltni cesti v smeri Kostrivnice. Pot nas vodi po makedamski cesti do lovskega doma, nato sledimo poti po južnem pobočji Plešivca, nato se spustimo do Ravnega Cerja ma asfaltno cesto do Ložnega, nato pa po gozdnem kolovozu do prelaza Brzika. Pot na s nekaj metrov pelje po asfaltni cesti proti smeri Rogatca,kjer se po nekaj metrih usmerimo levo proti Donački gori do Rudijevega doma pod Donačko goro (STKP –žig), ki stoji na Polajžarjevem travniku na Sedlu pod vrhom Donačke gore, ki je dobila ime po cerkvici sv. Donata, staro ime gore je Rogaška gora, ki se iz Rogaške Slatine vidi kot rog. Prvo kočo je tik pod vrhom zgradila Rogaška podružnica SPD iz Rogaške Slatine in jo odprla 26. maja 1929; leta 1943 je bila požgana, po vojni pa je niso obnovili. PD Sloga Rogatec je leta 1974 sklenilo, da bo zgradilo nov dom. Nadaljujemo pot proti Žetalam po gozdni cesti, ki poteka po nekdanji trasi gozdne železnice do prelaza Medgore, čez naselje Ćermožiše do glavne ceste Žetale – Rogatec. Čec Macelj do mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje (na srečo čez nadvoz), kjer prečkamo cesto Maribor – Zagreb. Sledijo še vzponi in spusti čez pobočje Brezove goore, v veliko Varnico, naselje Slatina, Mali Okič do Gradišča. Sledi še spust proti Dravi, ki jo prečkamo v bližini gradu Borl, skozi naselja Gajevci do Gorišnice, kjer si bomo ogledali Dominkovo domačijo (STKP –žig), ki velja za najstarejšo v celoti ohranjeno hišo, grajeno v panonskem stilu.Tura je primerna za zdrave odrasle osebe v dobri fizični kondiciji. Težavnost je ocenjena na srednje zahtevno, s srednje dolgimi spusti in vzponi.

Ne pozabite na STKP dnevnik: 3 žigi.

OBVEZNE PRIJAVE NA DOGODEK SPREJMI MIGIMIGI IZZIV! PREKOLESARIMO SLOVENSKO TURNO KOLESARSKO POT V ENEM DNEVU:

POVEZANA NA PRIJAVO: http://migimigi.si/stkp1dan/#prijava Kjer izberete etapo Planinski dom na Boču – Gorišnica. Po prijavi boš na e-poštni naslov od svojega vodnika (Marjan) prejel/a vse potrebne informacije, povezane z dogodkom.

MAX. ŠT. UDELEŽENCEV: 8 oseb, prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest

S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture ter da izpolnjujete zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno udeležbo na turi. Vsak udeleženec je dolžan upoštevati navodila in napotke vodij ture. Vsak udeleženec vozi na lastno odgovornost.

Člani PZS so nezgodno zavarovani preko veljavnega članstva v PZS, ostali si morajo nezgodno zavarovanje priskrbeti sami.

Tura je brezplačna.

V primeru slabe vremenske napovedi bo tura prestavljena. Prijavljeni udeleženci bodo pravočasno obveščeni po e-pošti in preko SMS.

VODNIK:      Izlet bom vodil kolesarski vodnik pripravnik v sodelovanju s kolesarskim vodnikom pripravnikom  in mentorstvom kolesarskega vodnika PZS:

-          Marjan Jagodič, pripravnik TKV I, PD Haloze (041 208 456, marjanjagodic@gmail.com)

MENTOR KTK PZS: Marjan Pučnik, vodnik TKV II

 Prijetno in zanimivo turo vam želim,

Marjan Jagodič