Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

STKP: 33. etapa – Poštarski dom pod Plešivcem – Koča na Narovskih ledinah (IZPITNA TURA TKV 1)

Tomaž Pritržnik - Pryks, petek, 28. avgust 2020 ob 13:56DATUM:
                      12.9.2020

ZBOR:                         Parkirišče pri poštarskem domu pod Plešivcem

ODHOD:                      09:00 – Poštarski dom pod Plešivcem

TRAJANJE TURE:      3-4 ure

PROFIL:
 


DOLŽINA: cca. 20 km

VZPON (skupaj): cca. 920 m. n. v.

NAJVIŠJA TOČKA: 1699 m. n. v. (vrh Uršlje gore)

NAJNIŽJA TOČKA: 805 m. n. v. (Parkirišče pri poštarskem domu pod Plešivcem)

PODLAGA: makadam, kolovoz, utrjena gozdna pot

ZAHTEVNOST: Kondicijsko srednje zahtevna tura, vzpon V2 (mestoma V4), spust S2 (mestoma S3)

OBVEZNA OPREMA:

  • Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem,
  • Kolesarska čelada, rokavice, zaščitna očala, primerna oblačila (rezervna / topla),
  • Rezervna zračnica (primerna kolesu), tlačilka, osnovno orodje za zamenjavo zračnice,
  • Dovolj tekočine in hrane za lastne potrebe,
  • Osebni dokument, planinska in zdravstvena izkaznica,


KRATEK OPIS TURE:

Tura je primerna za zdrave odrasle osebe v dobri fizični kondiciji. Težavnost je ocenjena na srednje zahtevno, s srednje dolgimi spusti in vzponi.

Štartamo s parkirišča pri poštarskem domu pod Plešivcem, kjer se bomo povzpeli do kmetije Lesnik. Od tukaj naprej se bomo hitro pozpeli proti planoti Vernerca, cesta je v prvem delu sicer dobro utrjena a je res zelo strma. V nadaljevanju se pot poravna in v rahlem klancu vije do kmetije Verneršek.

Od kmetije Vernšek se trasa nekoliko spusti in se po nekaj kilometrih priključi na makadamsko cesto, ki vodi iz doline proti parkirišču pod Uršljo goro, tukaj zavijete desno v blag klanec. Sledite cesti skozi gozd vse do Šisernikove kapele, ki stoji na vrhu Šisernikovih travnikov. Od tukaj se ponujajo čudoviti razgledi proti Šaleški dolini in sosednjim hribom (Smrekovec, Raduha, Golte, … ).

Pot nadaljujete mimo kapele ostro desno do parkirišča za avtomobile od tod naprej pa vas še čaka 2 km strmega vzpona do vrha Uršlje gore.

Po počitku se bomo počasi in pazljivo spustili nazaj do Šisernikove kapele kjer bomo nadaljevali spust po cesti mimo kmetije Narovnik vse do Koče na Naravskih Ledinah. Trasa se v tem delu večinoma spušča, nekaj malega pa je potrebno prevoziti tudi krajših klancev.

OBVEZNE PRIJAVE NA E-MAIL: tomaz.pritrznik@gmail.com  ali na povezavi https://migimigi.si/stkp1dan/

MAX. ŠT. UDELEŽENCEV: 8 oseb, prijave sprejemam do zapolnitve prostih mest

S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture ter da izpolnjujete zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno udeležbo na turi. Vsak udeleženec je dolžan upoštevati navodila in napotke vodij ture. Vsak udeleženec vozi na lastno odgovornost.

Člani PZS so nezgodno zavarovani preko veljavnega članstva v PZS, ostali si morajo nezgodno zavarovanje priskrbeti sami.

Tura je brezplačna

V primeru slabe vremenske napovedi bo tura prestavljena. Prijavljeni udeleženci bodo pravočasno obveščeni po E-pošti in preko SMS.

VODNIK: Tomaž Pritržnik, pripravnik TKV I

 

Prijetno turo vam želim,

Tomaž Pritržnik