Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

STKP: 40 etapa - Planinski dom na Kumu - Planinski dom na Jančah (IZPITNA TURA TKV I)

Andreja Butina Čalič, ponedeljek, 17. avgust 2020 ob 14:01

DATUM: sobota, 12.9.2020

 

ZBOR: Železniška postaja Ljubljana

 

ODHOD: 7:40  (oz. po voznem redu)

 

TRAJANJE TURE: 7-8 ur

 

DOLŽINA: 50 km

 

VZPON (skupaj): ~1500 vm

 

NAJVIŠJA TOČKA: 1220 mnv (Kum)

 

NAJNIŽJA TOČKA: 247 mnm (Šmartno pri Litiji)

 

PODLAGA: Makadam, asfalt, kolovoz, gozdna pot

 

ZAHTEVNOST: Kondicijsko zahtevna tura, vzpon V3 (na krajših odsekih V4), spust S3 (na krajših odsekih S4)

 

OBVEZNA OPREMA:

  • Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem.
  • Kolesarska čelada, rokavice, zaščitna očala, primerna oblačila (rezervna / topla).
  • Rezervna zračnica (primerna kolesu), tlačilka, osnovno orodje za zamenjavo zračnice.
  • Dovolj vode in hrane za lastne potrebe.
  • Osebni dokument, planinska in zdravstvena izkaznica.

 

KRATEK OPIS TURE:

Tura je primerna za zdrave odrasle osebe v dobri fizični kondiciji. Težavnost je ocenjena na srednje zahtevno, s srednje dolgimi spusti in vzponi.


Zbrali se bomo na Železniški postaji v Ljubljani in se z vlakom najprej peljali do Trbovelj, kjer se bomo z organiziranim prevozom povzpeli na vrh Kuma, kjer se dejansko začne tudi štart ture oz. 40. etape po STKP.


Od planinskega doma se spustimo dobra dva kilometra do makadamske ceste, ki pelje okrog vrha Kuma proti Ključevici, do kmetije Dolšek, od kmetije najprej pa se spustimo 50m po kolovozu navzdol, nato pa se rahlo povzpnemo okrog gozdnega grebena. Sledi kratek a mestoma strm spust v Mali Kum, vse do Podkuma, kjer po razgledni planoti kolesarimo v smeri Rtič ter Polšnika in nato navzgor v smeri Velike Preske.


Čez dober kilometer prikolesarimo v križišče na neizrazitem sedlu z lepim razgledom [tudi nazaj na Polšnik], kjer zapeljemo naravnost navzgor po makadamski cesti deloma skozi gozd, deloma po razgledni planoti v smeri Dolgega Brda in Bukovice pri Litiji, zatem pa se spustimo navzdol v dolino. Ko pripeljemo do glavne ceste pred Cerovco zavijemo levo v smeri Gabrovke in vozimo po njej približno 100m, nato pa zavijemo desno na makadamsko cesto in ji sledimo sprva navzgor skozi opuščeni kamnolom v vas Rodni Vrh, nato pa sledi še spust v Veliko Kostrevnico.


Po glavni cesti proti Litiji kmalu zagledamo smerokaz, ki nas usmeri levo proti Bogenšperku, kjer sledimo markacijam do gradu in nato do glavne asfaltne ceste, kateri sledimo desno navzdol do Šmartnega pri Litiji. Ko se pripeljemo do nove ceste s kolesarsko stezo, zavijemo levo na staro cesto v smeri lepo vidne, za Šmartno značilne cerkve. Nadaljujemo mimo cerkve in nato levo v smeri Besnice. Cesto za Besnico zapustimo v Zavrstniku ter zavijemo desno na makadamsko cesto, ki se kar strmo vzpne, vse dokler ne dosežemo grebena, kjer pridemo do velikega križišča. Tu izberemo cesto v levo, kamor nas tudi usmeri smerokaz za Janče. Markirani poti sledimo vse do doma na Jančah – večji del vozimo po gozdni cesti, zadnji del pa je asfaltiran. Pot se ves čas rahlo vzpenja. Pri planinskem domu na Jančah se STKP etapa konča, kjer si bomo privoščili zasluženo okrepčilo in počitek.


Iz Janč do Ljubljane bomo po dolini Besnice odkolesarili kar po glavni cesti, po dogovoru pa se v Ljubljano odpeljemo tudi z vlakom.


OBVEZNE PRIJAVE NA E-mail
: andreja.butina@gmail.com, najkasneje do vključno 10. 9. 2020 . O vseh detajlih glede starta ture boste pravočasno obveščeni na email. Info tudi na 051 825 072.


MAX. ŠT. UDELEŽENCEV: 8 oseb
, prijave sprejemam do zapolnitve prostih mest. Upošteva se vrstni red prijav.    

S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture ter da izpolnjujete zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno udeležbo na turi. Vsak udeleženec je dolžan upoštevati navodila in napotke vodje ture. Vsak udeleženec vozi na lastno odgovornost.


Člani PZS so nezgodno zavarovani preko veljavnega članstva v PZS, ostali si morajo nezgodno zavarovanje priskrbeti sami.


Tura je brezplačna, potrebno pa bo plačati prevoz z vlakom na relaciji Ljubljana – Trbovlje, cca 10 EUR/osebo (opcijsko).  Člani PZS imamo pri Slovenskih železnicah tudi popust v višini 30 %
https://ktk.pzs.si/novice.php?pid=13603.


V primeru slabe vremenske napovedi bo tura prestavljena. Prijavljeni udeleženci bodo pravočasno, vsaj 1 dan prej obveščeni po e-pošti in preko SMS .


VODNIK: Andreja Butina Čalič , pripravnik TKV I


POMOČNIK in MENOTR KTK PZS: Franci Razpet:                    


Prijetno in zanimivo turo vam želim,


Andreja Butina Čalič


Odgovori

Andreja Butina Čalič, četrtek, 27. avgust 2020 ob 12:21
Popravek:

Tura starta na Železni