Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Kolesarska izpitna tura (TKV1) na Blegoš iz Cerkljanske smeri

Gregor Mezek, ponedeljek, 16. september 2019 ob 10:57

Kolesarska tura Blegoš – izpitna tura za TKV1

Datum izvedbe:  sobota, 21. 9. 2019, zbor ob  8:45, odhod 9:00

Zbirno mesto: parkirišče pred gostiščem Bar lovec, Gorenji Novaki 28, Cerkno

Čas trajanja ture: 5 do 6 ur

Vodja ture: Gregor Mezek, pripravnik TKV1

Pomočnik: Marko Perko, TKV2

Mentor: Jaro Skantar, kolesarski vodnik PZS

Udeležba na turi je brezplačna, prijava je obvezna. Do zapolnitve prostih mest (8) sprejemam prijave na e-naslov: gregor.meze@gmail.com ali telefonsko številko 041/741-437.

 

TEHNIČNI PODATKI O TURI

Dolžina: 20 km

Skupna višinska razlika: 960 m

Najnižja točka: izhodišče Gorenji Novaki , 737 mnv

Najvišja točka: vrh Blegoša, 1560 mnv

Podlaga: asfalt, makadam, gozdna cesta, kolovoz, enoslednica

Težavnost: zahtevna tura, vzpon V4, spust S4.

 

OPREMA

Na turi je obvezna uporaba kolesarske čelade. Priporočljiva oprema: kolesarske rokavice, ščitniki za kolena, zaščitna očala, rezervna majica, anorak, komplet prve pomoči. S seboj imejte osebni dokument in zdravstveno izkaznico.

 

OBVEZNA TEHNIČNA OPREMA

Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem, rezervna zračnica ustrezne dimenzije, tlačilka ali kartuša CO2, orodje za menjavo zračnice.

 

HRANA IN PIJAČA

Lastna zaloga hrana iz pijače glede na vaše potrebe in trajanje ture. Na poti bomo imeli postanek v dveh oskrbovanih kočah, koči na Blegošu in Alpski Perli na Črnem vrhu.

 

OPIS POTI

 

S parkirišča pred Barom Lovec (737m) zavijemo desno in se po asfaltni cesti vzpnemo do zaselka v Gorenjih Novakih (860m), od koder levo prečimo do spodnje postaje žičnice Počivalo na smučišču SC Cerkno (930m). Nadaljujemo po  asfaltni cesti proti vrhu Črnega vrha (SC Cerkno) do odcepa pešpoti na Blegoš (1120m). Vzpon nadaljujemo po kolovoznih poteh do koče na Blegošu (1391m). Od koče se peš odpravimo na vrh Blegoša (1560m). Ob povratku sledi postanek v koči in spust do prvega razcepa poti (1315m), od kjer se po krajšem vzponu po razglednem grebenu spustimo nazaj do asfaltne ceste, ki vodi do vrha Črnega vrha. Po asfaltni cesti, v nadaljevanju kolovozni poti se vzpnemo do koče Alpska Perla, ki stoji na vrhu SC Cerkno (1300 m). Po postanku sledi spust po najlažji MTB progi v Bike park Cerkno z imenom Marjetica, ki se konča na spodnji postaji žičnice Počivalo. Nadaljujemo spust po vzdrževani enoslednici, ki se konča na izhodišču, pred Barom Lovec.

 

OPOMBE

Tura je kondicijsko zahtevna in primerna za dobro pripravljene, izkušene gorske kolesarje. S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture in da izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje.  Priporočljivo je urejeno nezgodno zavarovanje, oziroma članstvo v Planinski zvezi Slovenije.

Udeleženci vozijo na lastno odgovornost in so dolžni upoštevati navodila in odločitve vodje ture.

V primeru slabih vremenskih razmer bo tura prestavljena. O vseh podrobnostih in morebitnih spremembah boste udeleženci obveščeni po e-pošti najkasneje v petek, 20. 9. 2019 do 19:00.

 

Vljudno vabljeni!