Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Pošihtna MTB klasika na Sv. Jakob - Izpitna tura TKV 1

Marjan Moderc - Marjan, ponedeljek, 2. september 2019 ob 08:12

Datum: torek, 10. 9.  2019 ob 15:30

Zbirno mesto: Ljubljana Pržan, končna postaja LPP št. 7.  


Vodja ture: Marjan Moderc, pripravnik TKV1

Pomočnik: Marko Lavrič, pripravnik TKV1

Mentor: Atila Armentano, vodnik TKV2


TEHNIČNI PODATKI O TURI:

Trajanje ture: 4 - 5h

Skupna razdalja: 23 km

Najnižja točka: 335 m.n.v.

Najvišja točka: 806 m.n.v.

Skupno vzpona: 920 v.m.

Skupno spusta: 920 v.m.

Podlaga: vzpon večinoma po gozdnih cestah, spust večinoma po enoslednicah

Zahtevnost vzpona: V4, kratka mesta V5 - peš ob kolesu

Zahtevnost spusta: S4, kratka mesta S5 - peš ob kolesu


OPIS POTI:

S končne postaje LPP št. 7 na Pržanu se zapeljemo na grebensko gozdno vlako, ki nas bo v mestoma strmih odsekih pripeljala na Toško Čelo. Tu se priključimo na makadamsko cesto proti vasi Topol (Sv. Katarina). Vzpon si bomo občasno popestrili s krajšimi “bližnjicami” po enoslednicah. Najvišja točka ture bo Sv. Jakob nad Katarino, priljubljen izletniški vrh z eno najbolj prepoznavnih cerkvic v Sloveniji. Tam nas čaka zaslužena malica z razgledom na velik del Gorenjske in Notranjske. Sledi spust mimo cerkve Sv. Katarine na sedlo pod Jetrbenkom. Tam pustimo kolesa in se peš odpravimo na Jetrbenk, majhen, a strm razglednik nad Savsko kotlino. Ob povratku h kolesom nas čaka zabaven spust do Slavkovega doma na Golem Brdu, kjer bomo morali na nekaterih težjih odsekih sestopiti s kolesa. Zadnji del ture bo potekal po grebenu Šentviškega hriba. Kombinacija gozdnih vlak in idiličnih lokalnih enoslednic nas bo v precej razgibanem profilu vrnila na zbirno mesto. 


OBVEZNA OPREMA:

  • tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem, 

  • kolesarska čelada, 

  • rezervna zračnica, tlačilka, orodje za menjavo zračnice,

  • močna čelna svetilka,

  • osebni dokument in zdravstvena izkaznica,

  • lastna hrana in pijača.


OPOMBE:

Tura je tehnično in kondicijsko zahtevna, zato je primerna za izkušene in dobro pripravljene gorske kolesarje. Na turi je obvezna uporaba kolesarske čelade. Zaradi krajšega dneva je obvezna oprema tudi čelna svetilka. Priporočljivo je nezgodno zavarovanje oziroma članstvo v Planinski zvezi Slovenije. Izlet bosta vodila turni kolesarski vodnik pripravnik PZS in pomočnik. S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture in da izpolnjujete zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodij ture. 

V primeru zelo slabe napovedi tura odpade. O tem vas bomo obvestili po SMS ali e-pošti, najkasneje do nedelje,  8. 9. 2019 zvečer.

PRIJAVE:

Število udeležencev je omejeno na 8. Prijave do zapolnitve prostih mest na marjan.moderc@gmail.com ali na tel. 040 866 698. Upošteva se vrstni red prijav. Izlet je brezplačen.


Lep pozdrav,

Marjan Moderc