Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

OKOLI GROSUPLJA - IZPITNA TURA TKV I (Mare Lavrič)

Katja Arhar, petek, 27. september 2019 ob 09:37

Kombinirana turnokolesarsko - pohodniška tura


DATUM:                        sobota, 28.9.2019

ZBOR:                           Makadamsko parkirišče pred vasjo Dobje

ODHOD:                        9:00

TRAJANJE TURE:       4-5 ur

DOLŽINA:                     21 km

VZPON (skupaj):        ~600 vm

NAJVIŠJA TOČKA:      608 mnv (greben pri Debelem vrhu)

NAJNIŽJA TOČKA:      342 mnv (štartna točka)

PODLAGA:                   Makadam, asfalt, kolovoz, gozdna pot

ZAHTEVNOST:             Kondicijsko srednje zahtevna tura,                                                                                                vzpon V3 (na krajših odsekih V4), spust S3 (na krajših odsekih S4)

OBVEZNA OPREMA:

  • Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem
  • Kolesarska čelada, rokavice, zaščitna očala, primerna oblačila (rezervna / topla)
  • Rezervna zračnica (primerna kolesu), tlačilka, osnovno orodje za zamenjavo zračnice
  • Dovolj vode in hrane za lastne potrebe
  • Osebni dokument, planinska in zdravstvena izkaznica
  • Priporočam uporabo ščitnikov za kolena in komolce.

KRATEK OPIS TURE:

Tura je primerna za zdrave odrasle osebe v dobri fizični kondiciji. Težavnost je ocenjena na srednje zahtevno, s srednje dolgimi spusti in vzponi. 

Štartamo s parkirišča pred vasjo Dobje. Sledi daljši vzpon (cca 4 km) skozi travnike in gozdove proti Pancam. Tam pridemo na asfalt in po STKP  nadaljujemo skozi vas, sledi krajši spust. Nadaljujemo po Kostanjevi poti (STKP) do najvišje točke, kjer je lep razgled na ljubljansko kotlino z glavnim mestom. Tu se tudi pripravimo na glavni spust (odklep vzmetenja, spuščanje pritiska v pnevmatikah, ščitniki). Sledi lažji spust po makadamu proti začetku daljše enoslednice. Tam nas čaka lep spust, ki je mestoma izpostavljen, v zadnjem delu so narejene bande. Na koncu prečimo potok in pridemo na cesto, po kateri se po daljšem vzponu vrnemo na Pance in se do križišča peljemo po isti poti, po kateri smo prišli. Od križišča nadaljujemo po STKP proti Malemu Lipoglavu, kjer pri gasilskem domu zavijemo levo in se vzpnemo na kucelj na koncu vasi. Tam bomo imeli pavzo za malico. Nato sledi krajši spust po enoslednici do Zgornje Slivnice. Nadaljujemo po asfaltni cesti, kjer se kasneje odcepimo pod vznožje Magdalenske gore (504 mnv), na katero bomo opravili tudi pohodniški del ture. Nato si zopet nadenemo zaščitno opremo in sledi spust proti Hrastju. Od tam se vzpnemo v vas Perovo in spustimo do Dobskega jezera, kjer bo zaključek ture.

OBVEZNE PRIJAVE NA E-mail:   mare.lavric@gmail.com

MAX. ŠT. UDELEŽENCEV:            8 oseb, prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest       

S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture ter da izpolnjujete zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno udeležbo na turi. Vsak udeleženec je dolžan upoštevati navodila in napotke vodij ture. Vsak udeleženec vozi na lastno odgovornost.

Člani PZS so nezgodno zavarovani preko veljavnega članstva v PZS, ostali si morajo nezgodno zavarovanje priskrbeti sami.

Tura je brezplačna     

V primeru slabe vremenske napovedi bo tura prestavljena. Prijavljeni udeleženci bodo pravočasno obveščeni po E-pošti in preko SMS .

VODNIK:                         Mare Lavrič, pripravnik TKV I

POMOČNICA:                 Katja Arhar, vodnica TKV I

MENTOR KTK PZS:       Jaro Škantar

  

Prijetno in zanimivo turo vam želim,

Mare Lavrič