Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Kolesarska tura na Kurešček – izpitna tura za TKV1

, sobota, 24. avgust 2019 ob 11:28

Datum izvedbesobota, 31. 8. 2019, zbor ob 8.30, odhod 8.45

Zbirno mesto: asfaltno parkirišče pri gostilni Hram, Zabrv 22, Ig

Čas trajanja ture: 5 do 6 ur

Vodja ture: Milka Comino, pripravnica TKV1

Pomočnik: Katja Arhar, pripravnica TKV1

Mentor: Atila Armentano, vodnik TKV2

Udeležba na turi je brezplačna, obvezna prijava do zapolnitve prostih mest (8) na e-naslov: milkacomino@yahoo.com ali po telefonu 031/522-562. Upošteva se vrstni red prijav.

TEHNIČNI PODATKI O TURI

Dolžina: 33 km

Skupna višinska razlika: 720 m

Najnižja točka: izhodišče Ig, 290 mnv

Najvišja točka: vrh Kureščka, 826 mnv

Podlaga: asfalt, makadam, gozdna cesta, vlaka, kolovoz

Težavnost: srednje zahtevna tura, vzpon V4, spust S3.

OPREMA

Na turi je obvezna uporaba kolesarske čelade. Priporočljiva oprema: kolesarske rokavice, ščitniki za kolena, zaščitna očala, rezervna majica, anorak, sončna krema, repelent proti komarjem, komplet prve pomoči. S seboj imejte osebni document, planinsko in zdravstveno izkaznico.

OBVEZNA TEHNIČNA OPREMA

Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem, rezervna zračnica ustrezne dimenzije, tlačilka ali kartuša CO2, orodje za menjavo zračnice.

HRANA IN PIJAČA

Hrana iz nahrbtnika, med potjo bo na več lokacijah možno dotočiti vodo.

OPIS POTI

S parkirišča zavijemo desno, sledimo glavni cesti in po dobrih 500 m zavijemo desno na nekdanjo Grofovsko pot (Pot v Drago). Makadamska pot nas vodi v dolino Drage, kjer domuje sedem ribnikov, ki so bili leta 1986 razglašeni za naravni spomenik. Če bomo imeli srečo bomo videli želvo skledarico, čopastega ponirka in slišali petje številnih ptic.

Turo nadaljujemo po glavni cesti v smeri Pijave Gorice. Za mostom čez Želimeljščico, zavijemo desno na poljsko pot. V vasi Želimlje bodo lahko najbolj žejni dotočili vodo. Pot nadaljujemo ob potoku Želimljščica, cca. 9 km. Cesta se začenja počasi vzpenjati. Nadaljujemo po glavni cesti in na križišču zavijemo desno proti vasi Četež pri Turjaku. Čaka nas 2,5 kilometrski vzpon z 12 % naklonom. Na desni streni se razprostira čudovit pogled na Turjaški grad, opazovalnice na drevesih nas opozarjajo, da tukaj domujejo številne divje živali. 

Makadamska pot nas vodi v vas Zapotok, kjer na križišču zavijemo desno in sledimo tablam Zapotoške učne poti. Daljši postanek bomo naredili pri zeliščnem vrtu na jasi, kjer se nahajajo energetske točke megalitski krog. Žejni bodo lahko dotočili vodo pri Zapotoškem biseru – izviru pitne vode. Čaka nas še kakšnih 400 m zelo strmega vzpona po gozdni vlaki, ki ga bomo opravili peš ob kolesu oz. najbolj kondicijsko podkovani na kolesu.

Po strmem vzponu pridemo na gozdno jaso, kjer pustimo kolesa in se peš podamo do vrha Kureščka, kjer se nahaja cerkev Marije Kraljice miru. Cerkev je služila kot zavetišče pred napadalci, domačini so se vanjo zatekali, da so se zaščitili pred Turki. V času turških vpadov so na tem hribu kurili kresove in opozarjali na turško nevarnost. Od tod tudi izraz Kurešček. Izletna točka je izjemno priljubljena med pohodniki in romarji. V cerkvi, kot tudi v njeni okolici, naj bi radiestezisti zaznali pretoke močnih zemljskih energij, ki delujejo blagodejno na naše telo.

Po ogledu cerkve sledi krajši spust po makadamski cesti proti Dolenjemu Golu, kjer na križišču zavijemo levo, v smeri Golega. Turo nadaljujemo mimo cerkve Sv. Marjete na Golem, kjer nas čaka zanimiv spust po gozdni vlaki v vas Klado. V Kladi zavijemo desno v smeri Sarskega, kjer nas pričakajo čudoviti razgledi na Krim, Mokerc, Ljubljansko barje ter Kamniške in Savinjske Alpe. Nekaj kilometrski spust po glavni cesti nadaljujemo mimo vasi Sarsko, kjer na koncu vasi skrenemo levo na enoslednico. Po krajšem spustu prispemo do Velikega ribnika v dolini Drage. Pot nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas pripelje na glavno cesto v Dragi. Zavijemo levo in nadaljujemo turo čez most potoka Draščice, kjer zavijemo desno v smeri ribnika Rakovnik. Dobrih 300 m bomo opravili ob kolesu in se desno priključili na Grofovsko pot, ki nas privede do izhodišča.

OPOMBE

Tura je kondicijsko zahtevna in primerna za dobro pripravljene, izkušene gorske kolesarje. S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture in da izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje.  Priporočljivo je urejeno nezgodno zavarovanje, oziroma članstvo v Planinski zvezi Slovenije.

Tura bo vodena s strani turnokolesarske vodnice pripravnice in pomočnice TKV1 v sodelovanju s kolesarskim vodnikom PZS.

Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture.

V primeru slabih vremenskih razmer bo tura prestavljena. O vseh podrobnostih in morebitnih spremembah bodo prijavljeni udeleženci obveščeni po e-pošti najkasneje v petek, 30. 8. 2019 do 20. ure.

Vljudno vabljeni!