Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

KOLESARSKO POTEPANJE PO KOZJAKU NAD PESNICO - KOMBINIRANA TURNO KOLESARSKA TURA - IZPITNA TURA TKV1

Mitja Lorber - Kolesarski Potepuh, četrtek, 1. avgust 2019 ob 18:50

Lokacija dogodka: Kozjak nad Pesnico

Datum dogodka: Sobota, 14. 9. 2019

Ura pričetka: 09:00h

Trajanje ture: 4,5 ure

Začetna in končna točka ture:
Parkirišče pred Kulturnim domom v Kamnici (Vrbanska cesta 95, 2351 Kamnica)  (LOKACIJA)


PRIJAVA

Prijave na email naslov: mitja.lorber@lorbi.si

Podatki za prijavo: 

  • Ime in priimek,
  • email naslov,
  • telefonska številka. 

*Opozorilo: S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture ter da izpolnjujete zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno udeležbo na turi. Kot udeleženec se zavezujete upoštevanja navodila in napotke vodnikov. Vsak udeleženec vozi na lastno odgovornost. 


Vodenje ture:

Vodja ture: Mitja Lorber, pripravnik TKV1

Pomočnik: Vladimir Sabo, pripravnik TKV1

Mentor KTK PZS: Marjan Pučnik - Maac, TKV2

*Vodenje izpitne ture poteka pod nadzorom mentorja vodnika.

Cena: Tura je brezplačna.

Zavarovanje:
Člani PZS ste nezgodno zavarovani preko veljavnega članstva, preostali morate za nezgodno zavarovanje poskrbeti sami.

Max. št. udeležencev (brez vodnika in pomočnika): 8 oseb

*Prijava je možna le za polnoletne osebe. Prijave zbiramo do zapolnitve mest. Upošteva se vrstni red prijav. 

V primeru zelo slabe vremenske napovedi bo tura prestavljena, prijavljeni udeleženci bodo o tem pravočasno obveščeni.

Rezervni termin: 28. 9.2019

TEHNIČNE KARAKTERISTIKE

Dolžina ture: 32,4 km

Zahtevnost ture: Srednje zahtevna tura V3/S3, na določenih mestih V4/S4. Tura je primerna za zdrave odrasle osebe v dobri fizični kondiciji. 

*Glede na vaše morebitne zdravstvene težave, se o primernosti ture prej posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Max. nadmorska višina: 703 m, Tojzlov vrh

Min. nadmorska višina: 276 m

Skupni seštevek vzponov: 690 m

Vozna podlaga: asfalt, makadam, utrjena gozdna pot, kolovoz.

OBVEZNA OPREMA 

Gorsko kolo: 
Brezhibno gorsko kolo, lahko tudi električno gorsko kolo z dovolj zmogljivo baterijo. 

*Kolo mora obvezno imeti vsaj sprednje vzmetenje in profilirane pnevmatike. 

Zaščitna oprema:

 • Kolesarska čelada,
 • zaščitna očala, 
 • rokavice. 

Oprema za poravilo kolesa:

 • Rezervna zračnica primerna za vaše kolo, 
 • orodje za zamenjavo pnevmatike,
 • tlačilka.

Prva pomoč, zdravila in dokumenti:

 • Osnovni komplet prve pomoči, 
 • zdravstvena izkaznica, 
 • morebitna predpisana zdravila, 
 • osebni dokument, 
 • planinska izkaznica.


Hrana in pijača: 
 

Ustrezno količino tekočine in hrane, ki jo boste potrebovali na opisani turi, lahko prinesete s seboj ali pa si pred turo potrebno nabavite v Mercatorju, le nekaj metrov vstran od zbirnega mesta v Kamnici. Okrepčali in osvežili se bomo lahko tudi na večih turističnih kmetijah ob poti.

Ostalo: 
Kolesarski nahrbtnik v katerem naj bo anorak in rezervna suha oblačila.

*Opozorilo: Pridržujemo si pravico, da udeležence z nepopolno opremo zaradi varnosti zavrnemo. 


OPIS TURE

Turo bomo pričeli na parkirišču pred kulturnim domom v Kamnici z vožnjo po kolesarski stezi proti Bresternici s panoramskim postankom ob Mariborskem Jezeru (Sidro) na Dravi

Iz Bresternice bomo zavili na asfaltirano cesto proti Gaju, sledil bo 9 km vzpon po dolini ob prelepem Bresterniškem potoku. Kolesarili bomo po neprometni cesti, ves čas  bomo lahko občudovali gozd in bili obdani z zeleno naravo. 

Ob poti na Gaj si bomo na Šoberju lahko bidone napolnili s hladno izvirsko vodo (3). Malo naprej, pod lovskim domom nas bo pričakal slikovit večji travnik in z malo sreče bomo opazovali kragulje, ki ga običajno vztrajno preletavajo in iščejo plen

Nadaljevali bomo mimo zapuščenega mlina, kjer nas bo čakal še zadnji malce težji 1,5 km dolg vzpon (14%, nekje V3) pred postankom na turistični kmetiji Koren-Korošec . Tukaj si bomo vzeli vsaj 30 minut časa, da se malce okrepčamo in spočijemo, napolnimo bidone ter uživamo v panoramskem razgledu. Na kmetiji ponujajo odlične domače narezke, gibanice in še kaj, če bi morda bili preveč  lačni.

Po počitku sledi 1,7 km vzpona do Planinskega doma Obrtnik na Tojzlovem vrhu (zaprto, iščejo najemnika). Tukaj bomo pustili kolesa in se po označeni planinski poti odpravili na vrh, ki je oddaljen le slabih 200 m. Ker je vrh poraščen z gozdom, žal od tukaj ne bo razgleda, bomo pa lahko na jasi obiskali spomenik NOB. Prispeli bomo na najvišjo točko naše ture in sicer Tojzlov Vrh (703 m). Po isti poti se bomo sprehodili nazaj do koles in začeli 5 km spust proti Perkovi grabi. 

Najprej se bomo 500m  vračali po isti asfaltirani cesti, nato pa zavili na makadamsko gozdno cesto. Spust S3  bomo nadaljevali po utrjeni gozdni makadamski cesti, zadnji del (cca. 500 m) pred križiščem je asfaltiran. Spustili se bomo do nadmorske višine 350 m, od tukaj se začne vzpon na Urban. Do tenis igrišča Log bomo vozili ves čas ob potoku po mistčni Perkovi grabi, najprej 2 km po asfaltirani cesti, nato pa 1,5 km po utrjeni gozdni makadamski cesti. Pri tenis igrišču Log bomo zavili desno na gozdno cesto, na določenih mestih je kak večji kamen. Razdaljo 350 m bomo premagali na ali ob kolesih (vzpon V4). Pred nami bo le še 1 km utrjene makadamske ceste ter 2,5 km asfaltirane ceste (krajši spust S2 in vzpon v3).

Zadnjih 200 m strme asfaltirane ceste  do cerkve in razgledne točke (vzpon V4) bomo zmogli na ali po vsej verjetnosti ob kolesih.

Na vrhu Urbana (596 m) je cerkev Sv. Urban, pokopališče in gostišče ter prekrasen razgled na skoraj vse strani (Pohorje, Maribor, Avstrija …). Tukaj se bomo ob čudoviti panorami malce spočili in si v bližnjem gostišču po potrebi napolnili bidone. Sledil bo 5 km spust proti Kamnici. Najprej 700 m do kmetije Bobič, travnato-makadamski kolovoz, naprej asfaltirana cesta po Kamniški grabi do centra in naprej do parkirišča v Kamnici. Konec ture in slovo.

Lep kolesarski pozdrav,

Mitja Lorber, TKV1 pripravnik