Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Kolesarska tura Dražgoška gora - izpitna tura TKV1

Jure Kavčič, torek, 30. julij 2019 ob 09:49

Vodena kolesarska tura Dražgoška gora - izpitna tura TKV1                                                                                                                                                  

Datum ture: 3.8.2019 ob 8:30 uri

Zbirno mesto: Javno parkirišče nasproti pošte v Železnikih. Zbor ob 8:15, odhod 8:30

Trajanje ture: 3,5 do 4 ure

Vodenje ture: Jure Kavčič pripravnik TKV1 tel.: 031 665 672 mail: jure.kavcic@gmail.com

Pomočnik: Uroš Lenkič, pripravnik TKV1

Mentor turno kolesarski vodnik PZS: Blaž Šmid

 

Maksimalno število udeležencev 8. Prijave sprejemam do zapolnitve mest.

Prijave na telefon 031 665 672 oz. mail: jure.kavcic@gmail.com Ob prijavi potrebno navesti kontaktne podatke. Osebe, ki niso polnoletne in so fizično sposobne opraviti turo morajo biti v spremstvu starša oz. skrbnika. Tura se v primeru slabega vremena odpove oz. prestavi. Obvestilo na SMS dan pred turo. Tura je srednje zahtevna in zahteva kondicijsko solidno pripravljenega kolesarja, ki je tudi dovolj tehnično podkovan za spust. S prijavo jamčite, da izpolnjujete zahteve in ste zdravi.

Podatki o turi:

Dolžina: 26km

Višinska razlika: 950m

Pot: asfaltna cesta, makadam, gozdna pot, vlaka, stara konjska pot.

Zahtevnost ture: vzponi V3 mestoma V4, Spusti S3, del spusta S4.

Obvezna osebna oprema: Veliko dobre volje, Kolesarska čelada, kolesarske rokavice, nahrbtnik, kolesarska obutev, po želji tudi ščitniki za kolena, rezervna zračnica.

Obvezna tehnična oprema: Brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami, vsaj sprednjim vzmetenjem in hidravličnimi disk zavorami.

Hrana in pijača:  Iz nahrbtnika. Možnost dotočiti vodo na 10. Kilometru ture. Naprej teh možnosti ni več. V nahrbtnih vsaj dve energijski tablici, ker je tura dolga s precej metri vzpona.

Opis poti:Zbirno mesto na javnem parkirišču nasproti Pošte železniki. Odpravimo se po asfaltni cesti, prosti Rudnem, kjer krenemo levo smer Bohinjska Bistrica. Asfaltna cesta se nadaljuje še 4mk vzpona, nato preidemo na makadamsko pot. Na 10. Kilometru je izvir s pitno vodo. Po 11km vožnje navkreber pridemo na Rastovko (1122) se spustimo 200 m v smeri Bohinjske Bistrice in na križišču zavijemo po srednji cesti desno navkreber. Sorazmerno lepa makadamska pot nas vodi po obronkih Dražgoške gore. Vmes nas pripelje na 15,5km do spominskega obeležja »Pavelnovega premza« (dostop cca 100m peš). Nadaljujemo na razgledno točko Vratni rob. Od tu je vzpona samo se 50 višinskih metrov do najvišje točke (1320) na 17,2km. Sledi 3km spusta po makadamski cesti. Ob vznožju spusta zavijemo desno na planinsko pot, ki vodi iz Vodiške planine na planino Kališnik, od kjer se spustimo na vzletišče padalcev, kjer je v preteklosti tudi stal premz (1200), 22km, o katerem danes žal ni več sledu. Tam se peš povzpnemo k razgledni točki in si malo odpočijemo pred spustom v dolino. Pot nadaljujemo po makadamski poti cca 500m, ko zavijemo desno na staro konjsko pot po spustu S3 mestoma S4 do Dražgoš. Iz Dražgoš se po poljskih poteh in vlakah spustimo nazaj na rudno in še 2km po asfaltni cesti nazaj do izhodišča pred Pošto v Železnikih.

Lepo vabljeni, pripravnik TKV1: Jure Kavčič