Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Planine pod Košuto - ODPOVEDANA!

Matjaž Šerkezi - Šerki, četrtek, 11. julij 2019 ob 22:39

12. 7. 2019 - Spoštovani, zaradi slabega vremena in napovedanih neviht je tura odpovedana in prestavljena na naslednji datum o katerem vas bomo obvestili. Hvala za razumevanje in lep planinski pozdrav, Matjaž Šerkezi

Ena najlepših in najbolj razglednih kolesarskih tur na Gorenjskem je speljana skozi senčne gozdove in čez travnate terene v vznožju južnega pobočja Košute, najdaljše slovenske gore.

Kdaj: 13. julija 2019

Zborno mesto in točen čas bosta sporočena prijavljenim.

Trajanje: 4 do 5 ur
Dolžina: 40 km
Najvišja točka: nad Planino Šija 1555 m (1250 m vzpona)

Težavnost: vzpon V3, spust S3.

Podlaga: 2,34 km asfalt, 14,8 km utrjen makadam, 22,4 km kolovoz

Obvezna oprema:

  • tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem,
  • kolesarska čelada, rokavice, očala, primerna oblačila (rezervna in topla),
  • rezervna zračnica primerna kolesu, tlačilka,
  • zadostna količina hrane in pijače,
  • članstvo v PZS za leto 2019,
  • smeh in dobra volja.

Hrana in pijača: iz nahrbtnika. V koči na Kofcah možno dotočiti tekočino in kupiti hrano.

Opomba: izlet bosta vodila turno kolesarski vodnik pripravnik Matjaž Šerkezi in pomočnik TKV1 Simon Berlec v sodelovanju s kolesarskim vodnikom PZS, Gašperjem Vencem.

Prijave in informacije: Prijave so obvezne do zapolnitve prostih mest (20), na naslednji povezavi: https://forms.gle/Jv4bzHZ4ENsjx32R7 do petka, 12. 07. 2019, do 17. ure. S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje.

Za prevoz in stroške poskrbi vsak sam. Tura je brezplačna za udeležence.

Dodatne informacije na e-naslov: matjaz@serkezi.si

Potek: Tržič–Jelendol–Medvodje–Košutnik–planina Pungrat–planina Šija–planina Kofce–Ravne–Jelendol–Tržič

Opis poti: Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom …)

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu nadaljujemo naravnost skozi Dovžanovo sotesko, kjer se začnemo vzpenjati proti Dolini. Iz Doline do Jelendola se pot prijetno izravna in poteka v hladu ob Tržiški Bistrici. Pod Bornovo graščino v Jelendolu nadaljujemo desno, makadam nas vodi po dolini proti Medvodju, kjer zavijemo levo in se vzpnemo proti Košutniku. Pri mali HE zavijemo levo proti Šiji, po krajšem položnem delu sledi strm vzpon in nato prijeten del ceste po gozdu do odcepa za Pungrat/Šijo. Zavijemo desno in po kilometru in pol pribrcamo do slikovite planine Pungrat, kjer se poleti lahko okrepčamo. Ko po cesti nadaljujemo proti Šiji, kmalu dosežemo najvišjo točko ture, daljši postanek si privoščimo v Taborniškem domu Šija. Vlaka nas vodi prek planine Ilovica proti Kofcam, kjer prav tako z veseljem poskrbijo za lačne in žejne. Spust se začne pod planinskim domom na Kofcah naravnost navzdol v proti Ravnem. Na dnu vlake zavijemo levo na gozdno cesto, po kateri peljemo mimo odcepa za Kal vse do križišča z gozdno cesto, ki pelje proti Šiji. Zavijemo desno in se spustimo proti Jelendolu – zaključimo s spustom skozi Dovžanovo sotesko proti Tržiču.

Zemljevidi:

  • Karavanke – osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS
Rezultat iskanja slik za pd kamnik

Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture. V primeru slabih vremenskih razmer bo tura prestavljena, vsi prijavljeni bodo o tem obveščeni. Vodnik si pridržuje pravico, da udeleženca na začetku ture zavrne zaradi neprimerne opreme. 

Vir: Tržič – Razkošje poti. Izberi svojo.