Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Čez Poljanske griče - izpitna tura TKV1

Nejc Pajer - eskiker, nedelja, 7. julij 2019 ob 21:49

VODENA KOLESARSKA TURA – izpitna tura TKV1

ČEZ POLJANSKE GRIČE

 

Datum: 13.7. 2019

Zbirno mesto: parkirišče pod Sokolskim domom v Gorenji vasi (Poljanska cesta 87), ob 8:30 

Trajanje ture: 4h

Vodja ture: Nejc Pajer ; pripravnik TKV1;

Pomočnica: Aleksandra Radosavac (turno kolesarski vodnik 1)

Mentor KTK PZS: 

Max število oseb: 8

 

Izlet je brezplačen. Prijave do zapolnitve prostih mest na eskiker@gmail.com

 

TEHNIČNI PODATKI O TURI:  

Skupna razdalja:  28 km    

Najnižja višina: 388 m

Najvišja višina: 1026 m

Skupno vzpona: 740 m

Skupno spusta: 740 m

Podlaga: asfalt, makadam, utrjena gozdna pot, vlaka

Zahtevnost: srednje težka 

Zahtevnost vzpona: V3

Zahtevnost spusta:  S3 (mestoma S4)

 

OPREMA:

Na turi je obvezna uporaba kolesarske čelade, zaželena je tudi uporaba kolesarskih rokavic in ščitnikov za noge.  S seboj imejte osebni dokument in zdravstveno izkaznico. 

 

 OBVEZNA TEHNIČNA OPREMA:

Tehnično brezhibno  gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem, rezervna zračnica, tlačilka ali CO2 kartuša, orodje za menjavo zračnice.

 

HRANA IN PIJAČA:

Lastna zaloga hrane in pijače glede na vaše potrebe in trajanje ture.

 

OPIS POTI:

Štartamo s parkirišča pod Sokolskim domom v Gorenji vasi, skozi vas se po asfaltni cesti peljemo mimo osnovne šole Ivana Tavčarja in nadaljujemo proti Dolenji Dobravi.  Na Dobravi zavijemo desno proti Todražu, kjer bomo kolesarili mimo rudnika urana Žirovski vrh. Pot nadaljujemo proti Bačnam in po 1,5 km zavijemo levo v dokaj strm asfaltni klanec.

Po 1,5 km, ko se začne makadam, na dvorišču zapuščene hiše zavijemo desno proti Vinharjam. Ko pridemo iz gozda se nam prikaže čudovit razgled, katerih je tekom celotne ture ogromno. Pripeljemo se mimo turistične kmetije Ljubica in mimo nje nadaljujemo proti vasi Kremenik, kjer na križišču pri kapelici izberemo pot proti Pasji ravni. Dobre 3 km sledimo prednostnim cestam, da pridemo na višino 972m kjer je vrh asfaltne ceste, s katere zavijemo levo na enoslednico proti vremenskemu radarju Pasja ravan. Čez 500m pridemo na makadam, po katerem nadaljujemo do vrha Pasje ravni (1026m).

Spust pričnemo z vračanjem po isti poti nazaj, približno 400m, nato pa zavijemo desno na gozdno vlako katera prečka makadamsko cesto in se kasneje spremeni v kolovoz. Ko pridemo iz gozda se pred nami odpre krasen razgled na cerkev Žalostne Matere Božje na Bukovem vrhu. Pot nadaljujemo po kolovozu do kmetije pod cerkvijo, mimo katere se povzpnemo do cerkve.

Od cerkve se vrnemo nazaj do kmetije in zavijemo desno na makadam, ki se lepo spušča proti dolini, do Hotovlje in naprej v Poljane. V Poljanah se peljemo mimo cerkve svetega Martina, naprej po makadamu do Žabje vasi, kjer pred mostom zavijemo levo in nadaljujemo proti Dolenji Dobravi, od tam pa nazaj po glavni cesti do Gorenje vasi.

OPOMBE: 

Priporočljivo je nezgodno zavarovanje, oziroma članstvo v Planinski zvezi Slovenije. Izlet bosta vodila kolesarski vodnik pripravnik in pomočnik v sodelovanju s kolesarskim vodnikom PZS. 

S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture in da izpolnjujete zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. 

Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodij ture. 

V primeru zelo slabe napovedi tura odpade. O tem vas bomo obvestili po SMS ali e-pošti, najkasneje v petek, 12.7.2019.