Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

V osrčju Bele krajine - izpitna tura TKV 1

Rok Simcic - simče, sobota, 20. april 2019 ob 14:06

V osrčju Bele Krajine- izpitna tura za TKV I

 

KDAJ : 27.04.2019 - SOBOTA

ZBORNa parkirišču pri piceriji »BOŠTI«(https://maps.app.goo.gl/Dnnvw) iz ČRNOMLJA v smeri Vinice(mejni prehod z Hrvaško) cca 3,7 km, ob 9: 15. Odhod predviden 9:30 do 9:45.

TRAJANJE:  4-5 UR

DOLŽINA: cca 40 km

NAJVIŠJA TOČKA: 433 m

PODLAGA: asfalt 10%, makadam 70 %, kolovoz 10 %, utrjena pot 10 %

TEŽAVNOST: kondicijsko zahtevna tura, vzpon V4, spust S4

SKUPNA TEŽAVNOST: 4 - težka

 

OBVEZNA OPREMA:

  • tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem
  • kolesarska čelada, rokavice, očala, primerna oblačila (rezervna/topla)
  • rezervna zračnica primerna kolesu, tlačilka
  • zadostna količina hrane in pijače

 HRANA IN PIJAČA: možno bo dotočiti pijačo vmes med potjo, hrana iz nahrbtnika.

 KRATEK OPIS:

Na začetku je asfaltna pot približno 3 km. Iz parkirišča zavijemo na glavno cesto in nato v vas TANČA GORA. Tam se dvignemo v vas in nato preidemo na makadamsko podlago. Tu je tudi najzahtevnejši vzpon, na katerem se dvignemo na višino 430 m nad morjem. Sledi spust do vasi Zapudje, kjer si ogledamo Zapujski kal in uživamo v lepem pogledu na Belo krajino. Iz Zapudja nadaljujemo s spustom do vasi Dolenji Suhor. Prečkamo glavno cesto in nadaljujemo po utrjeni poljski poti proti vasi Hrast pri Vinici. Tam si ogledamo največji vaški kal v Beli krajini. Pot nadaljujemo po delu lokalne ceste proti Bojancem. Nato zavijemo desno na makadam v smeri proti Žežlju.

Pridemo do lovskega doma, kjer je daljši postanek, med postankom pa uživamo v pogledu na najdaljšo slovensko riviero, reko Kolpo. Spustimo se v Vinico, kjer vidimo tudi rojstno hišo Otona Župančiča. Pot nadaljujemo do Perudine in v Hrastu pri Vinici sklenemo pentljo. Nato nadaljujemo po t.i. Župančičevi poti preko Belčjega Vrha ter skozi del Krajinskega parka Lahinja do Dragatuša. Od tam nas do izhodišča vodijo makadamske poti in kolovozi skozi značilno kulturno krajino.

 OPOMBE: izlet bosta vodila kolesarski vodnik pripravnik in pomočnik TKV1 v sodelovanju s kolesarskim vodnikom PZS.

 

PRIJAVE IN INFORMACIJE:

 Prijave so obvezne do zapolnitve prostih mest (8), na e-naslov: rok.simce@gmail.com ali po telefonu 040-561718, do petka, 26.04.2019,
do 12. ure. S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje.

Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture. V primeru slabih vremenskih razmer bo tura prestavljena, vsi prijavljeni bodo obveščeni.

 

Lep kolesarski pozdrav!

Rok Simčič, pripravnik TKV 1