Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Trdinov vrh in Laška pot - izpitna tura TKV 1

Aljaž Šterk - zajla, ponedeljek, 18. marec 2019 ob 17:41

Datum in ura: sobota 6.4.2019, zbor ob 10:00

Zborno mesto: manjše parkirišče ob igrišču nad Cerovim Logom, točna lokacija: https://goo.gl/maps/SxxiFxVzAoL2
Trajanje ture: cca 5h
Vodja ture: Aljaž Šterk, pripravnik TKV1; tel.: 031 381 120
Pomočnik: Mitja Kristan
Mentor: Franci Razpet

Udeležba na turi je brezplačna, obvezna je predhodna prijava. Prijave do zapolnitve prostih mest (8) na: aljaz.sterk@gmail.com, oziroma na 031 381 120.

TEHNIČNI PODATKI O TURI
Skupna razdalja:  cca 23 km
Skupna višinska razlika: cca 1000 m
Najnižja točka: izhodišče, Cerov Log, 268 mnv
Najvišja točka: Trdinov vrh, 1178 mnv
Podlaga: asfalt (7%), makadam (68%), vlaka in kolovoz (7%), utrjena pot (18%)
Skupna težavnost: 4 - težka
Zahtevnost: V4 / S4 (kratka mesta S5)

OPREMA
Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami ter polnim zmetenjem (predlog). Rezervna zračnica ustrezne velikosti, tlačilka ali CO2 bombica, set nujnega orodja, mini komplet prve pomoči. Priporočam dodatno suho majico (oz. perilo), jopico ter anorak za primer dežja. Obvezna je uporaba kolesarske čelade, priporočljive so kolesarske rokavice, zaščitna očala ter ščitniki na spustu. Zaradi bližine državne meje imejte s seboj veljaven osebni dokument in zdravstveno izkaznico.

HRANA IN PIJAČA
S seboj vzemite zadostno količino hrane in pijače glede na trajanje ture in vaše potrebe. Nakup hrane in pijače bo sicer možen ob postanku na vzponu pri Domu na Miklavžu (na 960 mnv).

OPIS POTI
Začetek poteka po asfaltirani cesti ter mimo kamnoloma Cerov Log, kjer  podlaga preide v makadam. Od tu v zložnem vzponu sledimo glavni makadamski cesti do križišča pri Krvavem kamnu (9km, višina 920 mnv). Tam se odcepimo na makadam skrajno levo (smer Sv. Miklavž) in čez 1 km prispemo do Doma na Miklavžu. Po kratki pavzi se vrnemo do križišča pri Krvavem kamnu, kjer sledimo smerokazom za Trdinov vrh. Pred nami je še cca 280 vm vzpona po makadamski cesti, ki poteka po trasi STKP do najvišje točke izleta - Trdinovega vrha.
Spust v prvem delu poteka po trasi STKP; preči travnike na mejnem grebenu proti vzhodu ter čez čas preide v vlako, ki nas pripelje na obmejno makadamsko cesto. Nekaj časa nadaljujemo po makadamski cesti dokler na levi strani ne zagledamo večjega travnika, kjer zavijemo levo na kolovoz (na tem mestu zapustimo traso STKP). Tu je pričetek Laške poti. Pot se zložno spušča ob in po grebenu ter je na mestih rahlo izpostavljena. V spodnjem delu pot preide v ovinkasto vlako, ki nas pripelje na travnik nad značilnimi dolenjskimi zidanicami. Med vinogradi se po delno makadamu delno asfaltu vrnemo do izhodišča.

OPOMBE
Tura je kondicijsko zahtevna. S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture in da izpolnjujete zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Priporočljivo je nezgodno zavarovanje. Izlet bosta vodila kolesarski vodnik pripravnik in pomočnik TKV1 v sodelovanju s kolesarskim vodnikom PZS. Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture.

O morebitnih spremembah ali odpovedi ture (npr. zaradi slabe vremenske napovedi), boste prijavljeni udeleženci obveščeni najkasneje v petek 5.4.2019 preko e-pošte ali SMS-a.

Lep kolesarski pozdrav!
Aljaž Šterk, pripravnik TKV 1

Odgovori

Jože Rovan - Joc53, četrtek, 21. marec 2019 ob 11:28
Aljaž,

to bo sila lepa tura, zelo razgledna, spust po Vlaški poti pa je za vse prste obliznit. Napisal sem po Vlaški poti, ne po Laški. Tam čez Gorjance niso hodili Lahi (Italijani), ampak Vlahi. Vem, na nekaterih kartah piše Laška, toda na DTK5, najbolj podrobni karti tega območja, je napisano pravilno, torej Vlaška.
Aljaž Šterk - zajla, četrtek, 21. marec 2019 ob 18:23
Ja res, je (zgodovinsko) pravilno bi bilo Vlaška pot, se popravljam mežik
Aljaž Šterk - zajla, nedelja, 31. marec 2019 ob 14:01
SPREMEMBA:
Dom na Miklavžu žal ne obratuje, zato na turi ne bo možno dokupiti hrane in/ali pijače. Udeleženci imejte seboj celotno količino hrane in pijače, ki jo boste potrebovali.

Aljaž Šterk - zajla, sreda, 3. april 2019 ob 17:40
Sporočam, da so vsa mesta zasedena.
LP,a