Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

"Tour de Dol pri Ljubljani" - izpitna tura TKV1

Kristjan Vreček - Kikson, ponedeljek, 5. november 2018 ob 19:08

KDAJ: sobota, 10. 11. 2018 

ZBOR: parkirišče pred trgovino Mercator v Dolu (Dol pri Ljubljani 1B) ob 10.00, planiran povratek okoli 14.00.

DOLŽINA:  27km
VIŠINSKA RAZLIKA: cca 800 m
NAJVIŠJA TOČKA: Murovica (743 m)
TEŽAVNOST: srednje zahtevna tura, vzpon V4 (mestoma V5), spust S3 (mestoma S4) 

PODLAGA: asfalt, makadam, vlaka, utrjena gozdna pot 

OPREMA: 
- tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem,
- čelada, rokavice, očala, 
- anorak, dodano suho perilo,
- hrana in pijača iz nahrbtnika,
- rezervna zračnica, tlačilka, orodje, komplet za krpanje zračnic, osebni komplet PP
- osebni dokument, zdravstvena izkaznica

HRANA IN PIJAČA:

Lastna zaloga hrane in pijače glede na vaše potrebe in trajanje ture. Nakup dodatne hrane in pijače bo na turi možen v Mercatorju v Senožetah, ko gremo mimo.

Ko pridemo na Sveto trojico bomo imeli večji odmor.

OPIS POTI:

Dol – Dolsko – Laze – Jevnica – Senožeti – Velika Vas – Križevska Vas – Murovica – Sv. Trojica – Oklo - Vinje – Korant - Dol

Zbirno mesto je na parkirišču pred Mercatorjem v Dolu. Tam bomo s turo tudi začeli. Najprej nas čaka ogrevanje po asfaltirani cesti mimo graščine in Erbergovih paviljonov do vasi Kleče(1.5km) kjer bomo pri kapelici ob cesti zavili desno na makedamsko pot in vseskozi držali leve smeri. Ta del poti je med polji in njivami in vodi do mostu čez reko Savo v vasi Dolsko. Tam se priključimo nazaj na asfaltirano pot in se držimo smeri Laze – Jevnica (5km). V Jevnici zavijemo levo čez reko Savo proti Senožetim kjer bomo prečkali magistralno cesto Ljubljana – Litija (krožišče) in nato v prvem križišču zavili desno. Po 100m bomo zavili levo kjer pridemo do asfaltnega vzpona (V4) in se držimo smeri za Veliko vas (510mnv).
Tam bomo zavili levo, in se povzpeli mimo lepe lovske opazovalnice proti Križevski vasi (550mnv) vse do cerkve nad vasjo (13km).Od cerkve naprej nas čaka makedamski vzpon, ki se potem priključi na gozdno cesto na levi strani, ki vodi (V5) proti Murovici (743mnv).  Tu smo pozorni na prvo »T« križišče kjer zavijemo levo in se nato spet držimo glavne poti (leve). Ko prispemo do križišča s tablami, gremo desno in po 50m pridemo do strmega vzpona, ki ga prepešačimo. Par minut višje je vrh Murovice (743mnv) (17km). To bo tudi najvišja točka tega izleta. 
Od tod sledi spust (s4), ki načeloma ni težaven a vsebuje elemente skal in zato previdnost ne bo odveč, sploh, če bo mokro. Pri spustu se držimo glavne markirane poti (vodi bolj v levo), ko pa na koncu prideš do »Y« razpotja pa izbereš desno smer, ki te pripelje do asfaltne poti. Tu bo tudi »mejni prehod« v občino Domžale od tod pa bomo šibali proti Sveti Trojici (486mnv). Na poti do svete trojice bomo s ceste zavili levo na gozdno pot mimo ostankov gradu Koprivnik in grajskega vodnjaka. Z vrha ruševin sledi še en zelo kratek spust (s4), potem pa se držimo desnih poti (na obeh Y razpotjih) in pridemo do Sv. Trojice (20km) (pri makedamski poti zavijemo levo proti opazovalnici). Tam nas čaka lepo travnato pobočje in krasen razgled (Kamniško Savinjske Alpe, Lukovica, Moravče) privoščili pa si bomo tudi večji postanek za pijačo in jedačo. 

Od Svete trojice nadaljujemo pot proti Oklem. Pot nadaljujemo naprej po isti makedamski poti po kateri smo prišli gor in, ko se začnemo spuščati bo po prvem levem ovinku ožja pot, ki vodi v gozd (zraven žive meje). Sledi nezahteven spust S4, ki traja kakšnih 300m in prideš do razpotja pri Jezusovem križu. Tu so štiri smeri in izberemo drugo desno (iz naše perspektive). 
Ko se spustimo po tej izbrani gozdni potki navzdol samo sledimo glavni poti in se držimo leve. Nato pridemo do mini »T« križišča in gremo spet levo. Od tod samo sledimo glavni poti (vse označeno s Knafeljčevimi markacijami). Prišli bomo do malce težjega a kratkega vzpona, ki se bo priključil na širšo gozdno pot kjer zavijemo levo in po cca 200m prispemo na travnato jaso na Oklem (22km), ki nas pripelje do spomenika iz časov Tita. Od tam se spustimo po glavnem kolovozu in pridemo do rahlo odprte čistine in sledimo glavni poti, ki se malce vzpenja nato pa preide v kratek spust (S3) ta pa vodi vse do asfalta v vasi Vinje
Na asfaltu se spustimo levo v dolino, pri tem pa pazimo, da pri prvi kapelici (zraven ostrega levega ovinka) nadaljujemo pot po makedamski cesti ob robu pašnika v kotanji naravnost proti gozdu. Ob vstopu v gozd sledimo glavni poti, ki nas vodi mimo kapelice do razpotja. Tam zavijemo desno proti Korantu in se po ravninskem delu pripeljemo do Žlebiča kje nadaljujemo desno v smeri Ajdovščina. Na naši levi se bo počasi že videl vrh Ajdovščine. Ob spustu bomo pozorni le še pri razcepu tik pred Korantom, kjer je potrevno zaviti levo navzgor.
Ko prispemo do Rekreacijskega centra Korant se po cesti spustimo dol v vas Zajelše in nato nazaj proti zbirnem mestu v Dolu (27km).

Po končani turi paše tudi pivo/čaj v baru Sosed, pri Mercatorju.

 

PRIJAVE :

Prijave so obvezne na e-naslov: kristjan.vrecek@gmail.com ali na telefon 031 694 647 (do 08.12.2018).
Število mest je omejeno (6 oseb). Ko se mesta zapolnijo vas obvestim tudi na forumu.

Udeležba na turi je brezplačna. Ker je tura izpitna na njej sodeluje tudi uradni predstavnik KTK PZS.

S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. 
Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture.

V primeru zelo slabe napovedi tura odpade. O tem vas bom obvestil po SMS ali e-pošti, najkasneje do večera v petek 09.11. 2018. 

Vodnik: Kristjan Vreček, pripravnik TKV1
Pomočnik: Aleksandra Radosavac, vodnik TKV1

Odgovori

Kristjan Vreček - Kikson, ponedeljek, 5. november 2018 ob 19:16

Uf, tole je bilo pa ekspresno. Sporočam, da so vsa prosta mesta za omenjeno turo z današnjim dnem že zasedena. Vsi prijavljeni se vidimo v soboto (valda, če bo lepo vreme), ostalim pa hvala za sodelovanje in se srečamo v naslednji bitki kul

Lp, Kristjan