Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Kolesarsko doživetje Banjške planote - Izpitna tura za TKV1

Jerca Bernik, petek, 24. avgust 2018 ob 21:46


Datum:
sobota, 8. 9. 2018
Zbirno mesto: parkirišče pri trgovini Mercator v vasi Grgar
Čas: zbor ob 9.45 uri, odhod ob 10. uri
Čas trajanja ture: 5 - 6 ur

OSNOVNI PODATKI TURE
Dolžina: 35 km
Višinska razlika: 1000 m
Težavnost vzpona: V2 in V3, mestoma V4
Težavnost spusta: S2 in S3, mestoma S4

OPIS POTI
Po ravninskem delu spoznavanja vasi Grgar, nas bo pot po mestoma strmejši makadamski poti vodila mimo tolmuna Slatna do vrha Vodic, kjer se na eni strani nahaja mavzolej pri Sv. Jakobu, na drugi strani pa kaverne iz 1. svetovne vojne. Po krajšem spustu po gozdni poti (S3) mimo zaselka Vodice, nadaljujemo po kolovozu do vasi Baske. Na markantnem ovinku nad vasjo zavijemo levo na zložno vzpenjajočo gozdno makadamsko pot. Na tem delu se nam mestoma odpre pogled na Soško dolino. Po dobrih 3 kilometrih zavijemo desno in po krajšem vzponu nadaljujemo po razgibani stezici v smeri proti Kanalskemu vrhu. Na poti, ki mestoma postane nekoliko bolj kamnita in tehnično zahtevnejša, obidemo vrh Jelenk in Vrhovski kuk. Tik nad vasjo nas čaka krajši, vendar tehnično ne prezahteven spust (S3). Nadaljujemo skozi vas in po razgibani makadamski cesti mimo akumulacijskega jezera Avče ter v hladu banjških gozdov vse do vasi Mrcinje. Pot nas tako pripelje v osrčje Banjške planote, kjer se nam ob kolesarjenju skozi samotne vasice (Trušnje, Breg, Krvavec, ...) odpirajo pogledi na oddaljene Julijske Alpe. Po dobrih 4 kilometrih razgibane alsfaltne ceste doseženo najvišjo točko ture (760 m). Turo zaključimo s spustom, ki se sprva začne po utrjenem kolovozu, nato pa nadaljuje po prijetni prečni gozdni poti (S4). Dolg spust prekine krajši odsek alsfaltne ceste in krajši vzpon do vasi Bitež. Od tu do ciljne točke nas čaka le še spust po gozdni poti (S3/S4) in vožnja skozi vas Grgar.

OBVEZNA OPREMA
  • Brezhibno gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami in vsaj prednjim vzmetenjem.
  • Zaščitna oprema (čelada, rokavice, očala).
  • Rezervna oprema (zračnica, osnovno orodje, ...).
  • Primerna oblačila.
  • Zadostna količina tekočine in ostala potrebna okrepčila.

PRIJAVE
Potrebna je predhodna prijava na turo, in sicer do četrtka, 6. 8. 2018 na naslov jerca.bernik@gmail.com ali na številko 040 673 197.
V primeru zelo slabe vremenske napovedi tura odpade, o čemer bodo udeleženci pravočasno obveščeni.

Udeleženci s prijavo potrdijo, da se zavedajo zahtevnosti ture ter izpolnjujejo zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Prav tako udeleženci kolesarijo na lastno odgovornost ter so dolžni upoštevati navodila in odločitve vodje ture.   

Priporočljivo je nezgodno zavarovanje oz. članstvo v Planinski zvezi Slovenije.

Tura je brezplačna in bo vodena s strani turnokolesarske vodnice pripravnice v sodelovanju s kolesarskim vodnikom PZS.

Vodja ture: Jerica Bernik (pripravnica TKV1)